https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-izraeli-hrozi-kvuli-rusko-ukrajinske-valce-zniceni-50.000-tun-zeleniny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Izraeli hrozí kvůli rusko-ukrajinské válce zničení 50 000 tun zeleniny

4.4.2022 13:00 | JERUZALÉM (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Izraeli hrozí kvůli rusko-ukrajinské válce zničení až 50 000 tun zemědělských plodin. Tamním zemědělcům se nedaří najít náhradu za zastavený vývoz do Ruska. Postiženy jsou podle listu The Jerusalem Post stovky producentů.
 

Ve skladech hnije 50 000 tun plodin, hlavně mrkve, řapíkatého celeru, brambor nebo ředkviček. Část zemědělců už začala znehodnocenou úrodu, pro niž se nenašel náhradní odběratel, ničit.

Ofir Trabelsi, který vede podnik Jeron, prodává 95 produkce do Ruska. Řekl, že jeho firma zatím musela zničit ředkvičky z šesti hektarů polí a celer z přibližně stejné plochy. "To jsme zničili a úrodu, kterou mám v chladicích skladech, budu muset zničit taky. Nevíme, co bude, vláda na naše dotazy neodpovídá. Hledáme jiné odbytiště, ale to není snadné, protože je to narychlo," řekl Trabelsi. O náhradu za Rusko usiloval už před válkou, ale kvůli silnému šekelu se mu to nepodařilo. Evropské trhy mají podle něj vlastní dodavatele.

"Mám také mnoho zboží v Rusku, za něž nemohu dostat zaplaceno. Peníze, kterými platili, jsou zmrazeny v bankách ze strachu, aby nebyly zneužity k praní špinavých peněz. Dopravci chtějí platby předem, ceny se za rok zvedly o 400 procent," řekl Trabelsi.

Reuven Nir, jehož podnik pěstuje kořenovou zeleninu, řekl, že jeho firma má zatím ještě v zemi 3000 tun mrkve určené Rusku a že sklizeň začne příští týden. Nir hledá náhradního odběratele, doufá v obnovu exportu do Ruska a má připravené chladící sklady.

Organizace Leket, která se zabývá využitím potravin, zahájila projekt, který má zachránit čerstvé produkty pro izraelský trh. Za každých 180 dolarů (4000 korun) chce Leket poskytnout přes 300 kilogramů čerstvé zeleniny pro nejchudší skupinu obyvatel. Prozatím se podařilo získat od dárců 1,5 milionu dolarů, cílem je dvojnásobek. Leket chce zachránit před zničením až 10 000 tun zeleniny.

Šéf této organizace Josef Gitler řekl, že vzhledem k velkému objemu na trhu se už zelenina začala zpracovávat do polévek, což prodlouží dobu využití. "Jsou to vysoce kvalitní polévky a přednostně budou dodány starým lidem, kteří už nevycházejí z domova," řekl Gitler.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ZK

Zan K.

4.4.2022 13:49
V Izraeli hrozí kvůli rusko-ukrajinské válce zničení 50 000 tun zeleniny...
Ve skladech hnije 50 000 tun plodin, hlavně mrkve, řapíkatého celeru, brambor nebo ředkviček. Část zemědělců už začala znehodnocenou úrodu, pro niž se nenašel náhradní odběratel, ničit....
Jako za Velké světové krize 1929.
Je snad takový problém nabídnout produkty zdarma na Ukrajinu či do Afriky? Dopravci by se jistě našli a nějakou úhradu může poskytnout stát místo vyzbrojování.....
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

4.4.2022 16:00 Reaguje na Zan K.
Dopravci by se právě nenašli, ne takto narychlo a ne za cenu, na které by ti dodavatelé nakonec neprodělali kalhoty.
Ono to zní na první dobrou sice hrozně, ale někdy je fakt ekonomicky únosnější tu produkci odepsat ... a třeba zaorat a podobně, než vynakládat další náklady na sklizeň a dopravu, a pak to sice udat, ale ještě s větší ztrátou.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

4.4.2022 16:02 Reaguje na Zan K.
Navíc máte i v článku, že oni jsou schopni to udat i doma ... ale za tak málo, že na tom prodělávají. Ta uvedená cena 180 USD je podle mne asi tou hraniční, kdy to vůbec ještě má smysl prodat.
Odpovědět
JO

Jarka O.

4.4.2022 18:13 Reaguje na Zan K.
Přesně tak. Nabízí se Sýrie, Jemen, Mali....těmi smery jsou cesty snad volné. Dále sušírny, mrazirny, konzervárny, zbytek Evropy, kde by mohly tím pádem klesnout ceny. Zablokovat účty takovým způsobem, že Rusko ztratí možnost platit za odebrané zbozí, a poskozeni jsou cizí vyrobci, je zločin. Taková snaha o totální likvidaci snad proti jiným zemím ještě nebyla.
Odpovědět

Viktor Šedivý

6.4.2022 22:11 Reaguje na Jarka O.
Poptávku najdete vždycky. S koupěschopnou poptávkou to může být horší.
Odpovědět
JO

Jarka O.

7.4.2022 12:58 Reaguje na Viktor Šedivý
To máte pravdu, ale obchod má také jiný rozměr než peníze. Rusko bylo bohatý zákazník, už není. Zelinářství si bude muset rozvinout sám, třeba v plynem vyhřívaných sklenících. Pár názorů tu je, že by se zelenina, která se nesmí dodat Rusku, měla darovat jako humanitární pomoc blízkým zdecimovaným zemím, ze státního nebo z fondu pro „neziskovky“. Alespon jednou po dlouhé dlouhé době by ta humanitární pomoc vypadala opravdu nezištně. A námi nechtěnou populační explozi by jim to tam snad nevyvolalo.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

4.4.2022 18:50
To je nějakých 2500 hektarů. Jedno naše JZD. Proč to nerozdají Palestincům. Nebo nedají do Sýrie. Nebo do Jordánska. Raději zničit, než darovat. Ach jo.
Odpovědět
JM

Jan Marján

5.4.2022 22:32 Reaguje na Katka Pazderů
Na Sýrii jsme uvalili sankce, tam to nejde.
Odpovědět

Viktor Šedivý

6.4.2022 22:13 Reaguje na Katka Pazderů
"Rozdat" znamená zorganizovat distribuci a to není zadarmo.
No a zdarma vykrmování Arabů z "Palestiny"? To jako aby jim zbylo víc peněz na rakety?
Odpovědět
DV

Daniela V.

4.4.2022 18:50
Svět se zbláznil .....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.4.2022 18:11 Reaguje na Daniela V.
Ne svět. Jen Putin.
Odpovědět
DV

Daniela V.

8.4.2022 18:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale jděte .....tak jednoduché to není.
Odpovědět
sv

11.4.2022 06:49 Reaguje na Daniela V.
No ještě se zbláznili rusáci a místní podržtašky, které ho podporují.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist