https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-vytvorili-falesny-nosorozci-roh.mel-by-zaplavit-trh
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci vytvořili falešný nosorožčí roh. Měl by zaplavit trh?

11.1.2020 00:50 (ČTK)
V roce 2018 bylo v celé Africe upytlačeno kvůli rohům 892 nosorožců, což představuje pokles oproti 1349 nosorožcům zabitým v roce 2015. To je povzbudivý trend, ale ochránci přírody se shodují, že pytlačení je stále značnou hrozbou pro africkou nosorožčí populaci, která čítá kolem 24.500 kusů. / Ilustrační foto
V roce 2018 bylo v celé Africe upytlačeno kvůli rohům 892 nosorožců, což představuje pokles oproti 1349 nosorožcům zabitým v roce 2015. To je povzbudivý trend, ale ochránci přírody se shodují, že pytlačení je stále značnou hrozbou pro africkou nosorožčí populaci, která čítá kolem 24.500 kusů. / Ilustrační foto
V roce 2018 bylo v celé Africe upytlačeno kvůli rohům 892 nosorožců, což představuje pokles oproti 1349 nosorožcům zabitým v roce 2015. To je povzbudivý trend, ale ochránci přírody se shodují, že pytlačení je stále značnou hrozbou pro africkou nosorožčí populaci, která čítá kolem 24.500 kusů, napsal server amerického deníku The New York Times.
 

Nyní - v naději, že se jim podaří snížit cenu nosorožčích rohů a zajistit další pokles pytlačení - vytvořili vědci přesvědčivý umělý roh z koňských žíní.

"Nesnažíme se nahradit nebo vytlačit v terénu působící strážce, ostražité celníky a další ochránce nosorožců a jejich přírodního prostředí," řekl biolog Fritz Vollrath z Oxfordské univerzity a autor vědecké zprávy o umělém rohu, kterou zveřejnil list Scientific Reports. "Ale samotná tato opatření zatím nebyla při záchraně nosorožců dostačující, a proto jsme se rozhodli vyrobit opravdu dobrý padělek."

Produkt, který společně s kolegy z Univerzity Fu-tan z čínské Šanghaje vytvořil, vypadá pod mikroskopem stejně jako nosorožčí roh. Má podobné chemické složení a chová se stejně, když se řeže nebo strouhá. A dokonce i stejně páchne, když se zapálí.

Vollrath věří, že by díky těmto vlastnostem bylo možné jeho roh tajně použít k zaplavení trhu levnou, přesvědčivě vypadající náhradou - a snížit tak poptávku, která vede k vybíjení nosorožců. Doufá také, že by mohl posloužit jako vzdělávací nástroj pro "demystifikaci víry, že je nosorožčí roh něco speciálního".

Řada expertů ovšem nesouhlasí a uvádí, že podobný produkt je zbytečný a dokonce i nebezpečný. "Ochráncům přírody se tento nápad nelíbí," připustil Vollrath.

Příslušníci bohaté elity v Číně a Vietnamu nadále dávají nosorožčí rohy jako dar a ve Vietnamu se nosí na večírky jako prevence kocoviny. V Číně se z nich také vyřezávají šperky a zdobené šálky a spekulanti je sbírají v naději, že vydělají na jejich stoupající ceně.

"Jsme svědky toho, že se nyní většina nosorožčích rohů používá jako symboly postavení," řekla Olivia Swaaková-Goldmanová, výkonná ředitelka neziskové organizace Komise pro spravedlnost volně žijících zvířat, která vyšetřuje sítě pašeráků.

Status vyplývá z exkluzivity nosorožčího rohu, jeho vysoké ceny a vzácnosti. A to všechno jsou věci, které by chtěl Vollrath podkopat s pomocí umělých rohů. "Dáváme pouličním podnikatelům návod, jak vyrábět falešné nosorožčí rohy, tak doufejme, že je dostanou na trh," dodal.

"Nosorožčí rohy jsou jen chumáč srsti na nose slepené k sobě lepidlem vylučovaným ze zvířecích nosních žláz," řekl Vollrath. Koňské žíně si k výrobě falešného rohu vybrali proto, že koně a nosorožci jsou blízcí příbuzní.

Očistili a pevně svázali žíně a pak je spojili směsí zkapalněného hedvábí, které zastupuje kolagen v nosorožčím rohu, a také celulózy namísto rostlinného materiálu, jenž se do rohu dostává, když si ho nosorožci brousí, aby byl ostrý.

Kritici ovšem uvádějí, že falešné nosorožčí rohy by mohly zvýšit poptávku po skutečných rozích, a také mohou zkomplikovat snahu ohlídat nelegální obchod s nimi.

Peter Knights z neziskové organizace WildAid, která usiluje o ukončení nelegálního obchodu se zvířaty a částmi jejich těl, dodal, že trh ve Vietnamu už je zaplavený věrohodnými padělky, jako jsou rohy vodních buvolů. Ty podle něj představují až 90 procent toho, co se nyní prodává jako nosorožčí rohy.

"Je všeobecně známo, že je na trhu spousta falešných rohů, takže tento experiment už běží," dodal Knights.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

11.1.2020 11:01
Podle mně by stálo za to to zkusit (když už se ve velkém prodávají i méně kvalitní napodobeniny). Osobně bych byl i pro prodávat na volném trhu rohy zabavené pytlákům (místo pálení) podle hesla "když jsou blbí tak ať platí" a použít výtěžek na ochranu rosonožců.

Ale iluze o tom, že Číňani nebo Jemenci prozřou bych si nedělal. Stejně marné jako zkusit někomu u nás vysvětlit třeba, že jeho orthorexie je blbost bez reálného podkladu. Takovému člověku berete jeho statusový symbol, díky kterému se cítí bohatší, morálnější nebo moudřejší než jeho okolí a už předem je to odsouzené k neúspěchu :-) Důsledkem prodeje napodobenin by měla být devalvace ceny, její obecné přijetí a tím pádem ztížený prodej originálů.
Odpovědět

Jan Šimůnek

11.1.2020 14:38
Už jsem k věci psal, že ideální by bylo to kontaminovat nosorožčí DNA (hlavně partiemi, kde se kůň od nosorožce liší), aby to dělalo potíže i DNA sondám. Jinak je jasné, že zaplavení trhu padělky neodlišitelnými od pravých povede k poklesu cen (a tedy i očekávaného výdělku pytláků) a ti (respektive ti, kdo si je platí) mohou být zatlačeni do mínusových výdělků a skončit.

Kvikot některých ekologů dešifruji tak, že v tom obchodě nějakým způsobem jedou.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

12.1.2020 09:19
Číňanů je hodně. To by se na výrobě falza uživila i celkem velká továrna. A každý Číňan by se mohl pochlubit svým rohem.
Odpovědět
JAROSLAV HALAMA

JAROSLAV HALAMA

14.1.2020 16:42
Jedine co bude fungovat je že pytláka zastřelí a dají foto na net jako odstrašující případ a ty šmejdy co to kupujou zavřou a seberou jim majetek.Jinak jsou to jenom kecy furt dokola a nic se nezmění.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist