https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-namibii-bylo-nalezeno-5000-mrtvych-mladat-lachtanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Namibii bylo nalezeno 5000 mrtvých mláďat lachtanů

16.10.2020 19:32 | WINDHOEK (ČTK)
Snímek zachycující populaci lachtanů v oblasti Pelican Point v Namibii. Mrtví lachtani jsou označeni červeným kroužkem.
Snímek zachycující populaci lachtanů v oblasti Pelican Point v Namibii. Mrtví lachtani jsou označeni červeným kroužkem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Namibii bylo nalezeno zhruba 5000 mrtvých mláďat lachtanů. Informuje o tom agentura Reuters. Snímky mrtvých mláďat zachytili ochranáři přírody za použití dronu. Příčiny masivního úhynu mláďat nejsou přesně známy. K nálezu došlo poblíž přístavu Walvis Bay, kde se nachází jedna z největších lachtaních kolonií v zemi.
 

Podle ochranářů z organizace Ocean Conservation Namibia neměly lachtaní samice pravděpodobně dost síly mláďata donosit a ta tak zemřela po předčasném narození. "To se stává každý rok u několika jedinců, ale nikdy jsme to neviděli v takovém rozsahu," uvádí záchranáři. Větší počet mrtvých mláďat potvrdilo i namibijské ministerstvo rybolovu.

Podle ekologů nelze zcela vyloučit ani jiné příčiny jako otravu či nemoc. Ochranáři proto ve spolupráci s ministerstvem odeberou vzorky pro další analýzu.

Ochrana lachtanů je v Namibii významným tématem. Bývalá německá kolonie je jednou z mála zemí, například společně s Kanadou, jež dovoluje lov lachtanů pro komerční účely. To ale ekologové kritizují. Podle úřadů je však regulace počtu lachtanů nutná pro udržení rovnováhy v přírodě. Vysoký počet ploutvonožců by mohl vést k rychlému snížení počtu ryb.

Kromě člověka nemají lachtani mnoho dalších predátorů. Podle nedávných vědeckých výzkumů je ale v Namibii loví také lvi, kteří se v africké zemi vrátili do volné přírody na konci 90. let.

Namibie má jednu z nejpočetnějších populací lachtanů na světě. Z této africké země pocházel i známý lachtan Gaston, kterého v roce 2002 odnesla povodeň z pražské zoologické zahrady.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

16.10.2020 13:15
příčina úhynu není známa, ale někde v tom seznamu příčin, které nejsou známy ,stojí člověk ,třeba proto, že vylovil místa kde lachtani měli potravu
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

16.10.2020 17:13 Reaguje na vaber
Třeba ...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist