https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/velka-zprava-o-klimatu-ktere-si-nikdo-nevsimne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Velká zpráva o klimatu, které si nikdo nevšimne

1.3.2022 14:18 | PRAHA (Ekolist.cz)
Generální tajemník OSN António Guterres.
Generální tajemník OSN António Guterres.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Včera došlo ke zveřejnění zprávy o jednom z nejdůležitějších témat lidstva: rozsahu probíhající klimatické změny. Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC) vydal druhou část své čtyřdílné Šesté hodnotící zprávy. Přináší souhrn současných vědomostí o tom, jak změna klimatu dopadá na lidi a ekosystémy a jak se tomu přizpůsobujeme.
 
„Za svůj život jsem viděl mnoho vědeckých zpráv, ale žádnou jako tuhle. Zpráva IPCC je sbírkou lidského utrpení a usvědčující obžalobou v neúspěšné odpovědi politiků na změnu klimatu… Tahle rezignace na odpovědné klimatické rozhodování je kriminální,“ uvedl na včerejší konferenci generální tajemník OSN António Guterres.

„Nikdy nešlo o víc,“ doplnil ho Hoesung Lee, předseda IPCC.

Skleníkové plyny pocházející z činností člověka již způsobily globální oteplení přibližně o 1,1 °C ve srovnání s obdobím 1850–1900. S tímto vzestupem teploty vědci spojili mnohé extrémní klimatické jevy, například vlnu veder na tichomořském pobřeží v červnu 2021, masivní lesní požáry v Kalifornii a Oregonu nebo silné záplavy v západní Evropě.

S jakýmkoli dalším vzestupem teploty se dá očekávat i větší rozsah podobných pohrom. A výhled do budoucnosti říká, že teploty dále porostou. Překročení hranice +1,5 °C se očekává do 20 let.

Důsledky toho už všichni prožíváme. V České republice se na polovinu snížil počet dní, kdy trvale mrzne, oproti době před šedesáti lety. Přesto, že nejsou vidět změny v množství srážek, kvůli změnám teploty vznikají problémy s vodní bilancí. „Všechny stromy, keře, ptáci se chovají jinak než před 60 lety,“ ilustruje klimatolog Miroslav Trnka, že klimatická změna se již dotkla všech živých tvorů na planetě.

Změna klimatu ohrožuje existenci přírodních systémů, na nichž závisíme pro své přežití všichni. Lidská činnost již změnila 75 % půdy na planetě. Téměř 75 % zdrojů pitné vody je nyní využíváno k výrobě plodin a chovu hospodářských zvířat. Eroze půdy na polích je více než stokrát vyšší než míra tvorby zeminy. Do roku 2050 se odhaduje až 29% nárůst nákladů na obiloviny. To je jen malý výčet údajů, které zpráva shrnuje.

„Mrzí mě, že představujeme tento výstup v době ruské agrese, protože jsem přesvědčen, že každý z nás má dnes úplně jiné myšlenky než se zabývat změnou klimatu, a je to logické,“ uvedl na tiskové konferenci v ČHMÚ klimatolog Radim Tolasz, zástupce České republiky v IPCC. Zpráva je výsledkem čtyřleté práce 270 autorů ze 67 zemí, má asi 3500 stran.

„Svět má hodně problémů, které musí řešit. Změnu klimatu, její zmírňování a adaptaci na její projevy považuji za nejdůležitější. Je to problém, který se dotýká každého z nás, bez ohledu na naše sociální, politické nebo mezinárodní postavení,“ apeluje Tolasz, aby zveřejněné klimatické informace nebyly zapomenuty ve víru jiných událostí.

Zpráva pracovní skupiny II (WG II) IPCC byla včera zveřejněna v Ženevě. Byla představena zároveň i v Praze na tiskové konferenci v budově Českého hydrometeorologického ústavu. Hlavní závěry zprávy prezentoval zástupce Česka v IPCC Radim Tolasz z ČHMÚ, klimatolog Miroslav Trnka z Czech Globe - Ústavu pro výzkum globální změny AV ČR, ředitelka Hnutí DUHA Anna Kárníková a výzkumník Robert Stojanov z Mendelovy univerzity. Moderátorkou tiskové konference byla známá meteoroložka a redaktorka České televize Taťána Míková.
Zpráva pracovní skupiny II (WG II) IPCC byla včera zveřejněna v Ženevě. Byla představena zároveň i v Praze na tiskové konferenci v budově Českého hydrometeorologického ústavu. Hlavní závěry zprávy prezentoval zástupce Česka v IPCC Radim Tolasz z ČHMÚ, klimatolog Miroslav Trnka z Czech Globe - Ústavu pro výzkum globální změny AV ČR, ředitelka Hnutí DUHA Anna Kárníková a výzkumník Robert Stojanov z Mendelovy univerzity. Moderátorkou tiskové konference byla známá meteoroložka a redaktorka České televize Taťána Míková.
Vědci a vědkyně vybízejí k tomu, abychom proměnili fungování lidské společnosti směrem k větší klimatické odolnosti. Klíčovou roli v tomto procesu má hrát i ochrana biodiverzity a obnova ekosystémů. K zachování ekosystémových služeb bude podle nich třeba zajistit účinnou ochranu přírody na rozloze 30–50 % povrchu Země.

Kromě zmírňování dopadů klimatické změny je nevyhnutelné, že se jejím dopadům budeme muset rychleji přizpůsobovat. Nová zpráva IPCC ale upozorňuje, že bez rychlého snižování emisí nebude adaptace dlouhodobě udržitelná.

„Zpráva přitahuje naši pozornost k funkčnosti české adaptační strategie, kterou resorty podle vlastního vyhodnocení chronicky neplní. Situace je kritická především v oblasti lesů, půdy a krajiny, to jest ekosystémů, které dlouhodobě degradují, a zároveň jsou klíčové pro naši odolnost vůči klimatickým rizikům typickým pro Česko," uvádí Anna Kárníková, ředitelka Hnutí DUHA. Kárníková upozorňuje na problém rezortismu, kdy ministerstvo životního prostředí například revitalizuje vodní toky, zatímco ministerstvo zemědělství je opevňuje.

„Adaptujeme se velmi málo a velmi neefektivně,“ shrnuje Anna Kárníková.

Přitom vědci tvrdí, že adaptace může být nákladově efektivní, pokud se provede včas. Odhadované náklady na adaptaci rozvojových zemí jsou ale pětkrát až desetkrát vyšší než veřejné finance na ně určené. V každém případě je potřeba adaptační opatření dělat co nejdříve, při větším oteplení budou náročnější nebo už nebude možné je provést.

„Už polovina lidstva žije v podmínkách klimatického ohrožení,“ uvedl na tiskové konferenci v ČHMÚ Michal Brože, vedoucí kanceláře OSN v Česku. Do tohoto čísla jsou započítáni například i lidé žijící v České republice v oblastech opakujících se bleskových povodní.

Dopady změny klimatu se ale v různých regionech světa výrazně liší. Zpráva upozorňuje na to, že nejcitelněji jsou často zasaženy ty nejchudší regiony. Část lidí tak klimatická změna zřejmě vyžene z jejich domovů a budou hledat nové. Ti nejchudší ale nebudou mít na opuštění své země prostředky a povede to u nich k zacyklení chudoby.

Přestože odpověď na klimatickou změnu je zřejmě neadekvátní po celém světě, některé státy si vedou ve srovnání značně lépe. „Jsou země, kde je dobrá praxe lepší než v České republice. Podobně velké země v Evropě, které by nám mohly sloužit jako vzor, jsou Nizozemí a Dánsko. Nizozemsko proto, že pro ně je to existenční záležitost. Tam se od konce 80. let o změně klimatu v inženýrských kruzích a naprosto běžně a tvrdě mluví, protože to je riziko, které nemohou připustit,“ komentuje Miroslav Trnka z Ústavu pro výzkum globální změny AV ČR.

Přístup Dánska je podle něj relativně překvapivý, protože pro ně klimatická změna nepředstavuje přímé ohrožení. „Pro ně je změna klimatu komfortní z pohledu zemědělství a jejich agrární politiky,“ uvádí Trnka. „U nás přemýšlíme, jak dostat věci, které už děláme, do strategie (odpovědi na klimatickou změnu – pozn. red.), která se vymýšlí. Dánové otázku postavili asi před 12 lety tak, co by změna klimatu mohla přinést Dánsku. A co by mělo být prioritou,“ uzavírá Trnka s odkazem na zaměření Dánska na výrobu větrných turbín.


reklama

 
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (27)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

TK

Tomas K

1.3.2022 10:13
No, myslím, že teď už je to úplně jasné, jak to dopadne s klimatem. Velmi dobře. Příroda se dokáže z téhle epizody sama a velmi rychle oklepat, navíc má teď biosféra k dispozici luxusní množství CO2. Zvýšená radioaktivita po jaderné apokalypse navíc pomůže rychleji rozložit všechny produkty lidské "civilizace".
Odpovědět
PK

Pavel Karel

1.3.2022 14:29 Reaguje na Tomas K
Asi tak...:-(
Odpovědět
ZK

Zan K.

3.3.2022 15:31 Reaguje na Pavel Karel
A navíc - nikdo nesleduje jednu zásadní věc pro život lidí jako je obsah kyslíku v atmosféře. Ví se že se možná nemění, ale jeho poměr v určitých lokalitách bude jiste různý. A jak víme, bez kysslíku není života. Bylo by jistě zajímavé sledovat tenhle poměr na mapách států a jednotlivých ekologicky zatížených míst.....
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

4.3.2022 09:41 Reaguje na Zan K.
Tak to delejte!

Zjevne se rad vyzivate v evidentne nedulezitych vecech.
Odpovědět
JO

Jarka O.

4.3.2022 10:13 Reaguje na Zan K.
Kyslíku je v atmosféře asi 21%, dusíku asi 78%. Znecištění, prach, spad, emise, imise SOx, NOx, CO - smog, organika, přízemní ozón, nevim co ještě, všechno, co se vymývá deštěm, tvoří do 1%.
Odpovědět
ZK

Zan K.

7.3.2022 18:44 Reaguje na Jarka O.
Jasně. To je ovšem v průměru. Ale ona místní hodnota může být jiná.
Odpovědět
JO

Jarka O.

11.3.2022 15:12 Reaguje na Zan K.
Může byt jiná a taky je, viz třeba na horách, kde poměry všech součástí vzduchu jsou stejné, ale vzduch je řidší, a člověk se tomu přizpůsobí. Jak píše p. Mertan, je to zbylé 1% čistého vzduchu tvořeno argonem, CO2, stopovým množstvím jiných plynů a vodní parou. Já vypsala jen ta znečištění. To, že je někde "nedychatelno" a špinavé ovzduší, není ani tak způsobené změněným poměrem kyslíku k dusíku nebo sníženým množstvím. Důležitější je měření koncentrací různých znečištění, jestli vám jde o čistotu vzduchu.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

8.3.2022 09:45 Reaguje na Jarka O.
To jedno 1% je Aegon na ten sa často zabúda.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

8.3.2022 09:45 Reaguje na Vladimir Mertan
Argon.
Odpovědět
ZK

Zan K.

7.3.2022 18:42 Reaguje na Pavel Karel
----vznikají problémy s vodní bilancí.----
---Všechny stromy, keře, ptáci se chovají jinak než před 60 lety-----.
----Lidská činnost již změnila 75 % půdy na planetě. Téměř 75 % zdrojů pitné vody je nyní využíváno k výrobě plodin a chovu hospodářských zvířat. Eroze půdy na polích je více než stokrát vyšší než míra tvorby zeminy---.
---Část lidí tak klimatická změna zřejmě vyžene z jejich domovů a budou hledat nové. Ti nejchudší ale nebudou mít na opuštění své země prostředky a povede to u nich k zacyklení chudoby----.
Už tohle stačí, abchom se brzy dožili horších důsledků, než ve válkách. Tím spíše, že arogance a rozdělování společností je na vrcholu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.3.2022 20:34 Reaguje na Tomas K
A výsledkem a cílem je Mars nebo Venuše??
Odpovědět
TK

Tomas K

2.3.2022 13:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Myslím, že ještě na velmi dlouho Země. Bez lidí, takže velmi čistá a krásná.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.3.2022 15:16 Reaguje na Tomas K
Jen aby. Pyramidové jevy mají dost velkou razanci, ale až kam můžou vést, neví nikdo.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.3.2022 12:41
Klimatické problémy se odsouvají na neurčito. Bude se řešit urychleně bezpečnost, vojenské rozpočty a energetická bezpečnost a obnova ekonomiky po ruském restartu.
Zelené ptákoviny až zbude čas, IPCC a spol. prostě musí počkat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.3.2022 20:33 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jistě, bylo by potřeba zařezat Putina a v Rusku zavést správu OSN a postupně to celé likvidovat a rozprodávat. Fosilní paliva utlumit a ostatní surovinové zdroje nechat ve světovém vlastnictví OSN.
Tím by se odstranil nejhorší vřed na lidské společnosti, která má daleko důležitější úkoly než casnovat se s gaunerem.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

1.3.2022 18:52
No jo, vždycky se objeví něco nového, co má přednost před řešením klimatické krize. Protože se důsledky změn klimatu projevují až s stoletým zpožděním, tak nás to vůbec nepálí. Tak uvidíme. Války o vodu, migraci kvůli vysokým teplotám a suchu v některých regionech, roztáté ledovce a zaplavené korálové atoly.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.3.2022 20:35 Reaguje na Katka Pazderů
To vidíte ještě silně optimisticky.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.3.2022 14:55 Reaguje na Katka Pazderů
Lepší muset zítra řešit válku o vodu, než dneska projet válku o cokoli jiného.
Odpovědět

Milan Šálek

5.3.2022 07:20 Reaguje na Katka Pazderů
Klimatická krize existuje pouze ve Vaší hlavě. A v hlavě těch, kteří podobně jako Putin baží po moci a chtějí ovládat druhé. A ti jsou daleko nebezpečnější než vzestup teplot, který notabene modely přehánějí, jak nedávno uznali i někteří alarmističní klimatologové.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.3.2022 10:39 Reaguje na Milan Šálek
Modely nepřehání. Většinou se dělají konzervativně a hlavně je možnost ověření.
první byly vytvéřené někdy v 60. letech a potvrdily se právě ty alarmistické, ale ne extrémní, jen ty nadprůměrné. Konzervativní nikoliv.
Dnes se dělají daloko přesněji, ale určitý rozptyl tam taky je, hlavně v prognózách vývoje emisí CO2.
Proto mají scénáře tři hlavní větve, ovšem my svižně běžíme po té nejhorší.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

1.3.2022 20:58
„Už polovina lidstva žije v podmínkách klimatického ohrožení,“ uvedl na tiskové konferenci v ČHMÚ Michal Brože, vedoucí kanceláře OSN v Česku. Do tohoto čísla jsou započítáni například i lidé žijící v České republice v oblastech opakujících se bleskových povodní.
Tak by ma zaujímalo koľko ľudí na svete žilo v podmienkach klimatického ohrozenia v roku 1850? A koľko ich vtedy vôbec vo svete žilo? Bleskové povodne v roku 1850 nebývali? http://puchovodedicstvo.sk/historia/2483/historicke-povodne-na-vahu/ Najstaršie písomné zmienky o povodniach na rieke Váh sú stručné informácie od jezuitov z Trenčína, ktoré spomínajú povodeň z roku 1652 a 31. júla 1662, „keď bola vraj taká veľká …, že nemala pamätníkov“. Ďalšie vážske povodne boli zaznamenané v rokoch 1602, 1625, 1683, 1710, 1714, 1736, 1784, 1794, 1813, 1854, 1864, 1876, 1880, 1889, 1894, 1903, 1925, 1950, 1958.
Sám Palacký popisuje legendárnu povodeň na Váhu takto: "… Té zajisté samé noci tak se náhle rozvodnil Váh, že nejen dolejší město, ale i celé oudolí trenčanské potopil, mosty, domy, ba i vesnice celé proudem svým zbořil a zachvátil, až na mnoha místech ani znamení jejich někdejšího bytu nezůstalo. Strašný nářek lidu a temné hučení řeky, rozléhající se o půlnoci po celém městě, probudil mne ze sna ke hroznému divadlu. Řeka po ulicích dolejšího města vysokým a mocným proudem tekla. Dům po domě bořily se, pádem svým záhubou hrozíce sousedům, aneb podryti jsouce neodolatelným vody outokem, vypáčeni a zanešeni sou po řece daleko, a na jejich místo naplaveni domové a mlýnové jiní po ulicích se valili… Od hory do hory všecko stálo pod vodou, a z té hrozné potopy jen tu i tam někteří stromové nebo střechy o samotě ještě vynikali. Mezitím celé vesnice, jako ta na ostrově mezi oběma mosty, byly docela zmizely; Uprostřed ohromného proudu plavili se domové a mlýnové dolů, a na střeše jich často celé familie okročně sedíce, tiše a smutně očekávaly, kam je řeka zanese… Hojné zdechliny na březích Váhu ležíce nepochované, vyzívaly v tom horku puch protivný a škodlivý po celém pokraji…“
Odpovědět
ig

2.3.2022 12:24
Takže zase tak velká není :-) My pozemšťané máme holt ve zvyku neustále opakovat očividné skutečnosti. "Ty jsi ale dlouhán." "Všichni zahyneme."
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.3.2022 14:57 Reaguje na
Všichni jsou mrtví, Dave.
:-)))
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

2.3.2022 19:24 Reaguje na Svatá Prostoto
Peterson ale ne, že jo?
Odpovědět
va

vaber

2.3.2022 17:17 Reaguje na
jak dlouho se chystáte žít? 10,20,40,50 let? ,no a potom pokud jste jak Hanzl a chodíte k faráři do kostela, vás čeká ten pravý štastný život po životě,
určitě se dočkáte
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.3.2022 10:40 Reaguje na vaber
A vy? Víte, kdy se Bůh nejvíce smál? Když mu filosof vykládal, co bude dělat zítra.
Odpovědět
ZK

Zan K.

7.3.2022 18:48 Reaguje na vaber
On na rozdíl od vás nějakou jistotu má. To vy máte jen tu jedinou a to je smrt. A navíc nevíte, kdy přijde.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist