https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-luznich-lesich-na-jihu-moravy-jsou-tri-nove-prirodni-pamatky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V lužních lesích na jihu Moravy jsou tři nové přírodní památky

9.12.2023 01:32 (ČTK)
Lužní les je podmáčený les s vysokou hladinou podzemní vody
Lužní les je podmáčený les s vysokou hladinou podzemní vody
Zdroj | Lesy ČR
Tři oblasti v lužních lesích nedaleko Břeclavi jsou od prosince přírodními památkami. Dostaly názvy Kostická Čista, Týnecké Fleky a Saufang. Rozkládají se na téměř 111 hektarech, informovala mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.
 

Nové přírodní památky v katastru Týnce na Moravě a Tvrdonic se nacházejí v lesích podél řeky Moravy mezi Hodonínem a Lanžhotem. Jde o komplex vlhkých a často zaplavovaných luk se solitérními duby, mokřady vázanými na mrtvá vodní ramena, tůněmi, kanály i zbytky starého lužního lesa s řadou ohrožených druhů rostlin a živočichů.

"Abychom ráz krajiny zachovali a podpořili biodiverzitu, letité stromy necháváme na místě k zetlení a jako biotop chráněných druhů. Průběžně vysazujeme mladé, ale už vzrostlé třímetrové doubky, na loukách odstraňujeme náletové dřeviny a obnovujeme nebo hloubíme tůně," uvedl ředitel Lesního závodu Židlochovice Miroslav Svoboda.

V oblasti se vyskytuje například tesařík obrovský i roháč obecný, v tůních čolek obecný či dunajský a kuňka obecná, v korunách stromů pak lejsek bělokrký, žluna šedá nebo strakapoud prostřední. Zahlédnout lze i čápa černého, orla mořského i královského či některého z luňáků.

Lužní les je podmáčený les s vysokou hladinou podzemní vody, škodí mu dlouhodobý nedostatek vody. V ČR jsou čtyři takto zachovalé ekosystémy, vedle míst kolem obory Soutok nedaleko Břeclavi je to Libický luh na Kolínsku, Litovelské Pomoraví ležící mezi Olomoucí a Mohelnicí a Chropyňský luh u řeky Moravy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

9.12.2023 09:24
Celý to má být NP, jak původně slíbil ministr, je škoda, že couvnou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist