https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-tocich-na-uzemi-povodi-odry-jsou-zvysene-prutoky-vody-prehrady-zvysuji-odtoky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V tocích na území povodí Odry jsou zvýšené průtoky vody, přehrady zvyšují odtoky

3.1.2024 21:26 (ČTK)
Stoupající hladina moře
Stoupající hladina moře
Foto | Marek Nowocień / Wikipedia
V tocích na celém území povodí Odry jsou aktuálně zvýšené průtoky vody. Vodohospodáři zvyšují odtoky z některých přehrad, tak aby byly připravené pojmout případnou velkou vodu. Zásoby vody ve sněhu jsou ale nyní v povodí podle meteorologů nízké, sdělila mluvčí státního podniku Povodí Odry Šárka Vlčková.
 

Povodí Odry je správcem vodních toků a vodních děl v povodí Odry, tedy na území Moravskoslezského a částečně Olomouckého kraje. Provozuje například přehrady Šance, Kružberk nebo Slezská Harta.

"Během dnešního dne dochází ke zvýšení odtoku z kaskády vodních nádrží Slezská Harta a Kružberk na přibližně 20 metrů krychlových za sekundu a z vodní nádrže Šance na Ostravici na zhruba 25 metrů krychlových za sekundu. Pokračují zvýšené odtoky z vodních děl Morávka a Těrlicko, aby i na nich byly připraveny retenční prostory k tlumení velkých vod," řekla Vlčková.

Od Nového roku spadlo na území povodí v úhrnu od pěti do 40 milimetrů srážek. V Jeseníkách to bylo nejvíce na Rýmařovsku, tedy nad kaskádou nádrží Slezská Harta a Kružberk na řece Moravici, a v Moravskoslezských Beskydech v oblasti, kde jsou nádrže Šance a Morávka.

"Současné zimní průtoky jsou charakteristické velkými objemy vody oproti letním povodním, které mají převážně takzvaně štíhlejší povodňové vlny, ale násobně vyšší kulminační maxima. Díky vysokým srážkám v prosinci 2023, které pokračují i nyní, byly doplněny všechny zásobní prostory našich nádrží," uvedla mluvčí.

Nepředpokládá se podle ní, že by současné zvýšené zimní průtoky v povodí Odry přešly do povodňových stavů. Vlčková řekla, že lidem žijícím v povodí Odry nehrozí povodňové nebezpečí, při zvýšených vodních stavech by ale neměli na řekách provozovat aktivity, které by mohly být nebezpečné.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist