https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/viden-buduje-chladici-park.ma-zmensit-horko-ve-meste?fbclid=IwAR0Kzg5Vu4IHmQfVfTrsjwLLUxf3nZCh7SHie5J_SILAydkilR9f8rIWbrk
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vídeň buduje první "chladicí park". Má zmenšit horko ve městě

28.4.2020 11:22 | VÍDEŇ (Ekolist.cz)
Vizualizace Esterházyho parku ve Vídni, který se má stát prvním vídeňským "cooling parkem" ochlazujícícm své okolí až o 6 stupňů Celsia.
Vizualizace Esterházyho parku ve Vídni, který se má stát prvním vídeňským "cooling parkem" ochlazujícícm své okolí až o 6 stupňů Celsia.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Carla Lo / Zahraniční kancelář města Vídně
Problematika městských tepelných ostrovů není novým fenoménem. S rozrůstající se plošnou zástavbou měst ale získává rychle na významu. V boji proti náročnému a zdraví ohrožujícímu horku se Vídeň rozhodla pro celkovou revitalizaci Esterházyho parku, v kterém vybuduje i tzv. cooling park, tedy chladicí park, který dokáže své okolí ochladit až o šest stupňů Celsia.
 
Nesnesitelné horko v letních měsících ztěžuje život řadě obyvatel, především pak těm starším a nemocným. Asfaltové silnice, betonové budovy a kovové střechy domů a nákupních center bohužel horko ve městech ještě zintenzivňují. Dostatek zeleně a vodních ploch hraje proto nezastupitelnou roli.

Vídeň, jejíž podíl městské zeleně dosahuje 53 %, bojuje proti tepelným ostrovům dlouhodobě. Nyní kompletně revitalizuje Esterházyho park o rozloze 10 600 m2, na kterém vybuduje mj. i svůj první chladicí park. O ochlazení okolí se tak postará zastíněná kruhovitá plocha o rozloze 30 m2, na které se budou nacházet tři prstence produkující vodní mlhu. Tento zdroj chladu, který bude dosahovat výšky 3,6 metrů, bude schopný ochladit své okolí až o šest stupňů celsia.

Vedle chladicího parku revitalizace počítá i s instalací dvou tzv. klimatických stromů, tedy dalších mlhových sprch o výšce 3 metrů a průměrem 2,2 metrů a chybět nebude ani výsadba rostlin, stromů a dostatek zatravněných ploch. „Park nebude jen místem odpočinku a relaxace pro jeho návštěvníky, ale dá nám mnoho dalšího know-how“, komentuje revitalizaci parku starosta městské části Markus Rumelhart. Park má totiž následující dva roky sloužit i k výzkumu městských tepelných ostrovů a jeho výsledky budou průběžně evaluovány a přizpůsobeny technickým možnostem.

Revitalizace parku je společným projektem šesté městské části, Vídeňských městských zahrad a architektonického studia Carla Lo, které tímto úkolem pověřila vídeňská radnice. Ta již řadu let investuje nemalé finanční částky do údržby a rozšíření zeleně.

V současnosti se ve Vídni nachází 990 parků a nespočet zelených ploch, které Vídeň nazývá svými „venkovními obýváky“. I v příštím roce má dojít k dalšímu rozšíření zeleně, které se rozroste na rozlohu 137 tisíc metrů čtverečních. Na její revitalizaci a údržbu bude mít město k dispozici 9,3 miliónů eur.

Jednotlivé městské části na příští rok ale čekat nemusí. Již letos vyčlenila radnice fond s 2,3 milióny euro, který je určen pro implementaci ochlazujících systémů. Městské části tak při realizaci svých projektů mohou počítat s 80% finanční účastí vídeňské radnice. Dalších 8 miliónů euro pak vyčlenila radnice na samotnou výsadbu nových stromů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist