https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinari-zjednodusili-podminky-vstupu-psu-a-kocek-ktere-si-privezou-ukrajinci?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterináři zjednodušili podmínky vstupu psů a koček, které si přivezou Ukrajinci

27.2.2022 01:35 | PRAHA (ČTK)
Nutná bude desetidenní karanténa a do 72 hodin prohlídka soukromého veterináře pro vyloučení vztekliny. Ilustrační foto
Nutná bude desetidenní karanténa a do 72 hodin prohlídka soukromého veterináře pro vyloučení vztekliny. Ilustrační foto
Psi, kočky a fretky, které si do České republiky nyní přivezou občané Ukrajiny, nebudou pro vstup do země potřebovat mikročip nebo tetování, veterinární označení potvrzené tamním úředním veterinárním lékařem ani sérologické vyšetření na protilátky proti vzteklině. Nutná bude desetidenní karanténa a do 72 hodin prohlídka soukromého veterináře pro vyloučení vztekliny. O úpravě podmínek informovala Státní veterinární správa. Přistoupila k nim v souvislosti s invazí ruských vojsk na Ukrajinu, která začala ve čtvrtek.
reklama

 

Česká vláda spustila druhý ze čtyř stupňů připraveného plánu pomoci uprchlíkům z Ukrajiny. Počítá se zajištěním 5000 lidí. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) předpokládá příjezd především žen, dětí a starších lidí. Na Ukrajině je vyhlášen stav mobilizace. Týká se mužů od 18 do 60 let, ti nemohou vlast opouštět. Ukrajincům pro vstup do ČR stačí pas, po příjezdu si požádají o povolení k pobytu, které bude na čtyři měsíce.

V případě, že si ukrajinští občané s sebou přivezou psa, kočku nebo fretku bez mikročipu, označení zajistí český soukromý veterinář. Zároveň vystaví doklad o provedeném vyšetření a mezi pátým a desátým dnem karantény bude následovat povinné opakované vyšetření zvířete na vzteklinu.

Pokud zvíře nebude mít příznaky vztekliny, nejpozději desátý den karantény ho veterinář proti tomuto onemocnění naočkuje a vystaví očkovací průkaz nebo tzv. petpas. "V případě, že zvíře během karantény poraní člověka, nebo se u něj projeví onemocnění s nervovými příznaky, bude mít jeho majitel povinnost neprodleně kontaktovat soukromého veterinárního lékaře a zajistit vyšetření zvířete," uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. Doplnil, že vstup ostatních zvířat v zájmovém chovu do ČR nebude nijak omezován.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist