https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-vietnamu-a-laosu-o-vikendu-padaly-teplotni-rekordy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Vietnamu a Laosu o víkendu padaly teplotní rekordy

9.5.2023 01:31 | Bangkok/Vientiane (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Několik zemí jihovýchodní Asie o víkendu zaznamenalo teplotní rekordy. Region již několik týdnů sužuje vlna veder, která přinesla utrpení milionům lidí. Dosavadní teplotní maxima byla překonána ve Vietnamu, Laosu a hlavním městě Thajska, kde se k horku přidalo i období intenzivního smogu, které způsobilo nárůst znečištění, informovala CNN.
 

Vědci již dlouho varují, že vlny veder se budou zhoršovat se stupňujícími se dopady klimatické krize způsobené lidskou činností.

Ve vietnamském severním regionu Tuong Duong v sobotu teploty dosáhly 44,2 stupně Celsia. Podle historika počasí Maximiliana Herrery je to nejvyšší teplota, jaká kdy byla v zemi zaznamenána.

V sousedním Laosu ve městě Luang Prabang bylo v sobotu naměřeno 43,5 stupně Celsia, čímž byl překonán národní rekord 42,7 stupně Celsia, který byl stanoven teprve minulý měsíc, uvedl Herrera. Také laoské hlavní město Vientiane překonalo tento víkend svůj dosavadní teplotní rekord, když teploty dosáhly 42,5 stupně Celsia .

V Thajsku byla v sobotu v Bangkoku naměřena rekordní teplota 41 stupňů Celsia. Hlavní město patří k velkým částem země, které od konce března trpí teplotami kolem 30 až 40 stupňů Celsia.

V polovině dubna se severozápadní město Tak stalo prvním místem v zemi, kde teplota přesáhla 45 stupňů Celsia, uvedl Herrera na základě údajů thajského meteorologického úřadu. Minulý měsíc thajský premiér Prajutch Čan-Oča vyjádřil znepokojení nad "nebezpečně vysokými teplotami v různých částech Thajska".

Duben a květen jsou pro jižní a jihovýchodní Asii obvykle nejteplejšími měsíci v roce, protože teploty stoupají, než každoroční monzunové deště přinesou úlevu.

Očekává se, že v nadcházejících dnech se teploty v celém regionu vrátí blíže k průměru, ale bezprecedentní vedra jsou s prohlubující se klimatickou krizí stále častější.

Studie z roku 2022 varovala, že nebezpečné vlny veder s teplotami 39,4 stupně Celsia a vyššími se budou na přelomu století vyskytovat třikrát až desetkrát častěji.

V tropech, které zahrnují velkou část Asie, by se podle studie mohl počet dnů s "extrémně nebezpečnými vedry" - definovanými jako 51 stupňů Celsia - zdvojnásobit, což by ohrozilo obyvatele zasažených zemí.

"Z definice nevíme, co by se mohlo stát, kdyby byly velké skupiny obyvatel vystaveny bezprecedentnímu stresu z horka a vlhkosti," řekl již dříve CNN hlavní autor studie Lucas Vargas Zeppetello z Harvardovy univerzity. "Vlny veder ale v posledních několika desetiletích již byly extrémně smrtící a existuje vážný důvod k obavám do budoucna," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

9.5.2023 08:23
kolik roků ještě bude teplota stoupat, kolik lidí by zahynulo kdyby nebyly klimatizace,
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

10.5.2023 16:58 Reaguje na vaber
Klimatizácia je výdobytok civilizácie. Bez pálenia fosílnych palív by sme určite nevedeli vyrobiť okrem klimatizácie autá, vlaky lietadlá antibiotiká alebo čo ja viem bágre a žeriavy, traktory kombajny. Na svete by žilo možno 1000 x menej ľudí ako dnes a neboli by vôbec nútení obsadzovať územia kde sa nedá žiť. Inak čo je asi lepšie, kúriť 8 mesiacov v roku, alebo chladiť 1 -2 mesiace v roku?
Odpovědět
va

vaber

11.5.2023 08:36 Reaguje na Vladimir Mertan
ono je to u rovníku obráceně 8měsíců se chladí a 3 ne a kdysi se nechladilo vůbec, jak se u nás zkrátilo topné období,nijak
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

11.5.2023 16:39 Reaguje na vaber
Iste nechladilo sa lebo nebolo čím. Vykurovacia sezóna sa u nás predlžuje, pretože sú chladné jari. Momentálne sa na nás valí ďaľšia tlaková níž ktorá prinesie rozsiahle zrážky a nízke teploty minimálne na nasledujúcich 10 dní. Len na pripomenutie jar v roku 2021 bola rekordne chladná https://meteoinfo.sk/clanok/53006-konci-sa-abnormalne-chladna-jar-2021.-vstupujeme-do-neisteho-leta-2021.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.5.2023 09:25 Reaguje na vaber
Teplota bude stoupat stále, ovšem otázkou je, jak rychle. Další doba ledová by měla nastat za 12 - 16 tisíc let, kdyby už nic nestoupalo.
Pokud bude stoupat po nejhorší křivce dle 6. zprávy IPCC, bude koncem století +5,7°C, což je pro naši civilizaci (a většinu zemského ekosystému) konečná. A zatím jedeme přesně po ní.
Odpovědět
va

vaber

10.5.2023 08:08
tak kde jsou popírači klimatické změny, nějak je ticho po pěšině
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

10.5.2023 17:05 Reaguje na vaber
To že je vo Vietname teraz horúco je úplne prirodzená vec, každoročný monzún to zase schladí a čím je teraz horúcejšie, tým silnejší bude monzún. Že padli rekordy, to sa predsa občas stáva. Stále je otázka nakoľko tomu rekordu pomohlo asfaltovanie a zmeny krajiny. Ak je teraz na Zemi teplé obdobie, čo určite nikto nepopiera, je prirodzené že občas padne aj rekord, je to vždy súhra náhod a okolností ako sa zvrtnú vzdušné prúdenia. Teplotný rekord ale neznamená, že ľudia budú zomierať od tepla predsa pred teplom sa vieme chrániť a to nielen klimatizáciou.
Odpovědět
va

vaber

11.5.2023 08:39 Reaguje na Vladimir Mertan
co tomu pomohlo nejvíc nevím, ale teploty stoupají a nikdo neví zda a kdy, se zastaví ,
teploty nad 40°C ohrožují život, to snad chápe každý ,
ano člověk umí někam zalézt, ale rostliny ne a bez rostlin člověk nepřežije i když bude zalezlý ve studené jeskyni
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.5.2023 09:28 Reaguje na vaber
To, jestli se zastaví oteplování a kdy, se samozřejmě ví. S velmi vysoklou pravděpodobností (vždy může přiletět černá labuť). Podle toho, co udělá člověk. V 6.zprávě IPCC jsou všechny vyrianty vývoje popsány.
Odpovědět
va

vaber

12.5.2023 08:28 Reaguje na Pavel Hanzl
samozřejmě, Hanzl a 6.IPCC ví všechno ,
IPCC to neví ,jen je to v ní napsáno a to je podstatný rozdíl,
Bible a 6.IPCC je neotřesitelná víra pro lidi co dokáží jen opakovat, protože nemají vlasní myšlení,
ale člověk rozumný vždy všechny informace zvažuje a dělá si svůj názor ,
vševědoucí je jen Bůh a jako nejvyšší autorita by sem měl přijít a nevěřící přesvědčit, ať takové školení farář tam nahoře domluví, Hanzl,
bylo by potřeba, 6. IPCC věří jen věřící a na Zemi jsou všichni na jedné lodi věřící i nevěřící
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.5.2023 16:01 Reaguje na vaber
Pořád melele ty stejné nesmysly. Myšlení je vám na ko... když nevíte o té problematice ani ťok. To by mám mělo spíš říci, že do toho nemáte žvanit.
Odpovědět
va

vaber

13.5.2023 09:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl a jeho slepičí mozek s tím nelze nic dělat
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

11.5.2023 16:46 Reaguje na vaber
Človek má pre pocit pohody veľmi úzko vymedzený rozsah príjemnej teploty. Doma ako pohodovú teplotu vnímame 22 - 26 stupňov. Ak je chladnejšie potrebujeme kúriť a keď je teplejšie musíme chladiť. Človek napriek tomu ovládol všetky podnebné pásma a v pohode funguje aj na rovníku aj za polárnym kruhom. Len v polárnych oblastiach potrebuje podstatne lepšie vybavenie na prežitie ako v trópoch. V teplých krajinách stačí prespať obednú horúčavu v tieni alebo v miestnosti hoci klimatizovanej prípadne sa môže okúpať. Každý chápe že zabíja mráz a to nemusí byť ani - 40°C.
Odpovědět
va

vaber

12.5.2023 09:01 Reaguje na Vladimir Mertan
ale pochopte ,že teploty mohou růst tak,že nebude možné, vylézt ven,tak je už dnes na některých místech a tomu bude někdo říkat život? a stále je tu problém rostlin ,
mráz vždy byl na polech a život přečká i extrémní mrazy dlouhou dobu a pro přežití v polárních musí fungovat potravní řetězce a oblasti a období s vhodnou teplotou,
ale extrémní teploty všechen život zničí nenávratně a nemohly zde být ,protože život by se v takových teplotách nevyvinul,
taková hloupá argumentace pseudovědců co ukazují extrémní život v horkých pramenech bez sluneční energie, ano život tam je, velice omezený ,ale vyvinul se ze života co vzniknul ve vhodných podmínkách ,bez nich by se nikdy nevyvinul ,jinak by musel být život na téměř každé planetě,
pokud z planety zmizí rozsáhlé oblasti vhodné pro život, život bude strádat a bude ohrožen, hlavně vyšší formy života
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

12.5.2023 14:23 Reaguje na vaber
Lenže nič z toho čo tvrdíte sa doteraz nesplnilo. Nič také nie je známe ani z minulosti Zeme,keď boli koncetrácie CO2 20!!!! násobné oproti dnešným. Život naopak prekvital a vyprodukoval jednak hromadu fosílnych palív a megahromadu vápencov, dolomitov, koralov kde je uložený všetok ten pradávny CO2. Je smiešne si myslieť, že ak vypustíme naspäť zlomok CO2, ktorý sa uložil v uhlí a rope zabijeme život na Zemi. Rozsiahle oblasti vhodné pre život miznú vždy počas doby ľadovej a počas interglaciálov ako aj teraz sa oblasti vhodné pre život rozširujú. V roku 1929 prišla po sérii teplých zím zima tisídročia. Spisovatel a sloupkař Karel Poláček si nástup pořádné zimy chválil. Počasí podle něho konečně začalo ctít roční období, zatímco v době světové války i celá léta po ní se chovalo podivně: „V létě bylo sychravo, v zimě pršelo. Bylo to počasí jako na příděl od příslušné ústředny. Nesolidní, chybné, samý melouch. Zima smísila se s létem a jako na zemi, tak i na nebi byl nepořádek."Ještě prosinec 1928 byl podobně nesolidní a nezvykle teplý. Hned s prvním lednovým dnem 1929 ale vkročil do Československa tuhý mráz, který se změnil v tisíciletou zimu. https://program.rozhlas.cz/kdyz-v-cechach-byla-tisicileta-zima-v-unoru-1929-teplota-klesla-na-minus-422-8422265 Vplyvom mrazu zahynulo 70% divokých zvierat a 50% ovocných stromov.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.5.2023 16:08 Reaguje na Vladimir Mertan
Vy pořád nechápete, že v těch dávných dobách byl úplně jiný druh života, bylo úplně jiné složení vzduchu (člověk by bez skafandru nepřežil) a to vše se vyvíjeko milińy let právě do těchto podmínek. A když se rázem podmínky změní, život vyhyne. Samozřejmě určité mikroorganismy přežijí vše, ale ne lidi.
Odpovědět
va

vaber

13.5.2023 09:50 Reaguje na Vladimir Mertan
netroufám si odhadovat co všechno se stalo v historii planety a kolikrát život začínal od bakterií a ,, důkazy,, co nám o tom překládají různí vědci jsou jen,dobré či horší, konstrukce událostí z nějakých nálezů,
ale souhlas život na Zemi je stále a nic jej v dlouhé době miliardy let nezničilo,
právě, že život byl v minulosti mnohem rozmanitější a bouřlivější a prosperoval, s tím souhlasím a nepochybuji o tom, ,nám říká ,že byly vhodné podmínky a to nejsou teploty nad 40°C,
právě proto,že život už není zdaleka tak bouřlivý jak kdysi, mi říká, že uvadá nebo planeta stárne,
nedávám vinu výhradně CO2 ,je mnoho faktorů které život ovlivňují,
popisy událostí jsou velice subjektivní,
jsou i legendy ,že slunce nevyšlo,zastavilo se, nebo dokonce putovalo opačným směrem,
krutá zima v r28-29 byla ve známé historii nejhorší ,ale přišel mrazivý vzduch -40°C ze severu ,ale dnes už takový studený sever není,
co to byly teplé zimy tenkrát, chtělo byto konkrétní údaje,
možná v Klementinu jsou
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

13.5.2023 16:28 Reaguje na vaber
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3275352-osamela-hvezda-texas-mrazy-zde-uderily-nejkruteji-kvuli-izolovane-elektricke-siti Studeného vzduchu je dosť, je to len otázka kam sa práve vyleje - ako sa to zvrtne. AK sa rozpadne polárny vortex väčšinou padne na Severnú ameriku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.5.2023 16:04 Reaguje na vaber
V době, kdy na Zemi měly oceány asi +60°C, nebyl vůbec žádný život.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist