https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-chko-brdy-zacne-9.kvetna-dalsi-faze-pyrotechnicke-ocisty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V CHKO Brdy začne 9. května další fáze pyrotechnické očisty

5.5.2023 01:58 | HOŠTICE-HEROLTICE (ČTK)
Lesy pod Tokem.
Lesy pod Tokem.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Brdy-res publika / Wikimedia Common
V bývalém vojenském prostoru Brdy, který je od roku 2016 chráněnou krajinnou oblastí (CHKO), začne 9. května další fáze pyrotechnické očisty. Armádní pyrotechnici z 15. ženijního pluku v Bechyni se tentokrát zaměří na vrch Kočka nedaleko Padrťských plání. Trasa k vrcholu může být kvůli bezpečnosti v některých chvílích uzavřena, informoval mluvčí Vojenských lesů a statků (VLS) Jan Sotona.
 
Specialisté již mají v Brdech hotovou pyrotechnickou očistu povrchovým sběrem a nyní postupně pracují na hloubkové očistě. VLS potřebují vyčistit místa, na nichž intenzivně hospodaří a kde je stále hodně munice. Pyrotechnické práce v režii armády postupují podle priorit, které jsou dány hospodářskými potřebami VLS.

"Vrch Kočka patří k nejpostiženějším lokalitám vlnou kůrovcové kalamity, která Brdy zasáhla naplno v roce 2020, a my zde potřebujeme vykonávat řadu činností souvisejících s obnovou poškozeného ekosystému," uvedl David Novotný, ředitel divize Hořovice, která Brdy spravuje.

Vybraná oblast se rozkládá od vrcholu Kočky jihozápadně směrem k bývalé obci Zadní Zaběhlí na Padrťských pláních v srdci Brd. Přes území, jež bude procházet pyrotechnickou očistou, vede odbočka červené turistické značky na vrch Kočka. Trasa k vrcholu vede po zpevněné cestě, která by měla být z hlediska pyrotechnické zátěže bezpečná, je však možné, že bude kvůli bezpečnosti v některých chvílích uzavřena. To by nemělo platit o víkendech, kdy se s pyrotechnickou očistou nepočítá.

"Přesto důrazně žádáme návštěvníky, aby dbali pokynů pyrotechniků a respektovali v místě výstražné značení. Porušováním pravidel ohrožují sebe i armádní specialisty a verbálními dohady s hlídkujícími pracovníky, k nimž v minulosti docházelo v jiných lokalitách, jen komplikují a prodlužují práce v lokalitě," dodal šéf brdských lesníků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist