https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-tallinnu-vztycili-sochu-poulicniho-psa-obyvatelum-chybi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Tallinnu vztyčili sochu pouličního psa, obyvatelům chybí

20.12.2020 16:04 | TALLINN (ČTK)
Socha, která nyní stojí před jedním obchodním centrem, vzdává hold nejen samotnému psímu oblíbenci, ale i jeho společníkům a všem potulným zvířatům. Kdysi měl totiž psího společníka, který zahynul při autonehodě.
Socha, která nyní stojí před jedním obchodním centrem, vzdává hold nejen samotnému psímu oblíbenci, ale i jeho společníkům a všem potulným zvířatům. Kdysi měl totiž psího společníka, který zahynul při autonehodě.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zorik nikdy nebyl ten typ, který vrtí ocasem a olizuje lidem ruce. To však nebránilo tomu, aby si tento psí tulák nezískal řadu srdcí. Černobílý kříženec žil dlouho v jedné z tallinnských čtvrtí, pak však musel estonskou metropoli opustit, aby dožil v bezpečí a klidu na venkově. Některým obyvatelům Tallinnu však chybí natolik, že mu postavili sochu, píše agentura AP.
reklama

 

"Lidé na památník přispěli. Chtěli ho. Pořád sledují jeho osud, i když zestárnul a jeho zdraví je chatrné," přibližuje Heiki Valnerová, dobrovolnice, která pomáhá se záchranou zvířat. Byla to ona, kdo přišel s nápadem vztyčit Zorikovi památník a zorganizovala na něj sbírku. Místní umělec pak vypodobnil Zorika společně s kočkou, která se k němu tulí.

Socha, která nyní stojí před jedním obchodním centrem, vzdává hold nejen samotnému psímu oblíbenci, ale i jeho společníkům a všem potulným zvířatům. Kdysi měl totiž psího společníka, který zahynul při autonehodě. Poté byl často vídán ve společnosti toulavých koček.

Místní obyvatelé tvrdí, že Zorik se poprvé objevil coby štěně před 12 lety v nedalekém přístavu u skladu s uhlím. Od té doby byl neodmyslitelnou součástí tallinnské části Kalamaja, kdysi dělnické čtvrti, která se v současné době mění v magnet pro hipstery.

Zorik dokázal mazat rozdíly ve společnosti, kde je silně cítit propast mezi etnickými Estonci a Rusy. Získal si postarší ženy hovořící rusky, které ho krmily. A stejně tak zapůsobil na estonské hipstery. Včetně skupiny, která nyní otevírá kavárnu nazvanou "Zorik".

"Zorik byl pes, jenž uměl zmizet. Byl to pes, kterého všichni v Kalamaji znali. Dotkl se všech - mladých a starých, Estonců i Rusů. Byl bodem sociální integrace," popisuje ho Valnerová.

Byl prý tak oblíbený, že ho obyvatelé čtvrti někdy krmili nejlepšími kousky hovězího, které měli. Nikdy se však nikomu nepodařilo ho chytit a ochočit si ho. "Když se ho lidé snažili usměrňovat nebo ho omezovat, prostě utekl. Měl svobodného ducha," přibližuje Valnerová.

Viktoria Gerová, která mu poskytla nový domov v psí boudě za rodinným domem na venkově, ho popisuje jako svérázného psa. "Nechce být blízko lidí, nerad se mazlí," řekla, zatímco Zorik seděl nedaleko. "Možná mu lidé během života ublížili, tak jim nevěří," podotkla.

Podle Heiki Valnerové musel Zorik estonské hlavní město opustit kvůli svému bezpečí. "Ke konci už byl tak senilní, že usínal na železničních nebo tramvajových kolejích. Anebo prostě tady na silnici, takže ho auta musela objíždět," popsala ochránkyně zvířat.

Zorik se nejprve pokoušel z nového domova utéct a vrátit se do starého teritoria, ale v poslední době jeho svobodného ducha zkrotil nedobrý zdravotní stav.

A jak se dá asi očekávat, našli se i tací, kteří ho ve čtvrti nechtěli. "Byl to zápas dobra a zla. Byli tady lidé, kteří žádali, aby byl odchycen a utracen, a další, kteří ho chránili a krmili. Tentokrát laskavost vyhrála," uzavřela Valnerová.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist