https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinari-podil-vcelstev-bez-varroazy-mezirocne-klesl-z-28-na-22-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterináři: Podíl včelstev bez varroázy meziročně klesl z 28 na 22 procent

22.4.2022 00:47 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Podíl včelstev bez roztoče způsobujícího nemoc varroázu podle Státní veterinární správy (SVS) meziročně klesl z loňských 28 na letošních 22 procent. Proti uplynulému roku se zvýšil podíl včelstev s více než třemi původci nákazy na úl. Včelaři, kteří zjistili více než tři roztoče v průměru na jedno včelstvo, museli do 15. dubna provést léčebné ošetření všech včelstev na daném stanovišti, řekl mluvčí SVS Petr Vorlíček. Varroázu způsobuje roztoč kleštík včelí.
 

Podíl včelstev s nálezem nad tři kleštíky včelí se letos ve srovnání s loňskem zvýšil z 14,4 na 18,4 procenta. Vzrostl ale i podíl stanovišť s žádným až třemi roztoči z 57,3 na 59,6 procenta.

"Pro plošné sledování výskytu varroázy je každoročně vyšetřena tzv. zimní měl (spad na dně úlu) z každého stanoviště včel v ČR. Vzorky zimní je chovatel povinen odevzdat k vyšetření do 15. února daného roku. Na základě výsledků vyšetření vzorků je stanoveno předjarní léčebné ošetření včelstev," uvedl Vorlíček.

Kleštík včelí parazituje na zavíčkovaném včelím plodu i na dospělých včelách. Varroáza v kombinaci s dalšími faktory, jako jsou virózy, chronické otravy, nízká úroveň zoohygieny nebo nedostatečná výživa, působí podle veterinářů postupné slábnutí včelstev, které může vést až k jejich úhynu. Chovatelé by proto měli včas provést účinná opatření k tlumení nákazy.

Čeští včelaři loni podle dat Českého statistického úřadu vyprodukovali zhruba 6100 tun medu, meziročně přibližně o 1100 tun více. Meziročně se zvýšil počet včelstev z 642 000 na 661 000. V Česku by podle dokumentu, který v roce 2016 schválila vláda, mělo být ideálně kolem 750 000 včelstev.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

25.4.2022 10:38
Nevím jak kdo a kde, ale celý náš spolek měl množství kleštíků v normě a
přeléčovat nemusí. Kdo je lajdák, nebo experimentátor s alternativním
chovem a léčením, tak má asi problémy. Dnešní způsoby potírání kleštíka
je tak dobře propracováno a existuje tolik účinných možností jak ho
likvidovat, že je to opravdu z 99% pouze na včelaři, jaký má výsledek.
Jeden má výsledky každoročně špatné a jiný 10. let nulu, nebo nějakého
"zapomenutého" roztoče. Takže o čem to je? No o tom co píši na začátku.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist