https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vatikansky-soud-naridil-klimatickym-aktivistum-zaplatit-temer-30.000-eur
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vatikánský soud nařídil klimatickým aktivistům zaplatit téměř 30.000 eur

13.6.2023 10:28 | VATIKÁN (ČTK)
Láokoón a jeho synové ve Vatikánském muzeu.
Láokoón a jeho synové ve Vatikánském muzeu.
Foto | Ank Kumar / Wikimeda Commons
Dva italští klimatičtí aktivisté, kteří se přilepili k podstavci jedné z nejznámějších starořímských soch ve Vatikánských muzeích, musí zaplatit téměř 30 000 eur (přes 713 000 Kč). Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na rozhodnutí vatikánského trestního soudu. Dvojice podle něj poškodila sousoší Láokoón a jeho synové.
 

Dvojice aktivistů Guido Viero a Ester Goffiová se loni v srpnu přilepila k podstavci sochy zobrazující trojského kněze Láokoóna a jeho dva syny v okamžiku napadení mořskými hady. Podle oficiálního odhadu pochází sousoší z prvního století před naším letopočtem. Při odstranění lepidla se ale podle obžaloby poškodil povrch mramoru.

Vatikánský soud nařídil dvojici, aby společně zaplatila vatikánským úřadům náhradu škody ve výši 28 148 eur a 1000 eur za soudní výlohy, vyplývá z verdiktu. Soud také oběma uložil podmíněné tresty odnětí svobody v délce devíti měsíců a rovněž podmíněné pokuty ve výši přibližně 1500 eur pro každého. Třetí aktivista dostal podmíněný trest 120 eur.

Skupina Ultima Generazione, která žádá přísnější opatření v boji proti změnám klimatu, uspořádala vícero protestních akcí, jejichž cílem byly římské památky. Členové skupiny mimo jiné zbarvili do černa vodu ve známé Fontáně di Trevi. Restaurátoři uvedli, že tuto památku aktivisté nepoškodili. Jejich počínání však kritizoval římský starosta Roberto Gualtieri i další politici.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

13.6.2023 16:29
JJ, za hloupost se platí.
Odpovědět

Jan Šmejkal

13.6.2023 16:43
Já bych ty pitomce nechal přilepený a NEDOVOLIL bych jim odlepit, než by natáhli bačkory. Pak si takovýhle blbosti příště lidi rozmyslí
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

14.6.2023 00:33
a další pomatenci se jim na ty pokuty, skládají !
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

14.6.2023 21:31
První vlaštovka. Tak jen houšť a vyšší částky
Odpovědět
Anyr

Anyr

15.6.2023 12:04
Víte, děti... zamýšlíte se i nad jejich úhlem pohledu?
Země jde do háje, lidstvo s ní. Lidské umění pak, logicky, bude k ničemu. Ovšem teď je v centru lidské civilizace a sledováno, proto se pořádají takové akce.
"Lidské umění je nic proti umírání světa a my na to upozorňujeme".

Ovšem, sám jsem silně proti tomu, co dělají. Stále si myslím, že jsou mnohem vhodnější, společensky/ekonomicky bolestivější a viditelnější způsoby, jak upozornit na to, co se děje, než ničit to málo dobrého a krásného, co lidé udělali.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

15.6.2023 18:33 Reaguje na Anyr
On ten Nostradamus ty své předpovědi o konci světa měl taky odhlasovaný některými vědci.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist