https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-krkonosich-skoncil-projekt-zpristupneni-snezky.vznikly-nove-nerezove-zabrany-chodnik-i-vyhlidky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Krkonoších skončil projekt Zpřístupnění Sněžky. Vznikly nové nerezové zábrany, chodník i vyhlídky

27.10.2023 01:15 | PEC POD SNĚŽKOU (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) dokončila v září projekt nazvaný Zpřístupnění Sněžky. Stavební část projektu začala v květnu 2022 zemními pracemi, které předcházely výstavbě nerezových zábran. Projekt zahrnoval také opravy chodníků, dvou vyhlídek či instalaci laviček, sdělil mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Práce na projektu byly kvůli klimatickým podmínkám na zimu přerušeny.
 

"Cílem projektu je zpřístupnit Sněžku tak, aby byla minimalizována rizika spojená s extrémní návštěvnosti nejvyšší české hory," řekl Drahný.

Nové nerezové zábrany kolem návštěvnického prostoru na Sněžce, které stavbaři vybudovali loni, podle něj přispěly k větší ochraně přírody. Oplocení na české straně Sněžky odděluje návštěvnický prostor od míst, kam se nesmí. "Jednoduše řečeno, kde jsou instalované zábrany, a to včetně těch sezonních, které se na zimu odstraňují, přestupek v podobě vstupu mimo značenou cestu v klidovém území na alpínské trávníky prakticky vymizel," řekl Drahný.

Nerezové zábrany tvoří sloupky zapuštěné do země, mezi nimiž jsou natažené nerezové řetězy. Pracovníci národního parku navíc na vrcholu nejvyšší české hory vždy před hlavní turistickou sezonou instalují dočasné, metr vysoké sítě. Podle Drahného je Správa KRNAP začne odstraňovat zřejmě začátkem listopadu.

Součástí projektu na Sněžce byla také instalace deseti laviček pevně ukotvených do země a dvou velkých plat na ležení. Dále tam je 40 mobilních laviček, uvedli představitelé KRNAP.

Oprava chodníku na Sněžce byla pokračováním rekonstrukce jedné z hlavních přístupových tras na vrchol nejvyšší české hory od Růžové hory. Opravený chodník vede od horní stanice lanovky na vrchol Sněžky. Před rekonstrukcí museli stavbaři odstranit původní chodník. Materiál dopravil loni v září na Sněžku vrtulník. Také nepotřebný materiál z chodníku byl přepraven ze Sněžky letecky. Vrtulník přepravil letos z nedalekého Lvího dolu, kde bylo zřízeno překladiště, na Sněžku také materiál na stavbu laviček. Podle Správy KRNAP přibylo na přístupových cestách i osm informačních tabulí.

Sněžka trpí enormním náporem turistů, patří k nejnavštěvovanějším místům v Krkonoších. Denní návštěvnost 1603 metrů vysoké Sněžky je podle Správy KRNAP v letní sezoně za příznivého počasí až 10 000 pěších turistů z obou stran česko-polské hranice, přičemž v tomto počtu nejsou zahrnuti cestující kabinovou lanovkou Pec pod Sněžkou–Sněžka s denní kapacitou až 2400 lidí. Představitelé lanovky ale opakovaně uvádějí, že dráha z Pece na Sněžku nepředstavuje v tomto ohledu zásadní problém. Potvrzují to i zástupci Správy KRNAP. Podle nich je více návštěvníků Sněžky z polské strany hranice. Na polský vrch Kopa nedaleko Sněžky z polského střediska Karpacz totiž vede lanovka s hodinovou přepravní kapacitou až 900 lidí.

Vrchol Sněžky patří k tomu nejcennějšímu, co příroda v Krkonoších nabízí. Roste tam řada vzácných druhů rostlin charakteristických pro severskou tundru a alpínské trávníky. Některé z nich nikde jinde na světě nejsou. Podle Správy KRNAP je nutno přísně chránit nejen tamní rostliny a živočichy, ale také geologické jevy. Kameny se působením mrazu, vody a slunce neustále dlouhodobě hýbají a přetvářejí povrch Sněžky do mrazových půd, teras a kamenných polygonů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

27.10.2023 06:22
Extrémní návštěvnost lze korigovat zvýšeným vstupným !
Odpovědět
ig

27.10.2023 07:45 Reaguje na smějící se bestie
Nj, ale to se lidi jen přelijí jinam.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.10.2023 08:13 Reaguje na
Když na to mají peníze, že.
Odpovědět

Radek Čuda

1.11.2023 16:00 Reaguje na smějící se bestie
Tady bohužel ne, bo hranice a Polsko.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.10.2023 08:12
Ročně navštíví Sněžku jeden a čtvrt milionu turistů.
S takovými počty mluvit o ochraně přírodního dědictví extrémně citlivého na vnější vlivy, může mluvit pouze blázen.

Závěr - stát zcela selhal při plnění svých povinností na úseku ochrany ŽP a je pouze otázkou času , kdy se celý "chráněný" ekosystém rozpadne.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.10.2023 08:13 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět

Radek Čuda

1.11.2023 16:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
Když už, tak státy, protože s ohledem na průběh hranice si může KRNAP vymýšlet co chce, a smolík.

Hlavně selhal zdravý rozum těch lidí, co se tam zejména v sezóně cpou jak o život.
Fakt nepochopím, co z toho mohou mít ...
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

27.10.2023 11:48
To neni ekolist a krnap schopen k takovemuto clanku prilozit par kvgalitnich ilustracnich fotografii? Nemyslim tu pribarvenou priseru na ktere neni z dalky nekolika kilometru naprosto nic videt

Je take treba zbavit se zbytecne hysterie. Aby milion navstevniku nejak
vyrazne seslapalo vrchol Snezky treba tak, aby o nekolik metru snizili jeji nadmorskou vysku - tak na to by bylo treba miliony let
I kdyby tam neustalo bylo nahore lidi jako na Matejske pouti, bylo by dobre
chladnokrevne zformulovat co by tam tak strasne znicili
Kulik hnedy uz tam nehnizni nejmene 100 let, pampeliska krkonosska a rozrazil krkonosky (pardon za nepresne oznaceni, nechce se mi to konzultovat s google) jsou tak nenapadne rostlinky ze je 99.99% navstevniku samozrejme nezna (tech 00.01% pocitam za hlidace krnapu ktery se tam nejspis prubezne nachazi :) nejsou vlastne ani nejak nalezitelne na internetu, jak vypadaji. A to tyhle rostlinky opravdu rostou jen na tom seslapavanem vrcholu. Nerostou treba spis v kamenitem svahu smerem do Obriho dolu kam nikdo nesmi a taky nechodi uz ve vzdalenosti 50 m od kaple ci tech letajicich taliru?

Co se rozumnwe reguylace navstevnosti zopakuji svuj navrh. Tyka se ceskych navstevniku do polskych zalezitosti si mluvit netroufam
1) Zvysit kapacitu lanovky (prinese to vic penez do pokladny mesta Pec ale i krnapu) a drzet pomerne vysokou cenu listku smerem nahoru
2) Dolu vozit navstevniky zadarmo
3) Stanovit dostatecne vysokou taxu za pobyt nahore - rekneme 100 Kc za 15 minut, prvnich 5 minut na vrcholu zadarmo
4) Navstevniky k tomuto ucelu ocipovat a elektronicky hlidat
5) Nahore minimalizovat mnozstvi budov neprodavat zadne potraviny ani napoje, mit tam pouze verejny zachod

Vsichni budou spokojeni, hotky a selficka sterjne udelate vetsinou zajimavejsi z lanovky nez primo z vrcholu precpaneho lidmi
priroda si oddechne. Nepretrzity proud lidi na sedackach lanovky, pokud to nejakemu ptactvu vadi tak asi si odletne o 50m dal Jisteze priste trestat odhazovani odpadku z lanovky
Atd. :)

Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

27.10.2023 11:57 Reaguje na Miloš Zahradník
Pardon za preklepy :) zopakuji to nejdulezitejsi z meho navrhu
1) cena lanovky smerem dolu zadarmo, zvysit kapacitu lanovky na maximum, postavit velky parkovaci dum na dolni stanici
2) vyrazne zpoplatnit pobyt na vrcholu delsi 5 minut
3) zadne sluzby a prodeje pro zakazniky nahore - s moznou vyjimkou verejneho zachodu, zapujceni nouzoveho obleceni pro spatne odene promrzle navstevniky atd. :)
Odpovědět
pp

pavel peregrin

27.10.2023 13:22 Reaguje na Miloš Zahradník
Ale to by vás obratem obvinili z diskriminace.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist