https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-nasli-zpusob-jak-globalne-monitorovat-mikroplasty-v-oceanech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci našli způsob, jak globálně monitorovat mikroplasty v oceánech

20.6.2021 07:48 | PRAHA (Ekolist.cz)
Každý rok se do oceánu dostane zhruba 8 milionů tun plastu. Ilustrační snímek.
Každý rok se do oceánu dostane zhruba 8 milionů tun plastu. Ilustrační snímek.
Licence | Volné dílo (public domain)
Každý rok se do oceánu dostane zhruba 8 milionů tun plastu. Velká část tohoto množství se rozpadá na mikroplasty, které představují nebezpečí jak pro mořský život, tak pro celý mořský ekosystém. Vědeckému týmu z University of Michigan se podařilo přijít na způsob, jak globálně sledovat nejen pohyb mikroplastů, ale i to, kde se mikroplasty shlukují. O studii informuje žurnál IEEE Transactions on Geoscience and Remote Sensing.
 

Systém, který vědci využívají, vychází ze satelitních dat pro monitorování hurikánů CYGNSS (Cyclone Global Navigation Satellite System). Data obsahují mimo jiné informace o tom, zda se na povrchu vody něco nachází, nebo zda je dokonale “hladký”. Vědecký tým přitom zjistil, že se mikroplasty ve vodě často vyskytují spolu s různými jinými sloučeninami na bázi mýdla a oleje. A právě tyto sloučeniny je monitorovací systém schopen zaregistrovat.

“Pořád ještě jsme na začátku, ale věříme, že to, na co jsme přišli, může zásadním způsobem přispět k tomu, jak s mikroplasty v oceánech bojovat,” komentuje autor studie profesor Chris Ruf z University of Michigan.

Profesor a jeho tým je tak schopen velmi dobře monitorovat výskyt a pohyb mikroplastů - a to poměrně detailně, například u ústí řeky Jang-c’-ťiang. Tato nejdelší čínská řeka je dlouhodobě podezřívaná, že je obrovským zdrojem plastového odpadu, který z ní putuje přímo do oceánu. “Jedna věc je mít takové podezření, druhá věc ale je na vlastní oči vidět, jak obrovské množství mikroplastů se tudy do oceánu dostává,” komentuje profesor Ruf.

Vědcům se také podařilo zjistit, že u pohybu mikroplastů funguje do jisté míry sezonalita. V severním Atlantiku a severním Tichém oceánu dochází k největšímu nakumulování mikroplastů v době, kdy na severní polokouli vrcholí léto. Červen a červenec jsou proto měsíce, které pro Velkou tichomořskou odpadkovou skvrnu představují největší příliv mikroplastů. Na jižní polokouli se mikroplasty nejvíce koncentrují v době tamního léta - tzn. v lednau a únoru.

Vědci věří, že informace, které se jim o pohybu mikroplastů podařilo nashromáždit, budou užitečné pro organizace, které se problematikou znečištění mikroplasty zabývají. Již proto komunikují s organizacemi jako je The Ocean Cleanup nebo Dutch cleanup organization.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

20.6.2021 19:50
Monitorujeme svinčík, monitorujeme boom, zkrátka vítězíme na všech frontách...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist