https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-safari-parku-ve-dvore-se-narodilo-mlade-vzacneho-nosorozce-cerneho.treti-za-posledni-rok?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Safari Parku ve Dvoře se narodilo mládě vzácného nosorožce černého. Třetí za poslední rok

6.3.2023 18:01 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (ČTK)
Nové mládě je samec. Za poslední rok jde o třetí narozené mládě nosorožce tohoto druhu. Loni 4. března se narodil sameček, který dostal jméno Kyjev. V prosinci se narodila samice.
Nové mládě je samec. Za poslední rok jde o třetí narozené mládě nosorožce tohoto druhu. Loni 4. března se narodil sameček, který dostal jméno Kyjev. V prosinci se narodila samice.
Zdroj | Safari park Dvůr Králové
V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se v sobotu 4. března narodilo mládě nosorožce dvourohého černého východního poddruhu, který je ohrožen vyhynutím. Nové mládě je samec. Za poslední rok jde o třetí narozené mládě nosorožce tohoto druhu. Loni 4. března se narodil sameček, který dostal jméno Kyjev. V prosinci se narodila samice, připomněla mluvčí zoo Zuzana Boučková. Dvorský safari park patří k největším a nejúspěšnějším chovatelům nosorožců na světě.
reklama

 

Podle dvorských chovatelů tvoří tři mláďata polovinu všech narozených nosorožců tohoto druhu v zoologických zahradách na celém světě v posledním roce.

"Porod proběhl poměrně rychle a mládě záhy začalo pít. Během kontroly jsme zjistili, že jde o samce a váží 36 kilo," uvedl zoolog Jiří Hrubý. Chovatelé samci říkají Magashi, podle místa ve rwandské Akageře, kam se v minulosti vrátili dvorští nosorožci.

Mládě je prvním potomkem nového chovného samce Embua, který do safari parku přibyl na podzim 2020 z anglického Chesteru. Matkou je sedmnáctiletá Maisha, která se narodila ve Dvoře Králové a v minulosti již mláďata měla.

Chovatelé počítají s tím, že by mládě mohli v následujících dnech vidět ve výběhu i návštěvníci. Mláďata narozená loni zatím žijí ve výbězích, kde je lidé nevidí.

Safari Park nyní chová 21 nosorožců, z nichž 15 je nosorožců černých východního poddruhu a šest je nosorožců jižních bílých. Nosorožci černí jsou ohroženi vyhynutím, v přírodě jich žije posledních zhruba 900 jedinců. Nosorožců bílých jižních žije v Africe přibližně 20.000.

Dvorský safari park je nejvýznamnějším chovatelem nosorožců černých východního poddruhu mezi zoologickými zahradami na celém světě. Ve Dvoře Králové se jich dosud narodilo, včetně posledního samce, 49. Ze Dvora Králové se do divočiny ve Rwandě a v Tanzanii dosud vrátilo devět nosorožců černých východního poddruhu.

Základ chovu nosorožců ve Dvoře Králové byl položen před 50 lety. Zvířata z afrických expedic na přelomu 60. a 70. let minulého století přivezl tehdejší ředitel zoo Josef Vágner. První nosorožec se ve Dvoře Králové narodil v roce 1976. Zatím se v zoo narodilo asi 60 nosorožců různých druhů.

V roce 2009 zoo poslala do keňské rezervace Ol Pejeta čtyři severní bílé nosorožce. Po úhynu samců Suniho a Sudána zbývají nyní v Keni dvě samice, které jsou posledními zvířaty svého druhu na světě. Druh se vědci pokoušejí zachránit pomocí umělých technik reprodukce, protože zvířata v Ol Pejetě se už přirozeně rozmnožit nedokážou.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist