https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-centru-berlina-se-na-klimaticke-demonstraci-sesly-tisice-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V centru Berlína se na klimatické demonstraci sešly tisíce lidí

15.9.2023 22:08 | BERLÍN (ČTK)
Dnešní demonstraci klimatického hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost) v centru Berlína podpořily tisíce lidí. Tisíce lidí se sešly i na řadě dalších míst v Německu, mimo jiné v Brémách, Mnichově, Hamburku nebo Drážďanech. Aktivisté se protesty snaží přinutit vládu, aby důrazněji chránila životní prostředí a co nejrychleji skoncovala s fosilními palivy.
 

V Berlíně je od dopoledne pro automobilový provoz uzavřeno okolí Braniborské brány, kde se akce hnutí koná. Kvůli doprovodným akcím byl v metropoli na zhruba dvě hodiny narušen i provoz některých tramvajových linek.

Demonstranti před Braniborskou bránou rozvinuli transparenty varující před upřednostňováním zisku před ochranou klimatu, před následky používání fosilních paliv a před tím, že lidstvo nemá žádnou náhradní planetu, kam by se po zničení Země mohlo přestěhovat. "Ochrana klimatu je základním lidským právem," uváděl další transparent.

Luisa Neubauerová, která je jednou z vůdčích osobností německé pobočky hnutí Fridays for Future, ocenila, že dnešní demonstraci v Berlíně podpořily tisíce lidí. "Ulice jsou plné, jsme nadšení, že lidé přišli," řekla. "Dorazili mladí lidé, celé školy," uvedla. Za skandální pak označila to, že hnutí je v Německu po pěti letech existence stále potřeba.

Protest Fridays for Future podpořili aktivisté z dalších hnutí, mimo jiné z Greenpeace, Letzte Generation (Poslední generace) nebo z německého ochranářského sdružení BUND. Iniciativa Letzte Generation navíc tento týden po letní pauze obnovila své akce v německé metropoli. Ve středu uspořádala pochod v berlínské čtvrti Moabit, velké protesty včetně blokád plánuje od nadcházejícího týdne.

Hnutí Fridays for Future svolalo v Německu protesty do zhruba 250 měst a obcí. Aktivisté dlouhodobě kritizují německý zákon na ochranu klimatu, který považují za nedostatečný. Hlavním německým klimatickým cílem do roku 2030 je snížit emise oxidu uhličitého o 65 procent oproti roku 1990. K tomuto datu chce Německo rovněž zvýšit výrobu energie z obnovitelných zdrojů, aby díky nim pokrylo 80 procent své spotřeby elektřiny. V loňském roce to bylo 46 procent. Klimatické neutrality, tedy stavu, kdy emise oxidu uhličitého budou v rovnováze s jejich neutralizací, chce Německo dosáhnout do roku 2045.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

17.9.2023 08:32
někdy budou mít v Německu neutralitu, tedy tu uhlíkovou a jak to zařídí, aby přes 100milionů lidí nevypouštělo z plic vzduch, ve kterém je několik procent CO2,
životní prostředí je třeba chránit ,ne před uhlím ,ale před lidmi,
jednou přijde katastrofa, o tom vůbec nepochybuji, proč a jaká bude nevím ,ale je jasné ,že 10miliard lidí na planetě není udržitelný stav a neudržitelný stav musí končit katastrofou
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2023 07:14 Reaguje na vaber
Lidé dýchají oběhový uhlík, ne fosilní. Ani tohle nevíte?
Odpovědět
va

vaber

18.9.2023 08:07 Reaguje na Pavel Hanzl
lidé žádný oběhový uhlík nedýchají ty mudrlnte,
CO2 z plic vznikl spálením potravy co lidi snědli a atmosféře je jedno jaký CO2 se do ní vypouští,
nebo si Hanzl myslí ,že oběhový CO2 nedělá skleníkový efekt,
ani tohle nevíš
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

17.9.2023 18:12
Rozdejte jim lopaty a krumpáče, ať si zbytečné nasazení policie alespoň odpracují!

Nebo tyto náklady mezi ně rozpočítejte - ono je to jednou omrzí...
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

18.9.2023 08:26
Lepší jak ta stupidní demonstrace pologramotů na Václaváku, kde průměrný účastník měl o dvě exekuce víc jak zubů. :D :D
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist