https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vazany-nad-litavou-chteji-koupit-pozemek-se-skladkou-v-katastru?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vážany nad Litavou chtějí koupit pozemek se skládkou v katastru

8.4.2021 00:28 | VÁŽANY NAD LITAVOU (ČTK)
Skládka je na sedmi hektarech, z nichž tři hektary v minulosti po rozhodnutí soudu propadly státu, který je následně přenechal obci. O čtyřech zbývajících se nyní jedná.
Skládka je na sedmi hektarech, z nichž tři hektary v minulosti po rozhodnutí soudu propadly státu, který je následně přenechal obci. O čtyřech zbývajících se nyní jedná.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vážany nad Litavou na Vyškovsku chtějí zakoupit pozemek s nelegální skládkou vesměs stavební suti, která je v katastru obce. Cena pozemku by měla být sedm milionů korun, z toho dva miliony by mohl přispět kraj. Podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) by obec mohla usilovat i o dotační tituly. Hejtman v úterý na místo vyjel na pracovní návštěvu. O pozemku pod skládkou v minulosti už rozhodoval soud. O koupi bude rozhodovat vážanské zastupitelstvo.
reklama

 

Skládka je na sedmi hektarech, z nichž tři hektary v minulosti po rozhodnutí soudu propadly státu, který je následně přenechal obci. O čtyřech zbývajících se nyní jedná. Obec je chce zakoupit od spolku Bike Park, který je vlastníkem.

"Je hrozné, že když si s následky trestné činnosti nedokáže poradit stát, tak to musí na svá bedra vzít obec a kraj jí musí pomáhat. My chápeme, že ten problém je opravdu velký, a věřím tomu, že nějakou finanční částkou na odkup těchto pozemků přispějeme," uvedl Grolich.

Pět dotčených pozemků původně vlastnil SVS Delta Racing Team, který však při budování motokrosové dráhy v místě podle soudů poškodil životní prostředí. Spolek podle soudů v lokalitě umožnil nelegální navážení suti, která sesuvem poškodila desítky dalších parcel. Spolek podle soudů začal s navážením suti v roce 2012, trvalo do 2016. Okresní soud ve Vyškově rozhodl o propadnutí pěti dotčených pozemků v roce 2018. Jeden z pozemků ale už dříve spolek vyčlenil právě do Bike Parku. Odvolací soud později rozhodnutí o propadnutí pozemků státu potvrdil, pozemek Bike Parku ale z rozhodnutí vyčlenil. Právě o jeho koupi obec jedná.

"Ty tři hektary nám stát už přenechal, nyní se jedná o zbývající čtyři," řekl starosta Václav Matyáš. O koupi bude rozhodovat ve středu vážanské zastupitelstvo. Z částky sedm milionů korun by dva mohl přispět kraj, hejtman uvedl, že kraj o tom ještě bude jednat. Uvedl, že v místě je ohrožený suchý poldr a že by bylo možné dále čerpat i dotace z kraje na zadržování vody v krajině.

Starosta uvedl, že v místě by v budoucnu mohly vzniknout například sjezdy pro kola nebo naučná stezka. Obec chce v budoucnu podle něj koupit i další parcely, kterých se sesuv navážky dotknul.

Sesuv podle soudů překryl zemědělskou půdu i jiných vlastníků, šlo asi o čtyři desítky zasažených parcel o rozloze 26 000 metrů čtverečních. Zasypal také více než 100 metrů potoka. Navážka podle obce ohrožuje i suchý poldr, který tam nechala vybudovat.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

8.4.2021 05:44
Jestli je někde nelegální skládka, tak ji v prvé řadě musí původce uklidit. Pokud neuklidí, uklidí ji na své náklady ORP a náklady bude vymáhat po tom původci. Zde je původce odpadu znám. Není co řešit.
Jestli ale obec bude za pozemek platit více než symbolickou korunu, nebo tisíci korunu, tak je to selhání nového odpadového zákona. A vlastně i toho starého.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.4.2021 08:45
Vynikající návod jak zhodnotit pozemky. Za úplatu je nechat zavézt sutí
a pak je prodat za milióny bez úklidu obci. Příklad hodný následování.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist