https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-olomoucke-zoo-uhynula-36leta-samice-hrosika-osirely-pavilon-asi-ceka-demolice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V olomoucké zoo uhynula 36letá samice hrošíka, osiřelý pavilon asi čeká demolice

12.2.2023 00:02 | OLOMOUC (ČTK)
Ilustraiční foto
Ilustraiční foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V olomoucké zoo tento týden uhynula šestatřicetiletá samice hrošíka liberijského Blanka, která se v posledních letech potýkala s těžkou artrózou pohybového aparátu. "Jednalo se o posledního jedince hrošíka liberijského, který byl v naší zoo. Chov těchto zvířat bude aktuálně přerušen," sdělil ČTK ředitel zoo Radomír Habáň. Olomoucká zoo se chovem hrošíků liberijských zabývala od roku 1987, kdy početní stavy zvířat rozšířila právě hrošice Blanka. O její tělo nyní projevilo zájem Národní muzeum v Praze, kde se stane exponátem.
 

Hrošice měla podle odborníků vzhledem ke svému pokročilému věku značné zdravotní problémy. Kvůli bolesti způsobené artrózou se už nedokázala postavit na nohy a jen velmi málo se pohybovala. Proto padlo rozhodnutí provést eutanázii. "Blanka patřila ke koloritu olomoucké zahrady drahně let. O mnoho let přežila i svého partnera, s nímž zplodila sedm mláďat. Za svůj dlouhý život jich úspěšně odchovala šest. Její potíže už nebyly slučitelné s tím, aby vedla radostný život," uvedla zooložka Jitka Vokurková.

V posledních dnech se zdravotní stav hrošice podle Vokurkové výrazně zhoršil a pracovníci zoo museli krmení podávat přímo k ní. Hrošice se totiž už nemohla vůbec pohybovat. "Prodlužovat dobu umírání jsme nechtěli, proto jsme volili legitimní a humánní cestu eutanázie," uvedla Vokurková. Opuštěný pavilon, ve kterém hrošíci liberijští dlouhá léta žili, nechá zoo nejspíš zbourat. "Dnes již neodpovídá standardům moderních chovatelských zařízení. Jelikož ale samice pavilon s venkovním výběhem považovala za svůj domov, byl v jejím vysokém věku přesun nežádoucí," dodal Habáň.

Zoologické zahrady chovají hrošíky liberijské velmi ojediněle. Jejich přežití ve volné přírodě je vážně ohroženo kvůli kácení tropických deštných pralesů. Nebezpečí hrošíkům hrozí i od lovců, kteří je pronásledují kvůli masu.

Branami zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce loni prošlo 367.711 návštěvníků, meziročně o 463 více. Je to nejvyšší návštěvnost za posledních 11 let. Olomoucká zoo na ploše 42 hektarů chová 1591 zvířat 386 druhů. Zřizovatelem zoologické zahrady je olomoucký magistrát, který dotuje její provoz. Zahrada si vlastními aktivitami vydělá zhruba polovinu částky potřebné na provoz.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist