https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zemedelskem-svazu-se-diskutuje-o-protestech-jeho-predseda-by-s-nimi-pockal
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Zemědělském svazu se diskutuje o protestech, jeho předseda by s nimi počkal

16.1.2024 21:59 | PRAHA (ČTK)
V Zemědělském svazu se vede diskuse o tom, zda by čeští farmáři měli protestovat. Mezi zemědělci panuje nervozita, protože cítí, že jsou ve složité ekonomické situaci, řekl předseda svazu Martin Pýcha. Uvedl, že podle něj by se nyní protestovat nemělo, protože ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) chce se zástupci sektoru diskutovat o změnách v dotační politice nebo vizi fungování zemědělství do budoucna. Podle Pýchy by měla řešit témata, jako jsou byrokracie nebo komplikovaný systém dotací.
 

Na Chomutovsku se v úterý čeští farmáři přidali k velkým protestům zemědělců v Německu. Desítky traktorů vyjely na protestní jízdu přes centrum Chomutova k hranici na Horu Svatého Šebestiána. Cílem akce bylo podpořit německé zemědělce, kteří se bouří proti chystaným úsporným opatřením tamní vlády, a upozornit na problémy místních zemědělců. Protesty ale neorganizovaly zemědělské organizace.

Podle Zemědělského svazu za loňský rok klesne meziročně zisk celého odvětví o 60 procent na 8,7 miliardy. Pýcha upozornil mimo jiné na to, že zhruba třetina zemědělců, která se průzkumu ve svazu zúčastnila, byla loni ve ztrátě. Podotkl také, že změny v dotační politice způsobily u středně velkých firem pokles podpor o 25 procent. V loňském roce začalo nové dotační období a větší část podpor se přesunula k menším farmářům. Výborný minulý týden řekl, že by se mělo přistoupit k úpravám podmínek dotací, aby středně velké podniky nebyly tolik znevýhodněné, u podniků jde podle něj o propad v milionech korun.

Nastavení dotací předloni také vyvolalo protesty Zemědělského svazu i Agrární komory. Pýcha poznamenal, že protesty reagovaly také na zvyšující se environmentální požadavky spojené s takzvanou Zelenou dohody pro Evropu (Green Deal). Stále přísnější pravidla vedou podle něj k velkému tlaku na zemědělce, protože se jim zvyšují náklady a zároveň i snižuje produkce mimo jiné například povinností nechávat část půdy mimo produkci.

Předseda svazu uvedl, že se musí vyřešit mnoho otázek, například téma dovozů zemědělské produkce z Ukrajiny. Poznamenal, že tamní zemědělství není svázáno tak přísnými pravidly, ale zároveň se mu otevřela cesta na evropský trh, kde způsobuje pokles cen komodit. Podle Pýchy je také otázka, jak se promění Evropský parlament nebo Evropská komise po volbách.

Pýcha se tento týden také zúčastní jednání s německým zemědělským svazem DVB a zástupci farmářů z dalších zemí, jako jsou Irsko, Francie nebo Holandko. Uvedl, že pokud by nová komise pokračovala v současném směřování, tedy vytváření další environmentální legislativy, aniž by se zabývala analýzou dopadů, měli by se ozvat zemědělci napříč celou Evropskou unií.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MH

Martin Horňák

16.1.2024 22:00
za co chcou protestovat? za zelenou naftu? za dotace? za nízké platy "zaměstnancům"? za to že maj každý 3 roky nový traktor? za plundrování krajiny?

hodím to do jedný hromady: "nasXX"

Odpovědět
pp

pavel peregrin

17.1.2024 13:30 Reaguje na Martin Horňák
Úžasný příspěvek, jenže úplně mimo mísu. Nemáte nejmenší tušení, jak to v zemědělské praxi chodí, takže naxxxt tak jedině vám.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist