https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ve-zdarskych-vrsich-nesmi-turiste-rusit-hnizdici-krkavce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Ždárských vrších nesmí turisté rušit hnízdící krkavce

17.3.2019 09:02 | ŽĎÁR N. S. (ČTK)
Krkavčí pár hnízdí u Čtyřpaličaté skály skoro deset let, ale teprve poslední dva roky úspěšně vyvádí mladé.
Krkavčí pár hnízdí u Čtyřpaličaté skály skoro deset let, ale teprve poslední dva roky úspěšně vyvádí mladé.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ve Žďárských vrších nesmí turisté a horolezci u Čtyřpaličaté skály do poloviny května rušit krkavce. Krkavčí pár tam hnízdí skoro deset let, ale teprve poslední dva roky úspěšně vyvádí mladé. Přispělo k tomu omezení pohybu návštěvníků skály, které tam třetí rok touto dobou stanovuje Správa CHKO (Chráněné krajinné oblasti) Ždárské vrchy. V minulých letech v tomto území hnízdili mimo jiné i orli mořští. Jejich hnízda v CHKO ale spadla při vichřici, řekla dnes ČTK Kateřina Machová ze správy.
 

Zakázaný prostor kolem skály vymezují pásky, jsou tam i informační cedule. Čtyřpaličatá skála poblíž vesnice České Milovy patří k nejnavštěvovanějším ve Žďárských vrších. Lidé se tam mohou dostat i přímo nad krkavčí hnízdo, což je podle ochránců pro hnízdící ptáky nejrizikovější. Pokud se člověk přiblíží k hnízdu příliš blízko, krkavci odlétají, což může ohrozit snůšku, a potom i mláďata.

Omezení se týká pouze Čtyřpaličaté skály, jednoho ze dvou skalních útvarů v přírodní rezervaci Čtyři palice. K omezení pohybu návštěvníků přistupuje správa CHKO podle svého vyjádření velmi zřídka. Krkavčí hnízdění na této skále skále je podle ní ale dobrým příkladem toho, že to v odůvodněných případech může svůj smysl plnit. I na těžbě dřeva se lesníci v maloplošných rezervacích musejí domlouvat se správou CHKO, uvedla Machová. U některých rezervací je období těžby stanoveno mimo období hnízdění ptáků už v jejich vyhlašovacích podmínkách.

Zda se na Čtyřpaličatou skálu vrátí po pádu hnízd orli mořští, zatím není jisté. "Pro letošek to s nimi nevypadá úplně dobře. Uvidíme jestli si postaví hnízda znovu. Byť teď je právě ten nejhorší čas, kdy jim je mohl vítr shodit," uvedla Machová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

18.3.2019 12:21
Vzhledem ke skutečnosti, že krkavec bude mít pro naší přírodu stejný přínos jako třeba kormorán, jeho ochranu kvituji. Kdysi jsem viděl, jak hejnko krkavců úspěšně a rychle zlikvidovalo srnče. Nádherná podívaná. Škoda, že jsem měl jen dalekohled a ne i nový fotoaparát.
Odpovědět
mr

18.3.2019 18:10 Reaguje na Michal Ukropec
Dotaz - o jakém přínosu mluvíte? Díky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist