https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-kaloni-miluji-spolecnost-ale-kdyz-je-jim-zle-izoluji-se-od-ostatnich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kaloni milují společnost, ale když je jim zle, izolují se od ostatních

5.8.2021 14:51 | TEL AVIV (ČTK)
Kaloni patří stejně jako netopýři k řádu letounů a mohou se dožít i 30 let.
Kaloni patří stejně jako netopýři k řádu letounů a mohou se dožít i 30 let.
Kaloni milují stejně jako lidé společnost dalších jedinců svého druhu. Pokud ale onemocní, vyhledají samotu a izolují se od komunity, aby ji nenakazili. Ve své studii, která vyšla v časopisu newyorské akademie věd to napsali vědci z univerzity v Tel Avivu.
 

Kaloni se v případě onemocnění navzájem nekrmí, takže padá důvod držet se kolonie. Mohou v ní nakazit ostatní, což se nestane, když se uchýlí do samoty. Jednají podobně, jako když se lidé rozhodli k izolaci od ostatních v případě pandemie covidu-19.

Podobné chování lze pozorovat i u jiných zvířecích druhů, které jinak žijí pospolitě, například u mravenců, netopýrů-upírů nebo u opic. Stejně i myši vytvářejí skupiny, ale oddělí se od nich, jestliže onemocní, jak prokázala studie univerzity v Curychu z roku 2014. V ní se ukázalo, že se ostatní nemocného člena nestraní, ale že je to nemocná myš, která se sama od skupiny odpoutá.

A totéž se teď ukázalo u kaloňů. Podle Maji Weinbergové, která se na telavivském výzkumu podílela, nejsou prostě jenom společenští, ale nadměrně společenští. "Projeví se to při vyšetření jejich střevních bakterií - mikrobiomu. Když ho budete vyšetřovat, bude se shodovat spíš s mikrobiomem jedinců v jejich okolí než s jejich vlastním z minulého dne. Nic podobného se u ostatních savců nevyskytuje," řekla Weinbergová.

Studie také prokázala, že spolu kaloni živě komunikují, takže uchylování se do izolace jim není vlastní.

"Vycházeli jsme z předpokladu, že kolonie ponechá nemocné osamocené, ale zjistili jsme, že nemocní se izolují sami," tvrdí Weinbergová.

Vědci věděli, že kaloňům není dobře, protože se o to sami přičinili. Pracovali se skupinou odchycených kaloňů a s druhou, která byla na svobodě a mohla se pohybovat v napůl volné kolonii v prostorách univerzity. Některým byl do těla vpraven protein, který měl vyvolat "falešnou obrannou reakci". Zvířeti bylo několik dní špatně a na zvracení. Žádnému ale v rámci studie nebylo ublíženo.

Kaloni mají velmi rychlý metabolismus a v těle vlastně žádný tuk. Rychle potravu zpracují, spolknou, stráví a zbytek z těla vyloučí, takže nemohou být dva dny bez potravy. Proto dostávali ti s vpraveným proteinem oblíbenou šťávu z manga, aby se zabránilo dehydrataci a úmrtí. Preparát podle Weinbergové nezpůsobil nemoc, jenom pocit nevolnosti. Vlivem velmi rychlého metabolismu byla rychlá také zánětlivá reakce na protein.

Weinbergová chování připodobnila k situaci člověka, jehož bolí hlava a má horečku. Ani on se v takovém případě nevydá na večírek.

Kaloni patří stejně jako netopýři k řádu letounů a mohou se dožít i 30 let.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

5.8.2021 17:24
To je pravda,že kaloni mají rádi společnost.Kdysi jsem jednoho choval a byl to dobrý společník.Jen mi vadilo,že jsem s nim musel viset hlavou dolu než usnul.To bylo poněkud mrzuté
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.8.2021 18:13 Reaguje na karel krasensky
Evidentně jste odborník na kaloně a proto bych se Vás rád zeptal - jak to vypadá, když kaloň omdlí?
Odpovědět
kk

karel krasensky

5.8.2021 19:09 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Kalon mi nikdy neomdlel jen míval zachvaty agresivity když jsme hrali na babu,piškvorky nebo člověče nezlob se a prohraval
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.8.2021 19:25 Reaguje na karel krasensky
Jojo, jsou to bestie mstivý. Neumí prohrávat a když prohrávají jsou agresivní.
Odpovědět
kk

karel krasensky

5.8.2021 19:41 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vzalo to pak s ním zvlaštní konec.Čtvrtého listopadu na Karla jsme seděli na zahradě popíjeli pivo,rum,kontušovku a zelenou.Nad nami tahl klín divokých hus a kalon jak měl řadně nakoupeno tak se k ním přidal a zmizel.Ještě mi pak poslal pohlednici z Balatonu a víc už o něm nevím
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.8.2021 19:56 Reaguje na karel krasensky
Prostě jste kalili, pak se mu zatesknilo po společnosti, však vědci zjistili, ze kaloň je sociální, tak vzal zavděk prvním hejnem, co letělo kolem. Buďte rád, že vás nekousl, za trest, že jste ho nekrmil. Oni se totiž potřebují navzájem krmit, zjistili vědci.
Odpovědět
kk

karel krasensky

5.8.2021 20:00 Reaguje na Jarka O.
Měl hrozně rád sladké kořalky jako griotka a zelená.Až se jednou pod vlivem zavěsil na lustr usnul spadl tak jsem s ním zašel na veterinu kde mu předepsali antabus a několik měsícu abstinoval
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.8.2021 20:06 Reaguje na karel krasensky
To jsou dryjáky. Ještě že pod lustrem zrovna nestál ježek. Musel byste mu vytahovat bodliny.
Odpovědět
kk

karel krasensky

5.8.2021 17:24
To je pravda,že kaloni mají rádi společnost.Kdysi jsem jednoho choval a byl to dobrý společník.Jen mi vadilo,že jsem s nim musel viset hlavou dolu než usnul.To bylo poněkud mrzuté
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist