https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ulicich-etiopskeho-hararu-si-hyckaji-hyeny-ktere-jinde-v-africe-zatracuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ulicích etiopského Hararu si hýčkají hyeny, které jinde v Africe zatracují

14.4.2024 12:08 | HARAR (ČTK)
Jinde v Etiopii a v dalších oblastech subsaharské Afriky se lidé hyen bojí nebo jimi pohrdají.  V Hararu ale lidé a hyeny historicky žili bok po boku a město tyto šelmy dobře přijímá,
Jinde v Etiopii a v dalších oblastech subsaharské Afriky se lidé hyen bojí nebo jimi pohrdají. V Hararu ale lidé a hyeny historicky žili bok po boku a město tyto šelmy dobře přijímá,
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Homocosmicos / Depositphotos
Obyvatelé starobylého etiopského města Harar se neděsí při pohledu na hyeny v ulicích, ale naopak jejich přítomnost vítají. Věří, že šelmy s typickými skvrnami na kožichu pomáhají čistit ulice od zbytků jídla a dokážou udržet na uzdě zlé duchy, napsal list The Guardian.
 

Hyeny do města přicházejí za soumraku, nebojácně se toulají ulicemi a nenechají se vyrušit ani hlasitým svoláváním věřících k modlitbě do mešit. Symbolem města Harar, které je na seznamu světového dědictví UNESCO, je jeho historické opevnění s pěti branami. V hradbách je i několik malých průchodů, které jsou někdy označovány jako hyení průlezy nebo hyení dvířka. Tyto průchody byly podle legendy začleněny do opevnění už během jeho výstavby, aby měly hyeny do města snadný přístup.

Jinde v Etiopii a v dalších oblastech subsaharské Afriky se přitom lidé hyen bojí nebo jimi pohrdají. V médiích se objevují zprávy, že tito mrchožrouti údajně unášejí děti, a v etiopském folkloru lze nalézt příběhy lidí, kteří se v noci proměňují v hyeny a napadají sousedy. Hyeny mají tak špatnou pověst, že jsou často zabíjeny.

Zatímco hyenu čabrakovou a hyenu žíhanou řadí Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) mezi takzvaně "téměř ohrožené druhy", hyenu skvrnitou považuje za málo dotčenou. I tak ale počty hyen skvrnitých klesají, podotkl The Guardian.

V Hararu ale lidé a hyeny historicky žili bok po boku a město tyto šelmy dobře přijímá, vysvětlil britskému listu Ahmed Zekaria působící na univerzitě v Addis Abebě.

Jedním z těch, kdo si hyeny v Harare předchází, je Abbas Jusuf, který je chodí každý večer krmit a ukazuje to i turistům. Jusuf a jeho otec stejně jako většina muslimů v Hararu věří, že hyeny mohou lidi ochránit před zlými duchy. "Hyeny je jedí. Bez hyen bychom tu měli hodně džinů, kteří by tropili nepravosti," uvedl Jusuf.

Také Adil Abubaker, který se živí prodejem tradičních proutěných košíků, věří, že hyeny mají schopnost držet džiny na uzdě. Proto nechává v dlážděné uličce u svého domu pro šelmy zbytky jídla. "Džinové sem nemůžou, když tu jsou hyeny," tvrdí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.4.2024 12:48
Docela by mě zajímalo, jestli si někdo hýčká h. skvrnitou natolik, že ji má doma jako mazlíčka a chodí s ní třeba na vycházky po městě. Také patřím mezi ty, komu tento tvor není sympatický pro své zlodějské manýry, a fandím lvům, když za ní sprintuje, aby ji zabil. Domnívám se, že i proto lvi žijí v tlupách, aby byli schopni svou kořist uhájit před menší skupinou hyen. Ale početné tlupě se už neubrání a musí lovit znovu. Domnívám se, že právě kvůli této loupeživé a všudypřítomné šelmě prošli gepardi dvakrát hrdlem lahve, neb samice nedokázala rodinu uživit a dostatečně ohlídat před jinými konkurenčními šelmami. Mortalita mláďat geparda se i dnes pohybuje kolem 90%. Takže pokud hyeny ubývají (ale asi jen úměrně úbytku kořisti), mohlo by to ohroženým šelmám prospět.
Odpovědět
JAROSLAV HALAMA

JAROSLAV HALAMA

14.4.2024 13:38 Reaguje na Karel Zvářal
Co si takhle nejdříve o hyenách něco přečíst, než o nich začneš říkat svá moudra !!
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.4.2024 14:25 Reaguje na JAROSLAV HALAMA
Splácal jsi větu, hurá!-) Co bylo špatně v tom, co jsem napsal?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.4.2024 14:28 Reaguje na JAROSLAV HALAMA
Já jsem si o hyenách přečetl dost a myslím si, že pan Zvářal má pravdu. Ta mortalita gepardích mláďat je kvůli potravní konkurenci neúnosná.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.4.2024 14:35 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Děkuji!-) Zrovna teď jde dokument na dvojce o lvech, kde o interakce s hyenami není nouze. Což značí, že mám nakoukáno (AP, NGO, V. Nature...) jako deset halamů. Protože lepší jednou vidět, než desetkrát slyšet/číst. Papír snese všechno, a oko není blbec.
Odpovědět
su

14.4.2024 16:49 Reaguje na Karel Zvářal
Jestli chcete být odborníkem, tak si musíte načíst. Nakoukat nestačí ...sorry. Navíc to co píšete výše značí, že máte opravdu jenom nakoukáno (vidíte jen to co vám ukazuje ten film a nikdo neví jaký scénář tam připravili a jak to sestříhali) a ne načteno. Raději zůstaňte věrný ptačím budkám...
A co se týče pan Šeděnky - ten svoji neznalost velkých šelem prokázal na tomto fóru už tolikrát, že to nemá ani cenu komentovat.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.4.2024 16:59 Reaguje na Karel Zvářal
Vyprdněte se na ty trolly, buďto blábolí nebo provokují. Snad si nemyslí, že nevím, že h. skvrnité jsou celkem úspěšní lovci - když je potřeba a není co ukrást.
A že v rekordní mortalitě mláďat geparda jedou spolu se lvy, to nevyvrátí. Ke kořisti svolává často šakal, toho by g. zahnal, a doufá si, že u hyen se přiživí. Jinak h. okrádají i levharty, ale ti mají výhodu, že si kořist vytáhnou na strom. Pokud poblíž není, stačí jedna h.s. a okrade ho.

..."které jinde v Africe zatracují". Takže nejsem zdaleka sám, kdo tyto smradlavé obludy nemusí. K obsahu samotnému nenapíší nic, ale navážet se do druhých, to jo, ubožáci.
Odpovědět
su

14.4.2024 18:35 Reaguje na Karel Zvářal
VY: "Snad si nemyslí, že nevím, že h. skvrnité jsou celkem úspěšní lovci - když je potřeba a není co ukrást".
VĚDCI: 60-95 % potravy si hyena skvrnitá uloví sama, pouze zbytek tvoří mršiny jiných druhů šelem (např. Yirga et al. 2012 - https://besjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2656.2012.01977.x).
Takže hyeny nejsou celkem úspěšní lovci, ale jsou velmi úspěšní lovci a rozhodně neloví když není co krást! Hlavně že ty smradlavé obludy nemusíte. Ale navážet se do nich, to se nestydíte, co...
Odpovědět
Sl

Slovan

14.4.2024 15:30 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A ona za tu vysokou moralitu gepardích mláďat může pouze hyena? No asi ne, výzkumy tvrdí něco jiného - primárně to jsou lvi, kterým jistý jedinec tak fandí když honí ty “zlé a proradné” hyeny. Dál jsou tam levharti, psi hyenový a jiní. Takhle ale zkrátka africká příroda funguje. Asi proto jsou gepardi vysoce mobilním druhem. Ekosystémy s nejvyšším počtem gepardů jsou zároveň i ekosystémy s vysokou hustotou jiných predátorů - lvů, hyen, levhartů a jiných. Bavíme se o Serengeti, Okavangu nebo Kafue.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.4.2024 18:17 Reaguje na Slovan
Co rozporujete? V zásadě výčet predátorů nic neřeší. No je to obecná pravda, která neřeší který a kolik zabije.
Odpovědět
Sl

Slovan

14.4.2024 20:00 Reaguje na Slavomil Vinkler
Třeba to, že p. Šeděnka asi souhlasí s tvrzením: “Domnívám se, že právě kvůli této loupeživé a všudypřítomné šelmě prošli gepardi dvakrát hrdlem lahve” a “fandím lvům, když za ní sprintuje, aby ji zabil”.
Co na tom, že lev v těch statistikách figuruje víc než ta hyena. Chtěl jsem na tuto skutečnost upozornit. Zkrátka lvi nejsou ty “smradlavé obludy”. No, aspoň někdo.

A druhá věc je, že ty silné populace gepardů žijí v těch oblastech, kde obě tyto šelmy (lev a hyena) mají ty populace také silné. To znamená, že gepard je schopen v tomto prostředí přežívat a že ta vysoká mortalita mláďat je udržitelná. Pokud by nebyla, jak by tam potom mohl mít gepard také silné populace? Ostatně mortalita je u šelem v Africe obecně velmi vysoká, byť je v tomhle gepard premiantem. Ale tak v Africe to studují desítky lidí, kteří vědí milionkrát víc než takyvědec z paneláku od televize.
Odpovědět
su

14.4.2024 16:24 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A co jste přečetl??? Podělte se o vaše zdroje ))).
Odpovědět
JM

Josef Mozek

14.4.2024 19:10
Ohledně vztahu hyen a lvů, popř. dalších predátorů souhlasím s p. Zvářalem, i v jednom pořadu na NG Wild byly hyeny označeny jako mor Afriky. Měly by být jejich počty v rezervacích a národních parcích eliminovány, právě pro ochranu posledních zbytků velkých šelem. Rovnováhu v přírodě člověk dávno zničil, proto by byla eliminace hyen plně odůvodněna . Hyena je v podstatě "potkan", kterému vyhovuje, že byly člověkem zdecimovaný stavy velkých šelem a ohrožuje do určité míry jejich přežití.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.4.2024 19:33 Reaguje na Josef Mozek
Děkuji za pochopení, trollové nechápou souvislosti. Když jsou na Masai Mara stáda, je snadné lovit mláďata, staré či nějak hendikepované kusy. Horší to je, když stáda odtáhnou - a přijde hlad. Lvi číhají u napajedel, troufají si na žirafy i slony.

A právě v tomto kritickém období připravují rychlé, avšak slabé gepardy o kořist. Levharti jsou na tom mohem lépe, proto jim stačí 1-2 mláďata, aby stavy obnovovali. Zatímco gepard s jeho 4-6 mláďaty byl podvakráte před VYHYNUTÍM. A to je ta pointa, kterou nechápaví trollové nechtějí vidět, ale *ere je, že někdo má stejný názor, jako většina domorodců. Neb ony neloví jen pakoně a zebry, ale i ovce, kozy a krávy. Proto jich také není nijak moc (kromě parků), bo jinde se jich zbavují jako výše zmíněných potkanů.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.4.2024 20:10 Reaguje na Karel Zvářal
A jinak lidský hyenismus jsem potkával život, proto nějací toxičtí anonymové mě nemohou rozhodit. Na zvýrazněný fakt nereagují, ale blábolit o hovně budou pořád.
Odpovědět
Sl

Slovan

14.4.2024 20:09 Reaguje na Josef Mozek
Aleeee, tak já taky sleduji NGW, hlavně kvůli těm pořadům o Africe, a takové info (o moru Afriky) tam nepadlo nikdy v souvislosti s žádným zvířetem. To si zkoušejte na toho s kým souhlasíte, který je těžce nenávidí, ale ostatní asi s tímhle neoblbnete.
K ostatnímu už sem se vyjadřoval v ostatních příspěvcích. Jen dodám, že v Africe jsou stále divočiny, které jsou rozlohově v desítkách tisíc km2. Z této informace si vemte co chcete. Afrika ale fakt není ČR.
Odpovědět
su

14.4.2024 21:53 Reaguje na Josef Mozek
Hyena je v podstatě "potkan" - no vy jste znalec...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist