https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-tokiu-budou-muset-mit-nove-domy-postavene-po-roce-2025-solarni-panely?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Tokiu budou muset mít nové domy postavené po roce 2025 solární panely

16.12.2022 10:47 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Tokiu budou muset mít všechny nové domy postavené velkými stavebními společnostmi po dubnu 2025 nainstalované solární panely. Mají se tak snížit uhlíkové emise v domácnostech. Podle agentury Reuters to vyplývá z nového nařízení, které ve čtvrtek schválilo zastupitelstvo japonského hlavního města.
reklama

 

Nařízení, které je první svého druhu v Japonsku, požaduje, aby zhruba padesátka největších stavebních společností vybavila domy o rozloze až 2000 metrů čtverečních obnovitelnými zdroji energie, zejména solárními panely. Tokijská guvernérka Juriko Koikeová minulý týden řekla, že pouze čtyři procenta budov ve městě, na kterých by solární panely mohly být umístěny, je nyní má. Tokijská metropolitní vláda si klade za cíl snížit emise skleníkových plynů do roku 2030 na polovinu ve srovnání s úrovní roku 2000.

Japonsko je pátým největším producentem uhlíkových emisí na světě. Země se zavázala dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050. Čelí ale potížím, protože se po havárii jaderné elektrárny Fukušima z března 2011 silně spoléhalo na tepelnou energii spalující uhlí.

"Kromě globální klimatické krize čelíme energetické krizi s nekončící rusko-ukrajinskou válkou," řekla členka Koikeové regionální strany Risako Narikijová "Není času nazbyt," dodala.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

16.12.2022 12:01
Evropa páchá ekonomickou sebevraždu pomocí OZE a úředních buzerací, které nám diktují zelení magoři a oteplovací lobby.
Já jsem si fakt nevšiml, že by se Japonsko nějak výrazně přesunulo do EU jen proto, aby mohlo zbankrotovat taky.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist