https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinari-odebrali-z-prazskeho-bytu-o-70-m2-pres-40-kocek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterináři odebrali z pražského bytu o 70 m2 přes 40 koček

17.2.2021 15:34 | PRAHA (ČTK)
Podle podnětu, který veterináře na místo přivedl, se chovatelka prezentovala jako kočičí útulek, ale neregistrovala se u SVS.
Podle podnětu, který veterináře na místo přivedl, se chovatelka prezentovala jako kočičí útulek, ale neregistrovala se u SVS.
Foto | SETShots / Flickr
Veterináři odebrali chovatelce z bytu v pražských Horních Počernicích 41 koček, z toho devět koťat. Byly chované v nevhodných podmínkách a nacházely se ve špatném zdravotním stavu, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Byt byl o velikosti 70 metrů čtverečních, v krabici na balkoně se našla těla dalších dvou uhynulých koťat, která byla zaslána na pitvu. Chovatelce nyní podle zákona na ochranu zvířat proti týrání hrozí až půlmilionová pokuta.
 

Do bytu dorazili veterináři spolu s policií, městskou policií a se zástupci městské části. Odebrané kočky byly umístěné do předběžné náhradní péče. "Kočky byly ve špatném zdravotním stavu, velká část z nich trpěla výtoky z očí a nosu, průjmy či plísňovými onemocněními," doplnil Vorlíček.

Podle podnětu, který veterináře na místo přivedl, se chovatelka prezentovala jako kočičí útulek, ale neregistrovala se u SVS. "V chovu byli nalezeni i nekastrovaní jedinci a koťata - je tedy pravděpodobné, že zde mohlo docházet i k množení zvířat. Na místě byla také velká zásoba veterinárních léčiv, a to včetně takových, které nelze na území Evropské unie legálně dovážet," dodal mluvčí. Veterinární inspektoři také zabavili podezřelé očkovací průkazy s potvrzenou vakcinací bez identifikace koček. Tato zjištění dále státní veterináři prošetřují.

"Daný chov byl již v minulosti kontrolován a chovatelce bylo tehdy z důvodu zjevného nezvládání chovu velkého počtu zvířat nařízeno snížení počtu koček maximálně na deset jedinců," uzavřel Vorlíček. Správní řízení s chovatelkou povede městská část.

Není to jediný případ, kdy byla zvířata chovaná v nevyhovujících podmínkách. Například sedm desítek psů zabavených při razii v soukromé množírně na Královéhradecku zahltilo loni v listopadu městský útulek v Hradci Králové. Policie tehdy rodinném domě na Hradecku objevila v nevyhovujících podmínkách desítky psů menších plemen, například buldočků nebo čivav.

Od února začala platit novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, která má za úkol omezit chov v množírnách. Od února tak není možné prodávat psy a kočky ve zverimexech a veřejných prostranstvích. Chovatelé tří a více fen musí vést evidenci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist