https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cr-jsou-letos-prvni-pripady-ptaci-chripky-u-volne-zijicich-ptaku-na-jihu-cech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ČR jsou letos první případy ptačí chřipky u volně žijících ptáků, na jihu Čech

26.1.2024 18:25 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
"První lokalitou s výskytem nákazy je rybník Velký Tisý u Lomnice nad Lužnicí v okrese Jindřichův Hradec," uvedl Majer. Nákaza se prokázala také v Českých Budějovicích na pravém břehu Malše.
"První lokalitou s výskytem nákazy je rybník Velký Tisý u Lomnice nad Lužnicí v okrese Jindřichův Hradec," uvedl Majer. Nákaza se prokázala také v Českých Budějovicích na pravém břehu Malše.
Foto | Pavel Rychtecký / Wikimedia Commons
Veterináři potvrdili letos první výskyt ptačí chřipky u volně žijících ptáků. Byla to dvě místa v jižních Čechách. Bylo to u ptáků na rybníce Velký Tisý na Jindřichohradecku a v Českých Budějovicích na řece Malši. Jde o čtyři uhynulé ptáky. Letos jsou to první čtyři potvrzené případy v ČR, kdy se nákaza prokázala u volně žijících ptáků, sdělil ČTK zástupce mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer. V ČR je teď 13 ohnisek ptačí chřipky.
 

Nákazu potvrdil Státní veterinární ústav v Praze. Jde o vysoce patogenní ptačí chřipku H5N1, která může být přenosná na člověka. "První lokalitou s výskytem nákazy je rybník Velký Tisý u Lomnice nad Lužnicí v okrese Jindřichův Hradec," uvedl Majer. Tam našli veterináři mrtvou husu a mrtvou volavku. Další husu s příznaky ptačí chřipky ze stejného místa museli pak veterináři utratit. Nákaza se prokázala také v Českých Budějovicích, kde na pravém břehu Malše pod železničním mostem našli veterináři uhynulou kachnu divokou.

Od počátku letošního roku se v ČR potvrdilo 13 ohnisek ptačí chřipky, všechny v nekomerčních malochovech. V Česku se ptačí chřipka objevila začátkem ledna po osmi měsících.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

27.1.2024 22:55
Abyste věděli, jaké blbce nosí Zeměkoule, tak dneska se v Ostravě konala akce za práva holubů.
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-mesto-patri-vsem-zviratum-i-lidem-skandovali-umelci-v-ostrave-40458774#utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist