https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-budou-slechtit-nove-plodiny-odolne-vuci-klimaticke-zmene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci z Akademie věd budou šlechtit nové plodiny odolné vůči klimatické změně

14.8.2023 13:17 | PRAHA (ČTK)
Nové plodiny odolné vůči klimatické změně a vhodné pro udržitelné zemědělství budou šlechtit vědci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR (ÚEB AV ČR) a dalších institucí. Vědci se budou zabývat mimo jiné cílenou modifikací genetické informace, zaměří se na plodiny, jako je například ječmen, řepka olejka nebo hrách. Na pětiletý výzkum získají z Operačního programu Jan Amos Komenský (OP JAK) 435 milionů korun, informovala AV ČR.
 

"Zajištění dostatku potravin pro světovou populaci udržitelným způsobem v době změny klimatu je jednou z největších výzev současnosti. Už nyní zaznamenáváme extrémní výkyvy počasí. Negativní vliv na rostliny se bude postupně zvyšovat, což ohrožuje světovou produkci potravin. Je chvályhodné, že se Evropská unie snaží být progresivní a usiluje o snižování negativního vlivu zemědělství na životní prostředí," řekl Jaroslav Doležel z ÚEB AV ČR.

Podle Doležela je nutné rychle reagovat na požadavky Zelené dohody pro Evropu (European Green Deal), jejíž opatření mohou způsobit snížení rostlinné produkce až o 23 procent. Dohoda předpokládá snížení používání chemikálií o 50 procent a hnojiv o 20 procent. S tím by měly pomoci nově vyšlechtěné plodiny.

Vědci se zaměří na plodiny, které jsou pro Česko významné, jako je ječmen, řepka olejka nebo hrách. Například hrách dokáže vázat dusík v půdě a je zdrojem bílkovin. "Kromě toho se budeme věnovat výzkumu rostlin, které jsou vhodné ke studiu konkrétních procesů důležitých pro šlechtění, jako jsou genomové konflikty, způsob rozmnožování a tolerance vůči stresu a interakce s patogenními půdními houbami. Podle potřeby využijeme ve výzkumu i modelovou rostlinu huseníček rolní," řekl Doležel.

Letošní výzvy Špičkový výzkum OP JAK se účastnilo 74 projektů, projekt ÚEB AV ČR Nové poznatky pro plodiny nové generace se umístil na pátém místě a v sekci zemědělských věd byl nejlépe hodnocený. Na projektu se bude podílet celkem osm vědeckých týmů z Biofyzikálního ústavu AV ČR, Univerzity Karlovy, Masarykovy univerzity a Univerzity Palackého.

„Věříme, že se nám díky spolupráci s dalšími partnery podaří využít nové biotechnologické metody tak, aby mohly co nejdříve sloužit současnému zemědělství. Bude se jednat zejména o editování dědičné informace, které je základem nových šlechtitelských postupů. Bez cílené modifikace dědičné informace bude téměř nemožné vyšlechtit plodiny s vlastnostmi, které současné odrůdy postrádají,“ řekl Roman Hobza z Biofyzikálního ústavu AV ČR.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

14.8.2023 13:52
Jo, do tohohle by měly jít prachy - a ne je vyhazovat na "boj s CO2".
Odpovědět

Viktor Šedivý

14.8.2023 13:55 Reaguje na Viktor Šedivý
... jen je zajímavé, že najednou nejsou GMO plodiny zavrženíhodné, ale žádoucí. I když všimli jste si, že v článku o GMO plodinách není ani jednou "GMO"?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.8.2023 14:10 Reaguje na Viktor Šedivý
No proti GMO jsou jen ekologisti.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.8.2023 20:54 Reaguje na Slavomil Vinkler
ti vědci budou už dávno pod drnem a my tu budeme mít upravené plodiny, které nám budou k ničemu.... nebo snad ví co bude za desítky let?
je to krátkozraké jako vše, co člověk ve své nadutosti przní.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

14.8.2023 21:05 Reaguje na Jaroslav Řezáč
To bychom ovšem podle vašich názorů dodneška žili v době kamenné.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.8.2023 09:53 Reaguje na Jaroslav Řezáč
No ve své nadutosti z 10 tisíc neandertálců je 10 miliard. A co vy, byl byste?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

14.8.2023 15:37
Určitě to smysl má a rozhodně nejen pro naplňování Green Dealu. Jinak pro zajímavost, A.V.Frič za války se ve své vile Božínce věnoval intenzivně šlechtění užitkových rostlin, např. kaučukodárných či vyšlechtil rajčata, která dole plodila brambory a jiné a jiné věci. O jeho pokusy se zajímalo i Německo, ovšem Frič říši nepředal nic. nebýt jeho předčasné smrti, mohlo se dochovat mnoho zajímavého, ale bohužel.
Frič byl vůbec svérázný a zajímavý člověk.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist