https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-dna-muze-pomoci-rozklicovat-delku-zivota-vyhynulych-druhu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci: DNA může pomoci rozklíčovat délku života vyhynulých druhů

1.1.2020 00:45 | CANBERRA (ČTK)
Australští vědci propočítali průměrnou délku života vyhynulých druhů včetně předchůdců moderních lidí na základě analýzy části jejich DNA. Mamut srstnatý se mohl dožít i 60 let. / Ilustrační foto
Australští vědci propočítali průměrnou délku života vyhynulých druhů včetně předchůdců moderních lidí na základě analýzy části jejich DNA. Mamut srstnatý se mohl dožít i 60 let. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | giganti.cz
Australští vědci propočítali průměrnou délku života vyhynulých druhů včetně předchůdců moderních lidí na základě analýzy části jejich DNA. Naši vyhynulí příbuzní neandrtálci se podle jejich odhadů dožívali zhruba 38 let. Mamut srstnatý se naproti tomu mohl dožít i 60 let. Informoval o tom zpravodajský web BBC.
 

Vědci nicméně zkoumali také DNA některých žijících druhů, například velryb, u nichž je málo podobných záznamů. Nejdéle žijícím savcem by podle nich mohla být velryba grónská s délkou života více než 250 let.

Znát délku života vyhynulého druhu může podle Benjamina Maynea z vědecké výzkumné organizace Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation z Crawley v Austrálii přispět k lepšímu pochopení toho, jakého věku se mohou zvířata dožít v příznivých přírodních podmínkách. "Pokud se druh nedožívá pro něj přirozené maximální délky života v přírodě, může to znamenat, že čelí takovým environmentálním podmínkám, které mohou vést k jeho vyhynutí," vysvětlil Mayne.

Vědci odhadovali délku života živočišného druhu na základě analýzy úseku DNA, který je spojený se stárnutím. Vědci pak podle těchto pomyslných DNA hodin odhadovali maximální délku života některých žijících i vyhynulých druhů. Odhad délky života u blízkých příbuzných člověka může napovědět více o tom, jak moderní medicína a změny v životním stylu pomohly lidem žít déle.

BBC v této souvislosti připomněla, že v uplynulých dvou stoletích se průměrná délka života lidí více než zdvojnásobila. Výzkum může také napovědět víc o evoluci a pomoci v ochraně ohrožených druhů, myslí si vědci. Studie byla publikována v časopisu Scientific Reports.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist