https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-rusku-zlikvidovali-pozar-latek-uniklych-z-ropovodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Rusku zlikvidovali požár látek uniklých z ropovodu

8.3.2021 01:36 | MOSKVA (ČTK)
Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Požár látek, které unikly z poškozeného podvodního ropovodu a které od soboty hořely na hladině řeky Ob nedaleko města Nižněvartovsk, byl uhašen. S odvoláním na místní úřady v Chantymansijském autonomním okruhu to uvedla agentura TASS. Při požáru, který se rozšířil na plochu 1000 metrů čtverečních, byl jeden člověk zraněn. V ropovodu mohlo být v době nehody odhadem zhruba 700 tun propan-butanu, což je zkapalněný ropný plyn.
 

"Požár byl plně uhašen," oznámil ředitel civilní obrany okruhu Nikolaj Zajcev.

Následky požáru odstraňuje vlastními silami společnost Siburťumeňgaz, které potrubí patří. Na místě pracuje 27 lidí s 12 kusy techniky. Úřady se podle internetového listu Gazeta.ru starají o to, aby se na místo nedostal nikdo z obyvatel, a také odebírají vzorky vody, aby vyhodnotily škody na životním prostředí.

Společnost už dříve uvedla, že požár vypuknul 44 kilometrů od nejbližšího obydleného místa a že ani lidé, ani životní prostředí nebyly v ohrožení. Řeka Ob je v tomto ročním období pokryta ledem a sněhem. "Tvrzení o absenci rizika pro životní prostředí vzbuzuje vážné pochybnosti," uvedl podle agentury AFP mluvčí úřadu Rostechnadzor, který dohlíží na infrastrukturu.

Situaci podle TASS prověřuje prokuratura, která má také vyčíslit škody na životním prostředí. Ivan Blokov z ruské pobočky mezinárodní organizace na ochranu přírody Greenpeace v rozhlasové stanici Echo Moskvy uvedl, že škody z úniku plynu zřejmě budou mnohem menší než v případě úniku ropných látek.

Minulý měsíc soud v Krasnojarsku nařídil těžební společnosti Norilsk Nickel zaplatit pokutu 146,2 miliardy rublů (asi 42,3 miliardy Kč) za škody po loňském úniku ropných látek z elektrárny u města Norilsk za polárním kruhem.

Loni v květnu z nádrže tepelné elektrárny u Norilsku uniklo přes 21.000 tun paliva a maziva, které se dostaly do několika řek a do jezera. Podle expertů šlo o největší katastrofu svého druhu v Rusku od roku 1994, kdy v Komijské republice na severu evropské části Ruska do přírody uniklo 94.000 tun ropy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

8.3.2021 15:56
Požár? Shoření propan-butanu na ploše 10 x 100 = 1000 m2? To stojí za mezinárodní pozornost jen proto, že se to stalo v Rusku. Jinde by si toho nikdo z cizích novinářů ani nevšiml.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist