https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-jihlave-odstranuji-hasici-ropnou-skvrnu-z-pavovskeho-rybnika-puvod-je-nejasny?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Jihlavě odstraňují hasiči ropnou skvrnu z Pávovského rybníka, původ je nejasný

24.2.2023 15:47 | JIHLAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Jihlavě dnes hasiči odstraňují ropnou skvrnu z Pávovského rybníka. Znečištění postihlo jen část hladiny jedenáctihektarové vodní plochy, většinou se drželo u hráze. Uhynulé ryby se tam objevovat nezačaly, uvedla radnice v tiskové zprávě. Pracovníci Zdravotního ústavu v Ostravě odebrali laboratorní vzorky kvůli určení bližšího složení a možného původu znečišťující látky. Zástupci policie a České inspekce životního prostředí (ČIŽP) kontrolují firmy a průmyslové areály v okolí.
reklama

 

Znečištění se podle radnice objevilo před několika dny. Vodoprávní úřad odboru životního prostředí jihlavského magistrátu se o něm dověděl ve středu. Přivolaní byli hasiči, ČIŽP i Zdravotní ústav.

Zneškodňování havárie zajišťují jihlavští profesionální hasiči. "Na přítoku i odtoku rybníka jsme umístili sorpční hady a na přepad jsme dali nornou stěnu. Další sorpční hady doplníme ještě v místě dalších odtoků rybníka," uvedl Jiří Fišara, řídicí důstojník územního odboru. Z první analýzy vzorků vyplynulo, že znečištění způsobilo několik ropných látek.

"Jedná se o únik ropných látek neznámého množství a původu do bezejmenného toku, který vtéká do Pávovského rybníka," sdělil ČTK Jiří Ovečka, mluvčí ČIŽP. Doplnil, že inspekce začala s vyšetřováním a kontrolami kvůli zjištění místa a původce havárie.

Dnes začali hasiči podle radnice odstraňovat ropnou skvrnu, která se držela u hráze rybníka. Pomocí dronu zjišťovali, kde všude se znečištění nachází. Z člunu rozhazovali sorbent, který ropný produkt nasaje, nasáklý sorbent pak budou z hladiny rybníka sbírat. Akce asi zabere celý den, uvedlo město.

Tok, kterým se znečištění do Pávovského rybníka dostalo, má ve správě podnik Lesy ČR. Voda podle radnice teče pod Průmyslovou ulicí k letišti Jihlava – Henčov. Rybník má ve vlastnictví město Jihlava spolu s Moravským rybářským svazem. Rybáři tam podle radnice mají revír ke sportovnímu rybolovu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist