https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/velke-energeticke-firmy-v-evrope-se-kvuli-valce-na-ukrajine-vraceji-k-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Velké energetické firmy v Evropě se kvůli válce na Ukrajině vracejí k uhlí

6.10.2022 10:31 | KODAŇ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Alexander2323 / Depositphotos
Velké energetické firmy v Evropě se vracejí k fosilním palivům, jako je uhlí, aby se před zimou vypořádaly s nedostatkem ekologičtějších paliv. Zejména plynu je totiž kvůli dopadům války na Ukrajině nedostatek. Například společnost Orsted dostala od dánských úřadů nařízeno, aby začala znovu vyrábět elektřinu ve třech již odstavených elektrárnách na fosilní paliva.
 

"Abychom zajistili bezpečné dodávky elektřiny, dánské úřady nám dnes nařídily pokračovat v činnosti, a také ji obnovit, v některých našich elektrárnách, které využívají ropu a uhlí," řekl tento týden šéf společnosti Orsted Mads Nipper.

Největším akcionářem Orstedu je dánský stát. Firma uvedla, že nařízení se týká bloku 3 v elektrárně Esbjerg a bloku 4 v elektrárně Studstrup, které jako primární zdroj paliva používají uhlí, a bloku 21 v elektrárně Kyndby Peak Load Plant, který jako palivo používá ropu. Elektrárna Esbjerg byla určena k vyřazení z provozu k datu 31. března 2023, zatímco ostatní dva bloky už byly z provozu vyřazeny.

"Příkaz dánských úřadů samozřejmě splníme. Nyní začneme s přípravou a údržbou bloků i se zajištěním personálu potřebného k jejich provozu," řekl Nipper. Společnost uvedla, že jí bylo nařízeno udržovat tyto tři jednotky v provozu do 30. června 2024. Orsted, který je významným hráčem v oblasti větrné energie, si stanovil cíl být do roku 2025 uhlíkově neutrální.

Oznámení vyvede z míry ty, kteří nesouhlasí s pokračujícím využíváním fosilních paliv, uvedl server finanční televize CNBC. Uhlí má totiž značný vliv na životní prostředí a organizace Greenpeace ho označuje za nejšpinavější a nejvíce znečišťující způsob výroby energie. Americký Úřad pro energetické informace (EIA) uvádí seznam emisí ze spalování uhlí, včetně oxidu uhličitého, oxidu siřičitého, pevných částic a oxidů dusíku.

"Stále jsme přesvědčeni, že jako společnost musíme co nejdříve postupně přestat používat plyn, ropu a uhlí, ale v Evropě jsme uprostřed energetické krize a samozřejmě budeme přispívat k zajištění dodávek elektřiny podle našich možností," řekl šéf dánského Orstedu.

Několik dní před oznámením společnosti Orsted německá firma RWE uvedla, že tři její hnědouhelné bloky se dočasně vrátí na trh s elektřinou, aby posílily bezpečnost dodávek a ušetřily plyn při výrobě elektřiny. RWE je tak další velkou energetickou firmou v Evropě, která proti dosavadním plánům přechodně učiní krok zpět. RWE uvedla, že každý z bloků má výkon 300 megawattů. "Jejich nasazení je zpočátku omezeno do 30. června 2023," dodala.

Zpráva o společnostech RWE a Orsted přichází v době, kdy se Evropa snaží posílit dodávky energií v souvislosti s pokračující válkou na Ukrajině. Podle statistického úřadu Eurostat bylo Rusko v loňském roce největším dodavatelem ropných olejů i zemního plynu do EU.

Když západní státy uvalily na Rusko sankce za jeho invazi na Ukrajinu, ruská společnost Gazprom výrazně omezila dodávky zemního plynu do EU. Kontrolu nad Gazpromem má Kreml.

Minulý týden se objevily úniky plynu z potrubí Nord Stream 1 a 2, které po dně Baltského moře vede z Ruska do Německa. Příčiny se vyšetřují, nejčastěji se hovoří o sabotáži. Bývalý polský ministr zahraničí a nynější europoslanec Radoslaw Sikorski na twitteru naznačil, že za ní stojí Washington. Ten to ale odmítá a naopak obviňuje Rusko, že své plynovody zničilo samo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

6.10.2022 10:45
Hanzl by měl odjet do Kodaně a dát těm zpátečníkům školení o OZE. Jako zatvrzelý neropák by měl jet samozřejmě na šlapacím kole.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2022 11:35 Reaguje na Josef Mozek
Jezdím na elektrokole a dobíjím ho dýzlákem na ropu, kterou jsem si dovezl v kanystru z Baku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2022 11:34
Vypadá to dobře, Evropa není blbá a s šíleným liliPutinem vydupe.
Letos se bude pálit uhel, ale přes léto už pojedou další terminály a smlouvy s jinými dodavateli a může se jen jako dycky.
Jen totálně zbankrotované Rusko bude asi problém nejen bezpečnostní, dá se očekávat občanská válka a zase milióny emigrantů.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

6.10.2022 14:58
Je to smůla. OZE nám dávalo dostatek laciné energie a válečnické Rusko nám do toho hodilo vidle. Slunce zapadlo, větry utichly a i bioplyn přestal bublat. Zbavit nás smradlavého fosilu nám naštěstí pomůže OPEC+, který se rozhodl snížit těžbu ropy.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.10.2022 17:18 Reaguje na Richard Vacek
Bylo by zajímavé spočítat uhlíkovou stopu tohohle gryndýlu naruby a pak to otlouct ekomagorům v Bruselu a Praze o hlavu.
K tomu ještě bilanci CO2 během války na Ukrajině a porovnat to s metanem prdících krav v Holandsku, Francii a Německu, které kvůli metabolismu hodlají ekomagoři vymlátit.

Pane Hanzle, umějí ještě trojčlenku ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.10.2022 07:18 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nevím, co je grýndýl naopak, ale Rusko, jako nejropáčtější země světa donutilo Evropu se zase, aspoň na čas, vrátit k fosilu. Na druhé straně zase silně posílilo budování OZE a elektromobility, protože šachmaty s ropou Evropu nebaví a rychle se bude se snanžit se jí zbavit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2022 20:19 Reaguje na Richard Vacek
Nebojte se čerta nic, ráno slunko vyjde na sto procent (ta pravděpodobnost je prakticky stejná, jako že Vinkler je truba) a laciné energie z Ruska už fakt nebudou, prodražily se nám přímo brutálně.
Ale jiných energiích máme něurékom, Evropa je osídlena pracovitými a chytrými a vzdělanými lidmi, kteří mají nejdůežitou možnost. Mají SVOBODU.
A pokud dokážou svoji svobodu ubránit, něma problema.

Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist