https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vestas-pouzije-pro-vetrnou-elektrarnu-v-baltskem-mori-ekologictejsi-ocel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vestas použije pro větrnou elektrárnu v Baltském moři ekologičtější ocel

16.1.2024 18:39 | KODAŇ (ČTK)
Zatímco energie, kterou vyrábějí konvenční větrné turbíny, je považována za ekologickou, výstavba větrných elektráren může být "špinavým" procesem kvůli použití energeticky náročných materiálů, jako jsou ocel a železo.
Zatímco energie, kterou vyrábějí konvenční větrné turbíny, je považována za ekologickou, výstavba větrných elektráren může být "špinavým" procesem kvůli použití energeticky náročných materiálů, jako jsou ocel a železo.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nový větrný park v Baltském moři, který bude dodávat elektřinu pro více než 1,5 milionu polských domácností, bude mít turbíny vyrobené z ekologičtější oceli. Největší výrobce turbín na světě Vestas Wind Systems se spojil s ocelárnou ArcelorMittal a při výrobě věží, na kterých se otáčejí lopatky, poprvé použije recyklovanou ocel. Tyto věže, které budou na farmě Baltic Power instalovány od příštího roku, sníží emise vznikající v dodavatelském řetězci ve srovnání s tradičním modelem o 66 procent, uvedla agentura Bloomberg.
 

Zatímco energie, kterou vyrábějí konvenční větrné turbíny, je považována za ekologickou, výstavba větrných elektráren může být "špinavým" procesem kvůli použití energeticky náročných materiálů, jako jsou ocel a železo. A protože vlády a průmyslová odvětví zvyšují úsilí o dosažení klimatických cílů, dostává se do popředí i samotné odvětví obnovitelné energie. Snahou je, aby se stalo udržitelnější.

"Je to obrovský krok vpřed," uvedla šéfka pro udržitelnost firmy Vestas Lisa Ekstrandová. "Dlouhou dobu jsme se zaměřovali zejména na ocel, protože jsem od začátku věděli, že je do důležitá páka pro to, aby svět splnil své klimatické závazky a snížil emise," dodala.

Více úsilí se věnuje ekologickým snahám již od počátku životnosti turbín nebo novému využití na jejich konci. Jeden startup, který Vestas podpořil, využívá dřevo ke stavbě věží. Jiné přeměňují vyřazené lopatky vyrobené převážně ze skleněných vláken, na mosty pro pěší nebo lavičky v parku.

Vestas uvedla, že od firmy ArcelorMittal bude získávat ocelové desky vyráběné ze šrotu v belgické huti pomocí elektrické obloukové pece a za pomoci větrné elektřiny. Výroba ocele ze šrotu vyžaduje méně energie než výroba nové ocele z železné rudy. Ve Španělsku se z těchto desek vyrobí těžké plechy, které pak dostanou továrny společnosti Vestas v Evropě.

Ekologičtější turbíny budou tvořit asi dvě třetiny z 76 turbín, které mají být instalovány na větrné farmě Baltic Power. Použití nízkoemisní oceli v horních dvou částech věže na moři sníží celkové emise věže o 25 procent. U věží na pevnině to může být ještě více, protože zde může být tato ocel použita na celou věž. Výroba ekologičtějších turbín bude trvat stejně dlouho jako konvenčních, budou ale stát více, dodal Vestas bez dalších podrobností.

Dánská firma také otevírá v Polsku továrnu na výrobu lopatek, které budou vyšší než socha Svobody. To je další známkou toho, že budoucí poptávka by měla zůstat zdravá.

"Očekáváme, že poptávka poroste," řekla Ekstrandová. "Pro další investice do takového produktu je důležité, aby byla dostatečná poptávka," dodala, ale neupřesnila, zda Vestas vede další jednání o dodávkách ekologičtějších turbín.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

17.1.2024 06:34
ekologičtější ocel :D no to je paráda, co bude dál? to je psychiatrie.
To je tedy objev, že se do výroby oceli přidává sesbíraný šrot, dělá se to tak půl století minimálně.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.1.2024 09:11 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Laiky lze oklamat velice snadno nálepkou EKO a plácat o recyklaci.
Nějak tu ekologickou zátěž při výstavbě OZE musejí snížit a tak
poslouží i klamné prohlášení, že se jedná o recyklaci. Ono i ta
tepelná elektrárna se staví z recyklované oceli, ale u ní se to
nehodí spočítat a napsat, protože je fuj. Když ale nahrazuje OZE
při jejich výpadku, tak se opět mlčí. Pokrytectví "gryndýlu" je
do oči bijící propaganda ve prospěch dotovaných OZE, které bez dotací a jiných zvýhodnění nemohou nikdy konkurovat jakémukoliv
stabilnímu zdroji energie, když nebude EKO zdaňován a omezován.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2024 10:09 Reaguje na Břetislav Machaček
V tom článku píšou, že ta ocel se bude tavit pomocí elektřiny z větru. To je ten klíčový posun. OZE se staví mohutně po celém světě, Evropa je už v závěsu za USA a Čínou a ty kecy o dotacích jsou staré, jak včerejší zprávy.
Malá, domovní fve se i bez dotací vrátí řádově za 6 - 8 let s životností výrazně přes 20 let. A žádné dotace nepotřebujete.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.1.2024 11:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Žádnou kvalitní ocel nevyrobíte pouze ze šrotu, který
obsahuje nežádoucí příměsi jiných kovů ovlivňujících
její výslednou kvalitu. Je to vždy směs panenského
surového železa a šrotu v přesně laboratorně řízeném
poměru. No a surové železo z rudy tavit elektřinou
jsem ještě nikde nikdy neviděl. Popisují pouze EKO
výrobu ingotů, které budou z Belgie putovat čadící
lodí do španělské válcovny(asi plynové) a plechy
odtamtud budou zase rozvážet po různých evropských
výrobcích tubusů. Uhlíková stopa bude menší pouze
o zlomek z celkové uhlíkové stopy, pokud by výroba
proběhla byť v klasické ocelárně a válcovně co
nejblíže budoucího umístění a nebo je hotové už
dovézt přímo na místo montáže z místa, kde je
vyrobí od A do Z. Takže nic moc, když pominu, že
když přestane foukat, tak pro ocelárnu vyrábí
proud záložní uhelný zdroj. Vyhasit pec znamená
ji postavit znovu. Při zeleném zdeformovaném
trhu s energiemi se mimo FVE brzo vyplatí i ta
výroba elektřiny pomocí liščího ohonu a ebonitové
tyče a nebo napájet TV při jejím sledování
šlapáním na kole s dynamem. EKO nesmysly potřebují
deformovaný trh s energiemi, což se v EU na rozdíl
od zbytku světa, dokonale povedlo. Jinde se OZE
využívají pouze jako doplněk tam, kde je není nutné zálohovat a nedělají z nich hlavní zdroj energie.
Takže ano i ta fotovoltaika se ve zdeformovaném
energetickém "trhu" v EU vyplatí. To máte pravdu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2024 09:57
Co je to recyklovaná ocel? Železo se přece recyklovalo už od doby, kdy bylo vynalezeno a dnes je šrot zcela běžná součást vsádky do pecí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2024 10:02
Výroba železa pomocí elektřiny z větru je skutečný a zásadní posun v čistotě OZE.
Když srovnáte uhelnou elektrárnu postavenou za cenu (sta?)tisíců tun uhlí spálených na její výrobu a ještě další statisíce na samotnou výrobu elektřiny, tak jsme v úplně jiném století.
Odpovědět
LB

Lukas B.

17.1.2024 12:32
ono to tady bylo řečeno, ale jako zlý technokrat se znalostí kupeckých počtů neodolám a přihodím polínko:

1. železo (ocel) se recykluje od nepaměti. už v druhé polovině 19. století byla míra recyklace taková, jaké se nic jiného neblíží ani dneska (odhaduje se přes 80%). a cena "těžkého čistého" šrotu (jako komodity) si dlouhodobě drží svoji stabilní poměrnou cenu ke komoditní ceně běžných vývalků konstrukčí oceli (zhruba třetina), a to právem - výroba ze šrotu ušetří spoustu technologických kroků a spoustu vagonů uhlí
2. ano, u šrotu nejasného původu je obrovské riziko znečištění nežádoucími příměsemi, které se buď nedají odstranit vůbec, nebo velmi těžko. takže ze šrotu se vyrábějí oceli nepříliš špičkové (konstrukční ocele), technickým žargonem "bláto". velmi vtipné je, že některé 100-150 let staré konstrukční ocele (třeba na historických ocelových mostech) jsou z taveb natolik znečištěných mědí, že i při neexistující údržbě nereznou do hloubky a jsou velmi podobné dnešním nízkolegovaným patinujícím ocelím (atmofix, corten apod.)
3. naopak u šrotu jasného původu se z výhodou dá využít některých jejich vlastností při velmi čistých znovutavbách - typicky třeba ocel ze starých lodní vraků se "těží" pro použití na klece měřicích přístrojů (oceli vyrobené před prvními pokusnými jadernými výbuchy a tedy nekontaminované izotopy).
3) tavba oceli není sranda na pár minut, které se spustí, když to zrovna foukne. v průmyslovém měřítku je to víceméně kontinuální proces. čili furt držíme horkou zálohu a celé ty eko-eko pindy jsou jen císařovy nové šaty buď lhářů, nebo jedinců znalostmi o těžkém průmyslu zcela nepolíbených.

tady bych chtěl veřejně poděkovat paní učitelce Böhmové působící na pražském GYBU gymnáziu, která nás měla v prváku na podivuhodný předmět "základy odborné přípravy", který měl připravit děvčata, co se při studiu nechají zbouchnout, na dráhu pomocné kancelářské síly. paní učitelka předstoupila před třídu, prohlásila "já jsem chemikářka, vůbec nevím proč mi tohle přidělili, já neumím psát na stroji, účtovat ani vařit kafe", a zadala nám za povinnou četbu Verneův Tajuplný ostrov, a probírala s námi postupně veškeré v knize zmíněné technologie 19. století od koksování uhlí přes výrobu železa, těžbu a destilaci ropy, výrobu kyseliny sírové, výrobu výbušnin, výrobu skla po cukrovarnictví.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist