https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vinik-otravy-reky-becky-se-hleda-uz-pres-pul-roku?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie obdržela písemné vyhotovení znaleckého posudku k otravě Bečvy

5.5.2021 14:35 | PRAHA (ČTK)
Posudek, který je pro prověřování případu policií klíčový, dokončil soudní znalec Jiří Klicpera před několika dny.
Posudek, který je pro prověřování případu policií klíčový, dokončil soudní znalec Jiří Klicpera před několika dny.
Foto | Mirek Dvorský / Valašské ekocentrum ČSOP
Policie obdržela písemné vyhotovení znaleckého posudku k zářijové otravě řeky Bečvy. Nyní se jím budou zabývat vyšetřovatelé. Další informace o postupu při prověřování případu ekologické havárie lze ze strany policistů očekávat do konce měsíce, uvedla policie na svém twitteru.
reklama

 

"Písemné vyhotovení znaleckého posudku k případu Bečva jsme obdrželi. Vyšetřovatelé se nyní seznámí se závěry znalce a vyhodnotí je spolu s ostatním důkazním materiálem. Následně budeme veřejnost informovat o dalším postupu. Lze očekávat, že se tak stane do konce května," uvedla na twitteru policie. Krajská policejní mluvčí Lenka Javorková dnes ČTK řekla, že v tuto chvíli nebude policie případ dál komentovat.

Posudek, který je pro prověřování případu policií klíčový, dokončil soudní znalec Jiří Klicpera před několika dny. V minulosti dvakrát požádal o prodloužení lhůty pro jeho vyhotovení, poprvé skončila loni v prosinci, podruhé letos v únoru. Server iDNES.cz v úterý uvedl, že posudek podezřívá z otravy řeky kyanidy firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku, její ředitel Oldřich Havelka to v úterý na dotaz ČTK opětovně odmítl.

Firma spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly, nyní v něm podniká asi 55 firem. Energoaqua zajišťuje v areálu výrobu a rozvod tepelné energie, distribuci plynu a elektřiny, úpravu vody na pitnou, průmyslovou a demineralizovanou i čištění odpadních vod. Na čistírnu odpadních vod je podle firmy napojena jedna firma, která nakládá s kyanidy. "Kyanidy se neutralizují standardně chemickými procesy. Po nadávkovaní příslušných chemikálií v patřičném množství se z vody kyanidy odstraní," řekl dnes ČTK manažer vodního hospodářství firmy Jan Stachovec.

"Při zpracování odpadních vod je na provoze čistírny nastavený rozsah a četnost prováděných analýz v laboratoři. Jakýkoliv procesní krok je zkontrolován provozní laboratoří. Kontroly probíhají na nátoku, aby provoz věděl, jaké látky se v odpadní vodě vyskytují. Následně po každém technologickém procesu je opět odpadní voda zkontrolovaná před vypuštěním do dalšího technologického stupně. Takovýmto postupem nemůže provoz čističky nikdy vypustit nebezpečné látky ven z čistírny. Odpadní voda, která je předupravována, upravována, neutralizována a následně vypuštěna, je podrobena pěti až osmi kontrolám provedeným v laboratoři," uvedl Stachovec.

Odpadní vody z areálu odcházejí kanálem, který ústí ve Valašském Meziříčí do Bečvy. Policie i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) již dříve označili kanál z rožnovského továrního areálu za možný zdroj otravy.

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist