https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cr-se-loni-spotrebovalo-na-polich-o-360-tun-mene-pripravku-na-ochranu-rostlin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ČR se loni spotřebovalo na polích o 360 tun méně přípravků na ochranu rostlin

10.6.2024 00:51 | BRNO (ČTK)
Čeští zemědělci loni na pozemcích spotřebovali 10 490 tun přípravků na ochranu rostlin. Celková spotřeba má v posledních letech klesající tendenci a meziročně klesla o 360 tun. Výrazně ale loni rostla spotřeba rodenticidů proti hrabošům, a to téměř na šestinásobek. Důvodem byl obrovský nárůst populace hrabošů, uvedla mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského Ivana Kršková (ÚKZÚZ).
 
Ještě v roce 2020 činila spotřeba přípravků na ochranu rostlin přes 11 000 tun. Nejvíce loni klesla spotřeba u regulátorů růstu a vývoje, a to o 16 procent. "Za tímto poklesem je především průběh jarního počasí. Zpočátku bylo převážně sucho, na počátku dubna se ochladilo a vývoj obilnin byl poměrně malý, navíc v polovině dubna přišly vydatné srážky. Větší pokles byl také zaznamenán u fungicidních přípravků aplikovaných především do révy vinné vzhledem k pozdnímu nástupu padlí," uvedla Kršková.

Ústav analyzuje také použité množství účinných látek v přípravcích, které loni meziročně kleslo o devět procent a za poslední dekádu (2011 a 2022) jde o pokles o 21 procent.

Klesající trend je podle Krškové ovlivněn řadou faktorů. V posledních letech je to změnou ve struktuře pěstovaných plodin, vyšším podílem meziplodin a vyšším podílem neošetřovaných ploch. Zemědělci také využívají GPS při ošetřování napadených ploch, což jim umožňuje přesnější a cílenější aplikaci přípravků. "Využívá se také vyšší podíl alternativních prostředků, jako jsou například biostimulanty, základní látky, pomocné prostředky a mechanické postupy při regulaci zaplevelení v systémech integrované produkce. Vliv může mít rovněž ukončení uvádění na trh některých pesticidních účinných látek. V posledních letech může mít podíl i výrazné zvýšení ceny zemědělských vstupů," popsala různé faktory Kršková.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MD

Marek Drápal

11.6.2024 15:20
Článek opomíjí obrovský problém v rámci celé EU - nelegální dovoz (často nekvalitních) POR. Oficiální čísla pak mohou být značně zavádějící a trend může být klidně opačný, jen v šedé zóně...
Odpovědět
MD

Marek Drápal

11.6.2024 15:23 Reaguje na Marek Drápal
https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/dovoz-ilegalnich-pesticidu-do-eu-nabira-na-obratkach
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist