https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-v-knize-popisuji-jakym-zpusobem-se-podle-nich-siri-dezinformace-o-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci v knize popisují, jakým způsobem se podle nich šíří dezinformace o klimatu

30.5.2024 18:00 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Odborníci, kteří jsou součástí vědecké sítě o klimatické vědě, v nové knize rozkrývají, jakými strategiemi se podle nich řídí organizované sítě a jednotlivci, jejichž cílem je bránit Evropě v boji s klimatickými změnami. Klimatické obstrukce se drží při životě díky vzestupu krajní pravice nebo tzv. greenwashingu, uvádí publikace. Experti se věnovali jednotlivým 11 státům včetně Česka, jedna z kapitol je věnována Evropské unii jako celku. Na tiskové konferenci v Bruselu dnes knihu představili novinářům její autoři a zástupci The Climate Social Science Network (CSSN). Publikace je přístupná on-line.
 
"Kniha odhaluje hluboce zakořeněné sítě dezinformací o klimatu, které se existují po celém evropském kontinentu a jsou živeny zájmy fosilního průmyslu, krajně pravicovými think-tanky, politickými skupinami a korporátními lobbisty. Kniha vrhá světlo na složité strategie popírání, zdržování a klamání, které nejenže po desetiletí brání zásadním klimatickým politikám, ale také podkopávají demokratické struktury v EU," uvedl profesor environmentálních studií, sociolog a spolueditor knihy J. Timmons Roberts.

Na knize se podíleli vědci, kteří se věnují klimatické vědě, dezinformacím, politologii, komunikaci, ekonomice. Autoři pokrývají, čím se podle odborníků zpomaluje přijímání klimatických politik. Čeští experti analyzovali klimaskepticismus, který má podle nich své kořeny v éře bývalého prezidenta Václava Klause. Jeho popírání mělo ideologické základy a tvrdil, že opatření představují ohrožení svobodného tržního hospodářství, píšou v knize. Jeho poselství mu podle autorů pomáhala šířit ODS nebo liberálně-konzervativní think-tanky.

Autoři v knize uvádí, že díky vzestupu krajní pravice v některých zemích, jako je Itálie nebo Německo, se udržuje popírání klimatu stále při životě. Využívají mimo jiné konzervativních sítí s vazbami na Spojené státy. Další krajně pravicové strany, jako jsou švédští Demokraté a španělský Vox využívají podle vědců sociálních, kulturních a ideologických rozdílů k dalšímu rozdělovaní veřejnosti.

Další z obstrukcí popsaných v knize je greenwashing velkých ropných a plynárenských společností. Prezentují se falešně jako udržitelné alternativy ve fosilním průmyslu, tvrdí autoři. Podle vědců to ovlivnilo konkrétní politická rozhodování na nejvyšší úrovni pod názvem přechodových technologií. Zařazení plynových projektů do zelené taxonomie EU je výsledkem fosilního greenwashingu, uvedli. Greenwashing je formou marketingu používanou k přesvědčování veřejnosti, že produkty, cíle a zásady organizace jsou šetrné k životnímu prostředí. Mezi další obstrukce patří také systematické odkládání nutných opatření v oblasti klimatu.

Knihu vydalo nakladatelství Oxford University Press. Kapitolu o Česku sestavili politologové Milan Hrubeš z Filozofické fakulty Univerzity v Hradci Králové a Ondřej Císař z pražské Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. V Česku loni vyšla obdobně zaměřená kniha Továrna na lži sociologa Vojtěcha Pecky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (27)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

30.5.2024 19:21
Myslím, že ta nejúčinnější obrana proti boji s klimatickými změnami je jeho velmi neúčinný a drahý způsob provádění. Je to vlastně jen velké divadlo pro diváky, kteří většinou nedobrovolně platí obrovské vstupné, a kdy nepodložené sny a sliby se zaměňují za realitu. Takový přístup nemá šanci na úspěch. O to se ale v knize asi nikdo nezmiňuje. Bohužel! Hledat viníka ve fosilním lobby, jejichž produkty všichni využíváme, je jednodušší a mainstreemové.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

30.5.2024 20:19
Pravděpodobně se nejedná o vědce, ale o ideology klimatického náboženství. Z pohledu víry se dívají na nevěrce a připisují jim vše zlé, co se kolem nás vyskytne. Sotva se někde objeví nevěrec, popřípadě v organizované skupině, zajisté se jedná o padoucha který zhřeší oproti klimatickým zásadám.
Co s tím mají dělat státy? No trvat na důsledném oddělení víry od státu. Snaha věřících o zavedení jejich rituálů i do státních struktur by se neměla tolerovat.
Co sami vědci? Ti by měli tuto náboženskou literaturu dát do regálů s jinou takovou literaturou a nezaplevelovat tím vědu.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

30.5.2024 20:51
Čím ďalej tým viac mi to začína primomínať doby socializmu. Sústredíme sa hlavne na hľadanie nepriateľa, ktorý spôsobil že sa nám náš boj proti klimatickej zmene nedarí. Boj proti nepriateľovi sa stáva dôležitejší ako samotná klimatická zmena.
Odpovědět
PE

Petr Elias

31.5.2024 08:13
Tak v ČR se trefili dost dobře. Kvůli péročmajzovi Klausovi se v ČR doteď šíří bláboly o klimatu. Sice klimatu vůbec nerozumí a žvaní o něm kraviny, ale byl prezidentem - a proto mu řady jistých jedinců věří.. :D
Odpovědět
ZC

Zdeněk Charvát

31.5.2024 08:14 Reaguje na Petr Elias
👍
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

31.5.2024 11:15 Reaguje na Petr Elias
Bláboly o klimatu nemůže šířit nikdo. Je to odměřené a lze se podívat jaké bylo třeba před 100 tisíci lety nebo dnes. Otázka nezní zda se otepluje nebo ne. Otázka je, co s tím můžeme dělat. Zda poručíme větru dešti, nebo se usilovně a účelně přizpůsobíme. Tedy zda budeme v potížích stavět chrámy tj. FVE, VTE, bioplynky... a nábožně flagelantsky zahánět CO2 sebeobětováním, nebo začneme něco užitečného. Tj. levnou energii, aby bylo možno upravit veškeré hospodaření s vodou, zajistit potraviny, zajistit biodiverzitu...
Odpovědět
PE

Petr Elias

31.5.2024 12:29 Reaguje na Slavomil Vinkler
Stačí si přečíst ty stupidní knihy, které napsal péročmajz a hned je jasné, že o klimatu blábolit lze.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

31.5.2024 16:12 Reaguje na Petr Elias
Stačí si prečítať týchto nezmyselných 400 strán textu o ničom a je jasné kto tu blábolí.400 strán venovaných nepriateľom boja proti klimatickej zmene - to je zúfalstvo.
Niečo podobné som zažil na konci socializmu, keď začali umelci aj obyčajní ľudia podpisovať dokument "Několik vět".
https://www.denik.cz/listopad-89-politika/sametova-revoluce-jak-se-rezim-drolil-20201025.html
Odpovědět
PE

Petr Elias

31.5.2024 16:24 Reaguje na Vladimir Mertan
Tak co? Jak pokračuje ignorantství? :)
Odpovědět
os

orb slavík

1.6.2024 18:03 Reaguje na Vladimir Mertan
Věřím, že to vám jako komančovi hodně vadilo.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

1.6.2024 19:34 Reaguje na orb slavík
Neviem z čoho ste usúdil, že som bol komanč. Logika asi nepatrí veľmi k Vašim silným stránkám.
Ak Vám to nedošlo, tak som bol vždy silným odporcom akejkoľvek totality. Pred rokom 1989 som bol proti komančom a dnes som proti ideológii greendealu. Nakoniec nenadarmo sa hovorí, že zelení sú vlastne nedozretí červení.
Odpovědět

Radek Čuda

31.5.2024 14:22 Reaguje na Petr Elias
Podle mne je tahle démonizace Vaška fest mimo. Ony ty jeho názory zase až tolik lidí nezajímaly, a dnes to platí násobně. Občas má recht, občas plácne nějakou ptákovinu. Jako každej druhej.

Co je u nás podstatně významnější faktor, alespoň dle mé zkušenosti, je něco jako paměť národa:-), která spočívá v tom, že řada lidé má poměrně bohaté zkušenosti s tím, že když se jin něco nekriticky a na sílu cpe, tak v tom bude nějaká levá. Takže je to akce a reakce ... místo střízlivých prognóz budoucích problémů, jež nás asi pravděpodobně čekají a věcné diskuze co s tím, je tu na jedné straně klimatická hysterie doplněná o různé klimatické úzkosti a vyvolávání hrůzy, a na straně druhé podobně pitomá a mylná tvrzení, že se nic neděje, nestane, vše je v pohodě a nemá smysl cokoli dělat.

Výsledkem je polarizace společnosti jak sfiňa, neochota se na čemkoli domluvit či se snažit o jakýkoli kompromis a absolutní nedůvěra v argumenty druhé strany ... resp. odmítání jim vůbec naslouchat, protože všichni lžou.

Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

31.5.2024 16:19 Reaguje na Radek Čuda
Asi by som Vás opravil, pretože Václav Klaus (ja ho fakt nemám rád, je mi protivný už len preto že rozbil Československo) zozbieral skupinu odborníkov, ktorí písali rozhodne odborné články o klimatickej zmene. Jeným z nich bol prof. Miroslav Kutílek- pedológ, alebo teoretický fyzik Ľuboš Motl.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

31.5.2024 16:30 Reaguje na Vladimir Mertan
Asi jste neviděl návštěvu naší hlavy státu (strůjce konverze zbrojního průmyslu) s kancléřem v Martine: aoaé oeo!, aoaé oeo!... (15 minut) VK byl již tažen událostmi, poznal že nemá cenu zbytečně jitřit emoce a prodlužovat agonii. Do referenda by nešli (asi záměrně), no ale tou konverzí jsme zahraniční konkurenci udělali radost. To byl jeden ze "světlých momentů" sametové revoluce.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

31.5.2024 17:33 Reaguje na Karel Zvářal
Domnievam sa, že ani Mečiar ani Klaus nemali na rozdelenie republiky mandát voličov. Tak závažnému rozhodnutiu malo predchádzať celoštátne referendum.
https://dennikn.sk/875084/ako-to-bolo-s-rozdelenim-ceskoslovenska/
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

31.5.2024 18:06 Reaguje na Vladimir Mertan
V tu dobu se Santa prsil, že bez "té přítěže" budeme v unii dřív, i s €... těžce vás podcenil, Miklóš to sehrál skvěle, špičkový ekonom! Také mě překvapilo, že referendum obešli, asi k tomu byly oboustranné důvody. Největší chyba byla sle snaha p okamžitou konverzi, když tehdejší ekonomika byla ZŤS založená. Prostě amatéři, kterým Západ tleskal...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

31.5.2024 18:07 Reaguje na Karel Zvářal
omluva za překlepy,... na ZŤS založená
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

31.5.2024 19:10 Reaguje na Karel Zvářal
Viděno zpětně, nakonec převážila pozitiva, aspoň u vás. Tady se divoce privatizovalo, což nejvíce asi odskákala družstva, zatímco na SK těch velkých podniků ("JRD"), je vidět podstatně více, což je první krok proti vylidňování venkova.

https://www.youtube.com/watch?v=Z2MV1mlxBso
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

31.5.2024 20:58 Reaguje na Karel Zvářal
Triangel, to boli časy :-)
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

31.5.2024 21:20 Reaguje na Vladimir Mertan
https://www.youtube.com/watch?v=RlgZN6FvjHU#utm_content=organic&utm_term=peter%20nagy%20l%C3%A1ska%20je%20tu%20s%20n%C3%A1mi&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

Tato je nadčasová, to mohla být federální rocková hymna:-)
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

31.5.2024 19:18 Reaguje na Karel Zvářal
Asi som idealista, ja som sa narodil v Českoslovesku a považoval som ju za svoju vlasť. Praha bola moje hlavné mesto, fandil som našim hokejistom a nezaujímalo ma koľko je tam Čechov. Keď čítam knihy, tak ani neviem či sú po česky alebo po slovensky.
Idealista som bol aj ako prívrženec Havla, aj keď s odstupom času som videl, že mal svoje chyby. V tom čase som bol absolútny pacifista a zrušenie zbrojoviek sa mi zdal dobrý nápad. Dnes, keď vidím kam sa svet zase dostal tak je zrejmé že bez zbraní sa proti zlu neubránime.
Je to škoda, koľko zla a utrpenia prinieslo rozdeľovanie štátov vo svete. V tomto svetle môžeme byť radi za ten nežný rozchod.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

31.5.2024 19:24 Reaguje na Vladimir Mertan
Občas se dám do řeči s návštěvou, no ale se zlou se většinou potážu. Některým se i blýská v očích, prý to bylo dobré (a nutné) hlavně kvůli sportu - zdálo se jim, že Češi svým nadržují a Slovák, lepší než on, nemá šanci reprezentovat. No ale než druhou Jugošku, tak raději takto.
Odpovědět
PE

Petr Elias

31.5.2024 16:37 Reaguje na Vladimir Mertan
Motl je asi takový odborník na klima jako já papež. Ono se ani není čemu divit, když tu vaškovu škváru Modrá nikoli zelená planeta nazval ,,duchaplným a informativním bestsellerem,, , joudy McKitricka a McIntyra blahořečí za to, že rozbili tu prokletou hokejku a stále věří v Iris lháře Lindzena. :) Ale jako chápu no - pro milovníky ignorantství a alternativna je Motl hotový Ježíš. :)
Odpovědět
os

orb slavík

1.6.2024 18:04 Reaguje na Vladimir Mertan
Chvála Bohu, že nás rozdělil.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

1.6.2024 19:43 Reaguje na orb slavík
Čo na to povedať? MOžno, len toľko že v Čechách je viac klimaskeptikov ak Vám to na mne vadí. V každom prípade sa Vám podarilo mi ublížiť a zraniť ma, takže môžete byť zo sebou spokojný.
Možno nakoniec nie je o čo stáť a rozdeľovať štát kvôli tomu že sa mi niekoho názory nepáčia mi príde dosť nepatričné. Nakoniec ak niekto nemá odvahu vystupovať v diskusii pod svojim pravým menom, tak jeho názory nie sú pre mňa až tak relevantné.
Odpovědět
PE

Petr Elias

31.5.2024 16:40 Reaguje na Radek Čuda
V oblasti klimatu jeho démonizace není mimo. On to neplácal jen tak náhodou, ale záměrně a to byste se divil, jak se ty jeho názory na klima ve společnosti (ale i na ekolistu) drží. ;)
Odpovědět
PB

Petr Brok

31.5.2024 10:29
Nepotřebuji, aby mi někdo něco říkal. Stačí, že nenacházím odpovědi na otázky dotýkající se mého života. např. Je to cesta k uhlíkové neutralitě každého jednotlivce, nebo EU jako celku?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist