https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-keni-vypustili-do-volne-prirody-pet-horskych-antilop-bongo-hrozi-jim-vyhubeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Keni vypustili do volné přírody pět horských antilop bongo, hrozí jim vyhubení

10.3.2022 16:11 | NAIROBI (ČTK)
Mimořádně plachých antilop bongo žilo v Keni kdysi velmi mnoho, těch málo zbývajících je rozptýleno v izolovaných lesních partiích v celé Keni.
Mimořádně plachých antilop bongo žilo v Keni kdysi velmi mnoho, těch málo zbývajících je rozptýleno v izolovaných lesních partiích v celé Keni.
Ochránci přírody tento týden v Keni vypustili ze zajetí do volné přírody pět horských antilop bongo, jejichž domovem jsou horské oblasti Keni. Pruhovaný bongo je nejmohutnější z antilop a ten horský je ohrožen vyhubením. Jeho stavy snižují pytláci, choroby a ztráta původního prostředí. Podle Mezinárodního svazu pro ochranu přírody (IUCN) žije volně ani ne 100 jedinců, a to pouze v Keni.
 

Proto se keňští ochránci přírody snaží pomoci a v rezervaci na úpatí Mount Kenya vypustili pět těchto oříškově zbarvených sudokopytníků. Na svobodu vykročili váhavě, ještě pod vlivem uspávacích prostředků. K dispozici jim bude rezervace Mawingu o rozloze více než tří kilometrů čtverečních.

"Horský bongo je věhlasné keňské zvíře," řekl při stříhání pásky u právě otevřené rezervace keňský ministr pro cestovní ruch a divokou přírodu Najib Balala.

Program na zvýšení stavu horských antilop bongo začal v roce 2004 a jeho cílem je dostat do roku 2025 do volné přírody 50 až 70 těchto zvířat odchovaných v zajetí. Do roku 2050 pak dalších 750.

Veterinář z keňské služby pro divoká zvířata Isaac Lekolool považuje vypuštění pětice těchto antilop za "první krok k záchraně".

Mimořádně plachých antilop bongo žilo v Keni kdysi velmi mnoho, těch málo zbývajících je rozptýleno v izolovaných lesních partiích v celé Keni.

IUCN uvádí, že tato zvířata, která jsou aktivní spíš v noci, místní lidé stále častěji loví, a to i s pomocí psů. "Pokud se rychle nezakročí, rychle vymřou," řekl Robert Aruho, který vede charitativní veterinární službu v parku Mount Kenya. Jeho pracoviště se zapojilo do vzdělávacích programů, které se snaží zvýšit povědomí lidí o tomto zvířeti, a chránit tak zvířata před člověkem. Pomáhá také při výsadbě 35.000 původních druhů stromů v oblasti Mount Kenya, aby se obnovil lesní ekosystém. Aruho také řekl, že v zájmu zajištění genetické rozmanitosti je povolen dovoz antilop bongo z Evropy a USA.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist