https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-svedsku-cvici-volne-zijici-vrany-aby-pomahaly-s-uklidem-neporadku-po-lidech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Švédsku cvičí volně žijící vrány, aby pomáhaly s úklidem nepořádku po lidech

30.1.2022 16:03 | STOCKHOLM (ČTK)
Vrány se učí nosit odpadky do automatu, ze kterého jim jako odměna vypadne krmivo. Ilustrační foto
Vrány se učí nosit odpadky do automatu, ze kterého jim jako odměna vypadne krmivo. Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | pics_pd / Pixnio
Švédská startupová firma zkouší, jak by se při úklidu drobných odpadků ve městech osvědčily volně žijící vrány. Opeření pomocníci motivovaní získáním krmiva a sbírající například nedopalky cigaret, by mohli být nasazeni ve městě Södertälje, informoval server The Local.
 

"Jde o volně žijící ptáky, kteří se na věci podílejí dobrovolně," řekl agentuře TT Christian Günther-Hanssen, zakladatel firmy, která metodu vyvíjí. Vrány se učí nosit odpadky do automatu, ze kterého jim jako odměna vypadne krmivo. Firma se rozhodla využít vrány, protože to jsou nejinteligentnější ptáci. "Snadno se učí a je šance, že se učí i jedna od druhé. Zároveň existuje menší riziko, že samy omylem sezobnou nějaké odpadky," popsal Günther-Hanssen přednosti vran.

Podle nadace Udržujme Švédsko uklizené kuřáci na ulicích v této skandinávské zemi odhodí více než miliardu cigaretových nedopalků ročně, což představuje 62 procent odpadků končících na zemi kvůli lidské nedbalosti.

Nyní chtějí ke sbírání odpadků z ulic vrány vyzkoušet ve městě Södertälje jihozápadně od Stockholmu. Thomas Thernström z tamních komunálních služeb řekl, že město zjišťuje, zda má vhodné místo, kde by mohl stát automat vyměňující odpadky za krmivo pro vrány, a zda se v městské pokladně najdou peníze na tento projekt. Günther-Hanssen odhaduje, že vrány by mohly městu ušetřit nejméně 75 procent nákladů spojených se sbíráním nedopalků.

Vrány by s úklidem Södertälje mohly začít pomáhat na jaře. "Bylo by zajímavé zjistit, zda tato metoda funguje i jinde (než ve městě). I s ohledem na to, že dokážeme naučit vrány sbírat nedopalky, ale nedokážeme naučit lidi, aby je neodhazovali," dodal.

Před několika lety k úklidu nedopalků a dalších drobných odpadků začala využívat havrany správa zábavního parku Puy du Fou na západě Francie. Havrani patří do stejné čeledi jako vrány.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

30.1.2022 16:07
Ekoliste dnes je třicatého ledna a ne prvního dubna,
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.1.2022 16:42
Švédsko byla kdysi ideální země. Nízká kriminalita, všude pořádek, ochotní a vstřícní lidé. Dokonce se tradovalo,že v městech nebyl zvyk zamykat byty, protože zloději prostě neexistovali. Pak začala země přijímat migranty. Ledacos se změnilo. Lidé začali zamykat své příbytky, protože pociťovali potřebu svůj majetek chránit. Před pár lety jedna švédská ministryně oslovila švédské ženy, aby nechodily vyzývavě oblečeny, neboť tím provokují migranty k sexuálním útokům. Teď začnou cvičit vrány, aby uklízely bordel po nepřizpůsobivých. Zdá se ten poslední vývoj nenormální jenom mi?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.1.2022 17:44 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nezdá, dnes má země 62 no-go zón, kde nepáchne pošťák a policie jen když musí. Druhé místo na světě v počtu znásilnění. Drogy, střelba, pouliční kriminalita jak na běžícím pásu. Deficit veřejných financí protože podpory všech forem pro nemakačenky musí někdo platit, atd.

Kdysi jsem byl v Malmö , a to se tam kola ani před obchody nezamykala. Dnes, všechno co nemá řetěz , vezme nohy.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.1.2022 18:31 Reaguje na Miroslav Vinkler
Když se na internetu objevila první zpráva o tom, že s těmi migranty to ve Švédsku není tak růžové, jak se líčí, do diskuse pod ten článek dal někdo odkaz na švédský Interpol. Byly to stránky ukazující sto nejhledanějších osob Švédska. Z té stovky lidí byl jediný blonďák a měl jméno Swen. Všechno ostatní byli srbové, černoši a arabi. Tohle nějaké vrány nevyřeší, ani kdyby jich bylo tolik, jako v tom hororu od Alfréda Hitchcocka.
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

30.1.2022 21:51 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Po otevrení hranic vánoční trhy v Regensburku - čučel jsem jak puk, všude čisto, vstřícní lidé, pohoda.Jen v městečkách blízko hranic v některých obchodech nápisy " Češi nekradte nám tady". Dnes nápisy dávno zmizely ale v Regensburku špinaví žebráci kterých se štítíš, cikánky v hadrech se zanedbanýma nemluvnatama v hadrech, na tržišti opálení chlapci, kteří se na tebe snaží přimáčknout.Zkrátka kulturní obohacení, co naděláš, pokrok musí bejt.....
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.1.2022 22:45 Reaguje na Jarda Bobr
Ve Švédsku řeší vrány, v Regensburgu mají straky. Akorát ty regensburgské nepatří ke krkavcovitým.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

31.1.2022 10:12
Kvést blbost, tak mnozí výzkumníci jsou jarní horská louka. Ty odpadky
pak vyvezou na skládku a vrány je budou zase sbírat a nosit zpět. Při
nadbytku potravy budou mít převráněno a bude problém s hnízdišti atd.
Začíná tak praxe přikrmování kdysi škodné, které už schází přirozená
potrava. Pokud dojde i na zavírání skládek, tak se mnozí ochránci zděsí
z rapidního úbytku mnoha druhů zvířat na skládkách už nyní závislých.
Tak je nakrmí stejně jako nefachčenky, aby se stejně tak i namnožili.
Co tak těm nefachčenkům přidělit každému nějakou část parků atd. k úklidu
a platit je podle jeho čistoty? To asi ne, protože nutit chudáky pracovat
je přece nelidské!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

31.1.2022 10:16 Reaguje na Břetislav Machaček
Mimochodem se běžte někdy kouknou pod stromy na kterých hnízdí
vrány a zvláště pak havrani. Ti si nosí potraviny domů i s obaly
a ty pak leží po celém okolí. Je to všechno možné od kostí, přes
plasty a končí to alobaly z obalů potravin.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist