https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-projektu-sazime-budoucnost-lide-vysadili-dosud-pres-4-3-milionu-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V projektu Sázíme budoucnost lidé vysadili dosud přes 4,3 milionu stromů

7.3.2024 14:29 | BRNO (ČTK)
V projektu Sázíme budoucnost lidé za pět let vysadili přes 4,3 milionu stromů, do výsadby se zapojilo víc než 106 000 dobrovolníků. Nové stromy rostou na 8854 místech. Na tiskové konferenci o tom informoval strategický ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata, který stál u zrodu projektu. Cílem projektu je vysadit symbolických deset milionů stromů mimo les.
 

"Z toho symbolického cíle deset milionů stromů, tedy jednoho stromu za každého občana, se nám za pět let podařilo zaevidovat přes 4,3 milionu stromů, tedy necelou polovinu. Podle nás se reálně už těch deset milionů stromů vysadilo, akorát jsme se nedostali ke všem datům," řekl Kundrata. Původní záměr z roku 2019 bylo vysadit deset milionů stromů za pět let. Pokud to půjde tak, jako dosud, by mělo být zaevidovaných deset milionů nově vysazených stromů zhruba v roce 2030, doplnil.

Lidé dosud nejčastěji sázeli aleje, šlo o 4133 sázecích akcí. Oblíbené jsou podle ochránců přírody i solitérní výsadby, v tomto případě jde o 1940 akcí, parky či lesoparky (1209 výsadeb). Nejaktivnějšími sázejícími jsou města a obce, šlo o 3688 výsadbových akcí, následují veřejné instituce, spolky a neziskové organizace. Nejčastěji lidé vysazovali listnaté druhy, vévodí duby, lípy a javory. V top desítce jsou i dva jehličnany, borovice a modřín, z ovocných stromů pak jeřáb a třešeň.

Jednou z loňských výsadeb je například akce z Hlavatců na Českobudějovicku, kde vysadili jeden strom za každé dítě, které v obci bydlí. Vysázeli i ovocno-listnatý sad, aby si děti mohly za několik let na procházce utrhnout ovoce. Díky tomu dnes starosta obce v Brně převzal ocenění Zlatý rýč za nejaktivnějšího sazeče. Nadace pomohla z dotace záměr financovat. "Z dotace jsme nakoupili stromky, kůly, vaky a dokonce jsme zaplatili i místnímu zemědělci zálivku na dlouho dopředu," uvedl starosta Matěj Baloun (Hlavatce 22).

Letošním cílem je podle Kundraty opět zhruba 600.000 až milion vysazených stromů, záležet bude především na zapojení obcí. Z Nadace Partnerství lze na tyto záměry získat aktuálně až 250 000 korun. Bližší informace zájemci najdou na webu www.sazimebudoucnost.cz.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

7.3.2024 18:41
A co dál ?
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

7.3.2024 20:39 Reaguje na smějící se bestie
Dál je to na obcích a lidech ...
Jestli se chtějí starat o své okolí a krajinu, kde žijí.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vrabec

7.3.2024 19:24
Plete se mně akce "Sázíme Česko", což je greenwasingový byznys. Akce "Sázíme budoucnost" má podle mě mnohem větší smysl.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.3.2024 08:05
U nás před deseti léty vysadili kilometrovou hrušňovou alej, která brzo
padne výstavbě 280 ha gigafaktory u Dolní Lutyně. Tak jen sázejte, než
to vláda nařídí vykácet a zabetonovat! To je jiný kšeft, než sazenice z
prostředků EU, které sotva začaly kvést a rodit!
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

8.3.2024 13:47 Reaguje na Břetislav Machaček
Ano, je to tak!
To samé jako s rekultivacemi po hnědouhelných jamách. Velká území se tam zalesnila, kolik stovek milionů korun to stálo a kolik práce. Něco zarostlo samo. A nyní, kdy už je to les, to půjde všechno vniveč, developer má velkolepé plány a příslib namaštěné kapsy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist