https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prebuzi-se-do-stareho-dulniho-dila-propadl-kun-i-pres-snahu-hasicu-o-zachranu-kun-v-zavalu-zahynul
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Přebuzi se do starého důlního díla propadl kůň, i přes snahu hasičů o záchranu v závalu zahynul

14.4.2023 12:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
Stará důlní díla s sebou nesou nebezpečí propadů. Ve středu zasahovali hasiči u koně, pod kterým se propadl výběh do starého důlního díla. Přes veškerou snahu hasičů však kůň v závalu zahynul. Informuje o tom Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje.
 
Oznámení o záchraně koně v Přebuzi na Sokolovsku přijali hasiči na tísňovou linku ve středu v deset hodin dopoledne. Podle volající majitelky měl být kůň zhruba metr a půl hluboko.

První jednotka hasičů na místě potvrdila, že ve výběhu pro koně došlo pod zvířetem k propadnutí zřejmě starého důlního díla, v propadu byl kůň navíc zasypaný až po krk. Velitel zásahu si tak okamžitě na místo vyžádal nejen posilové jednotky, ale i speciální vybavení.

Pro zajištění bezpečnosti při záchranných pracích byl na místo vyslán i technický kontejner s materiálem pro stabilizaci zřícených budov či právě výkopů. Operační středisko zároveň začalo zajišťovat bagr či jiný stroj pro výkopové práce, stejně tak speciální vyprošťovací automobil kolegů drážních hasičů a také autojeřáb.

Kromě zajištění techniky vyhledalo operační středisko, kde se v místě zásahu nachází bývalá důlní díla. Hasiči na místě mezitím začali ručně vykopávat prostor pro záchranu koně, současně bylo nutné zajistit bezpečnost zasahujících hasičů.

Z dostupných prostředků začali hasiči stabilizovat zvětšující se výkop. V průběhu přípravy pažení došlo několikrát k sesunutí okrajů, bylo tak nutné stále zvyšovat bezpečnost při práci.

I s ohledem na skladbu zeminy v místě propadu, která byla velmi sypká, povolal velitel zásahu na místo sací bagr ze záchranného útvaru ve Zbirohu.

Koně po celou dobu kontrolovala přivolaná veterinářka, společně s velitelem zásahu konzultovala průběh záchranných prací. Čím víc byl kůň odhrabaný, tak se stále více snažil se vyprostit, bylo tak potřeba udržovat jej co nejvíc stabilního, aby si vlastními pokusy o záchranu ještě více neublížil.

Tím, že zvíře bylo z větší části zasypané, hrozil takzvaný crush syndrom. Na koně obrovským tlakem působilo množství zeminy, kterou se hasičům dařilo odhrabávat stále ručně i dvěma bagry, jež se podařilo sehnat.

Po dvou hodinách zásahu, kdy již bylo zajištěné pažení kolem zvířete a především bagr rychlým tempem zvětšoval prostor pro záchranu, konstatovala veterinářka, že kůň v závalu uhynul.

Hasiči dokončili zabezpečení prostoru výkopu a po příjezdu sacího bagru na místo a jeho nasazení se jim podařilo dostat z výkopu veškerou zeminu, která držela koně. Po jeho vytažení z propadu, který byl nakonec zhruba tři metry hluboký, si koně převzala jeho majitelka.

K události byl povolán rovněž zástupce firmy zajišťující stará důlní díla a také báňská záchranná služba pro zabezpečení propadu a také pro posouzení, zda nehrozí další nebezpečí. U zásahu bylo potřeba velké množství zasahujících hasičů a také techniky, proto byl vyhlášen III. stupeň požárního poplachu. Celá záchranná akce trvala pět hodin.

V průběhu dne to nebyla jediná záchrana koně. Ještě před výjezdem do Přebuzi zasahovali hasiči v karlovarské části města Rosnice, kde bylo potřeba zvednout koně na nohy ve stáji. S použitím lezecké techniky se v tomto případě podařilo koně zvednout a následně rozchodit.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Anyr

Anyr

14.4.2023 14:07
Škoda, že koně nesežral vlk. To by tu bylo milých komentářů.
Takhle ho sežral jen lidský důl - nojono, se stává.
Úklid odpadu (chápej jako pozůstatků lidské činnosti) nikdy nebyl silnou stránkou minulých generací. Všechno zavézt, zahrabat, schovat - a fertik, po nás potopa, Ludvíku!
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

14.4.2023 14:56 Reaguje na Anyr
Chtěla bych vás vidět, jak "uklízíte" starý důl právě bez toho zavezení a zahrabání. Snad začarováním? Tady právě to zahrabání ani zavezeni neproběhlo a nedělá se to ani dnes. Maximálně se štoly zaplní vodou nebo nějak zpevní. V Podkrkonoší jsou takových jam stovky a můžete do nich klidně zapadnout i s traktorem.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

14.4.2023 21:05 Reaguje na Anyr
1*
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.4.2023 10:55 Reaguje na Majka Kletečková
Pro vás platí totéž, co píšu Anýrovi, ale vám je asi marné
cokoliv vysvětlovat! Kde nic není, tak ani čert nebere.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.4.2023 10:52 Reaguje na Anyr
Víte kolik koní muselo být v minulosti utraceno, když si polámali
nohy v norách křečků a syslů? Pak se nedivte, že je předci neměli
na svých polích a loukách rádi. Nohy měl polámán i dobytek a lidé.
I mi se loni stalo, že se mi noha propadla po koleno do bobří nory
a nevím, kdo se vylekal více, zda bobr, či já. Z nory do strouhy
vypálil jako raketa a já taky bleskově tahal nohu z nory ve strachu, že se do ní při obraně mláďat zakousne. Vy jste nikdy nepotřeboval produkty těžby? Vy jste se celý život obešel bez uhlí, kovů atd.?
Vy doposud žijete v jeskyni a píšete tu ty své bláboly na kamenném
PC a posíláte meily kouřovými signály. Nechte už toho aktivisto a
proboha myslete, co je reálné a co nikoliv. Mládí sice omlouvá
nezkušenost, ale nikoliv blbost!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist