https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-brne-nad-sidlistem-komarov-je-za-20-milionu-park-na-brehu-ponavky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Brně nad sídlištěm Komárov je za 20 milionů park na břehu Ponávky

18.5.2020 00:08 | BRNO (ČTK)
V Brně je park na břehu Ponávky.
V Brně je park na břehu Ponávky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | brno.cz
Brno za 20 milionů korun upravilo část břehu Staré Ponávky nad sídlištěm Komárov, kde u Kalové ulice vznikla parková plocha pro odpočinek a relaxaci. Je to první úsek revitalizace čtyřkilmetrového toku Staré Ponávky. Další úseky jsou rozdělené na několik etap, trvat by mohly odhadem deset let a náklady by mohly být zhruba 200 milionů korun, řekl minulý týden primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL).
 

Stará Ponávka je tok, který spojuje dvě brněnské řeky. Od Svitavy se odpojuje u Tkalcovské ulice a prochází z většiny už bývalou průmyslovou částí Brna. Do Svratky se vlévá v Komárově nedaleko tramvajové smyčky.

Brno upravilo část břehu Staré Ponávky nad sídlištěm Komárov.
Brno upravilo část břehu Staré Ponávky nad sídlištěm Komárov.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | brno.cz

Podle Hladíka je úprava lokality nad sídlištěm prvním krokem k plánované revitalizaci téměř čtyř kilometrů dlouhého toku Staré Ponávky. Město pracuje na dalších etapách jak na jih směrem ke Svratce, tak na druhou stranu proti proudu směrem k Lidlu v ulici Dornych, teplárnám a ke Svitavě. "Jsou to práce na deset až 12 let a odhadem to bude stát 200 milionů," uvedl Hladík. Podle něj bude nyní také záležet na tom, jaký bude rozpočet města s ohledem na krizi způsobenou koronavirem.

Nad komárovským sídlištěm byla podle projektantky Olgy Veselé v minulosti betonová plocha, kterou lidé využivali jako parkoviště, v místě byl také plot. Nyní je tam tráva, lavičky i stezky pro pěší a cyklisty. Dříve regulovanou říčku pracovníci upravili do přírodnější podoby a vznikly tři lávky. Lidé také mohou přijít až k vodě, kterou mohu přejít přes kameny. "Při pracích jsme chtěli maximálně zachovat stromy podél toku. Doplnili jsme další stromy, keře a byliny," uvedl Hladík. Stavba se uskutečnila v koordinaci s úpravami sousedního pozemku soukromého investora.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist