https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-egypte-zacala-klimaticka-konference-cop27-tentokrat-ve-stinu-energeticke-krize
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Egyptě začala klimatická konference COP27, tentokrát ve stínu energetické krize

7.11.2022 01:04 | ŠARM AŠ-ŠAJCH (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | rafapress / Depositphotos
V egyptském letovisku Šarm aš-Šajch v neděli začala světová klimatická konference (COP27), během které budou zástupci 195 států a vlád společně s odborníky a zástupci nevládních organizací mluvit o dalším postupu v boji proti globálnímu oteplování. Na jednání, která budou trvat dva týdny, letos vrhá stín válka na Ukrajině a s ní související energetická krize, která dodržování závazků na snižování emisí ohrožuje.
 
Na konferenci se sjede na 45 000 účastníků včetně představitelů Evropské unie, amerického prezidenta Joea Bidena nebo britského premiéra Rishiho Sunaka. Česko bude zastupovat premiér Petr Fiala.

Delegáti se v úvodu shodli, že projednají, zda by měly bohaté státy vyplácet kompenzace chudším zemím ohroženým klimatickými změnami, uvedla agentura Reuters. Šéfka německé diplomacie Annalena Baerbocková krátce před zahájením akce podtrhla, že omezení růstu globálních teplot je hlavní prioritou.

"Lidstvo směřuje do propasti - k oteplení o více než 2,5 stupně Celsia, které bude mít ničivé dopady na naše životy na jediné planetě, kterou máme," citovala dnešní vyjádření německé ministryně zahraničních věcí za Zelené agentura DPA. Baerbocková také uvedla, že v silách světového společenství je podle ní udržet nárůst teplot pod hranicí 1,5 stupně Celsia a že by se na tuto snahu nemělo zapomínat ani v době, kdy na Ukrajině zuří válka.

"Egypt nebude šetřit silami," ujistil při zahajování konference v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch egyptský ministr zahraničí Samí Šukrí.

Klimatická konference OSN se koná každý rok s cílem posoudit plnění závazků o snižování emisí, které mají zabránit katastrofálním následkům oteplování. Letos poprvé od roku 2016 se koná v Africe.

Na pařížské konferenci v roce 2015 se političtí lídři zavázali, že se pokusí omezit růst globálních teplot na 1,5 stupně oproti předprůmyslové éře. Dosavadní opatření však nejsou dostatečná a zdá se, že udržet růst teplot pod stanoveným limitem se nepodaří. Světová meteorologická organizace (WMO) nedávno varovala, že hranice globálního oteplení o 1,5 stupně by mohla být překročena už do roku 2026.

První klimatická konference se konala v roce 1992 v brazilském Rio de Janeiru. S krátkým přerušením do roku 1995 jednají o otázkách ochrany klimatu státy světa znovu každý rok, pokaždé v jiném městě. Nejvýznamnější klimatické summity s důležitými závěry se konaly v roce 1997 v Kjótu, v roce 2009 v Kodani a v roce 2015 v Paříži. Loni se konference uskutečnila ve skotském Glasgow. Tyto akce bývají provázeny protesty některých ekologických aktivistů argumentujících, že podobná mamutí shromáždění jsou neefektivní a znamenají plýtvání prostředků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

7.11.2022 07:36
Já se zajímám okrajově o klimatologii už od 60. let, kdy první články a modely vycházely v časopise VTM (věda a technika mládeži) a předpovědi končily koncem století.
A je potvrzeno (to není jen dojem), že se vyplnily předpovědi, ne extrémních, ale přece klimaalarmistů.
A od začátku století to oteplování silně zrychlilo a je zajímavé, že dnes realita překonává i silné alarmisty. Ta akcelerace změn je nejhorší a otázkou je, kdy dojde k bodu zvratu. Pokud ještě nedošlo.
Odpovědět

Viktor Šedivý

7.11.2022 16:03 Reaguje na Pavel Hanzl
To vás ale přepadla dost intenzivní skleróza. Klimaalarmisté let sedmdesátých až osmdesátých varovali před ochlazováním, dobou ledovou, zamrznutím Evropy. A měli na to spoustu vědeckých argumentů, dokládali to časovými řadami měření ze kterých bylo zřejmé, že ledovec ze severu přichází.

Jenže to, potvora, pořád nevycházelo.

Tak si dali pár let pauzu, natrénovali metody fixlování ve statistice a na základě stejných dat v minulosti přišli s oteplistickými teoriemi.

Protože realita až tak moc nerespektuje katastrofické předpovědi (hladiny moří měly už dávno stoupnout o metry, ne o pár hloupých centimetrů), bylo oteplení pro jistotu přejmenováno na "změnu klimatu" - pod to se vejde cokoli, buď je katastrofální sucho nebo hrozivé mokro, fatální zima nebo vražedné vedro, ničivé větry nebo mrtvolné bezvětří.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2022 20:43 Reaguje na Viktor Šedivý
Vy považujete klimatology za bandu korupčníků, kterým velí nějaké božstvo, nejspíš z Paroukova Marsu.
Jenže je to vědecká obec, kde se diskutují všechny alternativbní názory (jednu dobu brali vážně i cha cha prof Žarkovovou!!!) a ty ochlazovací teorie tehdy skutečně probíhaly. Jenže to nikdy nebyl dominantní proud (Václav Cílek).
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

8.11.2022 15:07 Reaguje na Viktor Šedivý
Jojo, dávno vyvrácené kraviny o době ledové. Kdo strašil dobou ledovou? Hlavně média a absolutní minimum odborníků - většina tvrdila, že se bude oteplovat.

Fixlování? A jaké? Nějaký důkaz, nebo zase jen blábolení?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist