https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-ve-stredu-projedna-system-kompenzaci-za-zastropovane-ceny-energii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda projedná systém kompenzací za zastropované ceny energií

4.1.2023 00:53 | PRAHA (ČTK)
Peníze na energii
Peníze na energii
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vláda dnes projedná systém kompenzací pro obchodníky s energiemi za uplatňování zastropovaných cen energií, uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Podle něj by systém měl systém zamezit případnému zneužívání cenového stropu. Vládní strop na energie platí od začátku letošního roku.
 

Vláda cenové stropy pro letošní rok stanovila na 6000 korun za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3000 korun za jednu MWh plynu. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky.

Vláda o podobě kompenzačního systému za zastropované ceny elektřiny a plynu jednala s obchodníky už v závěru loňského roku, podle premiéra Petra Fialy (ODS) ze schůzek vzešla oboustranná dohoda. Dohodu potvrdily i energetické společnosti. Kompenzace by firmy měly dostávat zálohově za každý měsíc, systém se ovšem může během roku změnit.

Síkela k návrhu systému uvedl, že by měl pro obchodníky znamenat jistotu, že dostanou své náklady na nákup energií zpět. Zároveň by však podle Síkely měl obsahovat mechanismy proti zneužívání kompenzací ze strany energetických firem.

Zastropované ceny energií začaly platit od začátku ledna a termín je stanoven zatím do konce roku. Strop platí pro domácnosti, firmy i veřejné instituce. Spolu s tím vláda rozhodla o tom, že dodavatelé energií nesmí domácnostem nabízet tzv. spotový tarif, který je odvislý od denního vývoje na energetické burze. Opatření platí pro dodávky energií do odběrného místa, které není vybaveno průběhovým měřením elektřiny nebo plynu, což platí typicky právě pro domácnosti. V současnosti jsou například ceny plynu pod úrovní vládních zastropovaných cen. Opatření však má na druhou stranu zamezit případům z loňska, kdy ceny na burze skokově několikanásobně vzrostly i nad úroveň cenového stropu.

Vládní strop na energie už dodavatele využívají v nových cenících pro domácnosti na letošní rok. Zastropované ceny platí převážná většina odběratelů, kteří mají smlouvy na dodávky na dobu neurčitou. Zdražení proti loňsku se u jednotlivých klientů projeví různě, u průměrných domácností jde většinou o několik stovek korun měsíčně navíc. Ceny se naopak nezměnily u zákazníků se zafixovanými cenami.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (33)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

4.1.2023 06:47
Podstatné je, aby to, co lidé nezaplatí přímo, zaplatili nepřímo z daní.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.1.2023 08:36
Zajímavé je, že stropy platí od zčátku roku a ceny elektřiny jsou stále nižší a plyn je na hraně a dnes je už níž. A vláda hlásí, že to bude celé stát 200 miliard. Proč?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.1.2023 09:04
Zastropování cen energií je pochopitelně paskvil, který má zamaskovat skutečnost, že trh s energiemi nefunguje , dochází k extrémním výkyvům cen
a domácnosti resp. firmy nejsou schopné tyto ceny akceptovat.

Příčinou je špatně maskovaná skutečnost, že skutečný svobodný trh byl nahrazen soustavou regulativních opatření, motivovaných politickými rozhodnutími . (preference OZE, emisní povolenky,apod.),navíc vlastní tvorba ceny odvozená od závěrných zdrojů je doslova na palici.

Základem problému je prostě to, že energie je nedostatek a přerušované zdroje (OZE) zatěžují distribuční síť extrémně vysokými náklady, které se opětovně promítají do ceny pro koncové odběratele.

Celá energetická politika EU je doslova k hounu a bohužel světlo na konci tunelu není vidět. Bude to jen ku pláči.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.1.2023 11:21 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jak dycky.
Právě ty výkyvy cen dokazují, že trh funguje správně a když něco není, zdraží se. Kdyby nefungoval, byla by cena pořád nízká, ale ta komodita by nebyla vůbec.
Trh je stále normální a na burze je zcela rovný, emisní pvolenky se prostě počítají k ceně jako nákladový faktor, dotace na investice či na výkup s trhem nic společného nemají. Ty se platí producentům za určitých podmínek (aukce), což jde mimo burzu.

Energie je nedostatek, bo to opěvované jádro ve Francii pořád nedává očekávaný výkon a plyn je bržděn nedostatkem LNG terminálů.
Energetická politika EU je naprosto v pořádku, bo vyhrála válku s kremelskou zrůdou, která ji měla dostat na kolena.

Důkazem mého tvrzení je přesný opak toho co tvrdíte vy. Plyn i elektřina jdou cenou postupně dolů, s otevřením terminálu v Wilhelmshavenu a Lubminu se to zase zlepší. Jak dokončí Frantíci opravy jaderek (únor), zase se to o něco zlepší.
Díval jste se na dnešní ceny? Není vám smutno? Chtěl jste pro nás přece to nejhorší, nejlépe totální bankrot a "ekonomickou sebevraždu".
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.1.2023 17:45 Reaguje na Miroslav Vinkler
asi máte pravdu ale na druhou stranu nikdo nikoho nenutí kupovat televize, nejrůznější spotřebiče, několik počítačů, dotykáče, které mají větší spotřebu proudu než tlačítkové, myčky nádobí a vyšperkují to tím, že si pořídí vytápění co potřebuje elektřinu.
Je to svobodná volba, jak snížit energetickou náročnost i pasivně
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.1.2023 10:32
Hanzl , napíšou si další zářez na pažbě.

Výroba legendárních botasek ve Skutči u Chrudimi končí. Firma propustila část lidí a výrobu uzavřela. Během následujících měsíců majitel rozhodne, co se značkou bude a zda výroba poběží jinde. Důvod - drahé energie.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.1.2023 11:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
Důvod - levný dovoz z Číny.
Levné energie jsme měli od kremelské zrůdy a jak to dopadlo, víme všichni.
Takže budeme mít pořád energie dražší, ale ne o moc a dost firem (nejen domácností) si pomůžou fve. A Skuteč by na to dostala taky pěknou dotaci.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.1.2023 11:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Soumrak nezávislého obchodu – z Česka mizí malá řeznictví, pekařství i obchody s potravinami. Za poslední rok jich skončily vyšší desítky a dalším teď běží výpovědní lhůta. Důvodem jsou drahé energie a vysoké náklady. V problémech jsou také speciální obchody – zaměřené například na maso a uzeniny, pečivo či mléčné výrobky.

Chlape, copak jste slepý a hluchý ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.1.2023 14:20 Reaguje na Miroslav Vinkler
Svět se stále mění a nejvíc malých kšeftů karachlo s nástupem hypráčů. Ale různé a jiné jsou stále, já v tom fakt problém nevidím. Energiemi to nebude, spíš tím, že lidé fakt nakupují ve velkém obchodě, kde je větší výběr.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.1.2023 17:53 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, ten soumrak začal ještě dříve, než si myslíte, už po 90. roce, kdy si tu " západní" investoři otevřeli aukční síně nefunkčních továren, které skoupili, technologie odvezli nebo zničili a firmu nechali zbankrotovat, aby tu mohli dovážet svojí výrobu ze " západu" pak člověk slyší, jak Fiala mele o Evropských řešeních vykřikující něco o hrdosti....vždyť jsme za úplný idioty a ještě se na ně vláda usmívá, protože v Bruselu nejsou lobbisti pekaře z Horní Dolní ale nadnárodních molochů a nejrůznějších podivných organizací ještě podivnějších obchodníků.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.1.2023 18:30 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Zkuste jmenovat jedinou firmu, která tak dopadla. Já znal snad jednu (dvě?) firmy, které se na to mohly možná?? (s hodně otazníky! napasovat) ovšem ten problém byl dost jinde. Jednalo se o cukrovary, které ale řachly především tím, že jsme začali dovážet levný, třtinový cukr z Jižní Ameriky. Evropa nasadila cukerné kvóty, ale rychle to pominulo.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.1.2023 20:26 Reaguje na Pavel Hanzl
SUNAR Zábřeh , vytunelovaný Anglány.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.1.2023 20:40 Reaguje na Miroslav Vinkler
A co se tam stalo ahlavně PROČ jste se nezajímal, že?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

4.1.2023 21:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Vždy je zábavné jak si tihle směšní bojovníčci proti Západu vyberou něco, čím se trefí - ne do nohy - ale rovnou do rozkroku. V Zábřehu se SUNAR (a nejen kojenecká výživa) od padesátých let vyráběl prakticky nezměněnou technologií. A vybavení a technologii do fabriky tehdy dodala společnost ze Švýcarska a vše platil MMF. :-)

A jak to bylo s tím vytunelováním? No realita je úplně jinde:
1.https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/mlekarna-se-dostala-z-krize.A010605_082229_olom_zpravy_kot

2.https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/firma-pmv-vyrobce-sunaru-je-v-krizi.A_981220_220950_ekonomika_luk
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.1.2023 07:28 Reaguje na Petr Eliáš
A MMF potom dluh odpustil ...

Zkuste jinou pohádku, jsem z místa a ty vaše bláboly jsou doslova k hounu !
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

5.1.2023 08:05 Reaguje na Miroslav Vinkler
To víš že jo, bambulo.😂
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.1.2023 18:34 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Západní Evropa od války budovala kapitalismus a zbohatla, my komunismus a zbankrotovali jsme.
A tím to začlo, Západ do nás nainvestovali asi TŘI BILIÓNY kaček a tím jsme se zvedli na evropskou úroveň. Ovšm za cenu, že jsme přišli o většinu průmyslu, ovšem převážně zbankrotovaného.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.1.2023 20:16 Reaguje na Pavel Hanzl
asi jste vyznavačem života od zdi ke zdi jinak by jste tohle nepsal.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.1.2023 20:39 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ne. Ale to budování komunismu bylo odzdi kezdi. Dnes to vidíte přece v ještě daleko horším provedení.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

4.1.2023 20:31 Reaguje na Jaroslav Řezáč
:D Dobrý vtip. Naopak, po převratu jsme se začali dostávat z té socialistické bídy. ;) :D
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

4.1.2023 12:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Možná kdyby si místní flastenci nekupovali levné boty z dovozu a kupovali drahé retro botasky s designem ze sedmdesátých let, tak by firmička nebyla x let ve ztrátě. :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.1.2023 14:13 Reaguje na Petr Eliáš
Já chodím v prestižkách celý život, občas vyzkouším i něco jiného, ale vždy se vrátím.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.1.2023 18:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Ovšem já nejsem flastenec, ale euroobčan.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.1.2023 11:34
Miroslav Vinkler12.11.2022 11:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak až bude kubík plynu za 10 Kč a elektřina za 4 Kč/kWh pro koncové odběratele, tak se ozvěte a já se vám hluboce omluvím.

Pokud budou ceny vyšší , můžete si nasadit bláznovskou čapku a jedenkrát obejít dokola Svobodovo náměstí v Brně. Přitom ovšem musíte volat : Gryndýl stojí za hovno !"

No dobře. Kubík plynu je stropován na 3 kč a skutečná cena je 75 eur/MWh, což odhaduji někde na 2,50 kč/kubík. Nikoliv cha cha 10.

Elektřina za 4 kč je podivná představa, bo před válkou byla do 3 kč, ale dnes je na 4.85 (dodávka únor 23). Tak to vidím spíš na tu hlubokou omluvu, ale počkejme.

PS: pojem "pro užvatele" je nesmyslný, tam jsou výrazné položky daně, přenos síť atd atd. a každý to má jinak.

Já tvrdil, že v lednu bude plyn pod 100 eur, v ideálním případě pod 80 a dnes je na 70 - 75, zatímco vy jste prorokoval mráz a cenu ve vesmíru.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.1.2023 12:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy jste fakt na hlavu ! Firmy a provozovny končí a vy jste vychlámaný jako lečo .
I blb by pochopil, že zastropování energií je umělé snížení ceny energií a ten rozdíl jde na úkor státního rozpočtu= zvyšování dluhu.
Který ovšem tato vláda platit nebude a nechá to na další.

Ne jednu, dvě bláznovské čapky si nasaďte a hajdy na Svoboďák!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.1.2023 14:09 Reaguje na Miroslav Vinkler
Proboha! Stropovaná cena není žádné "umělé snížení ceny"!!
Ten znamená, že když je cena na trhu vyšší, odběratel bude platit jen ten strop a co je nad ním, zaplatí stát.
A dnes je cena na trhu v obou případě nižší, než je strop.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.1.2023 14:12 Reaguje na Miroslav Vinkler
Firmy končí a něktré vznikají, to je normálka. Ale tak brutální útok z Ruska, který jsme velmi elegantně odrazili, je na pochvalu všech zúčastněných i když to nebylo vůbec levné. Proti Ukrajině je to pořád lambáda.
Pouze váš svět naopak má stálé problémy.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.1.2023 17:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Nejmenovaný středoškolský ústav od nejmenovaného dodavatele energií platil měsíčně 60 tis.Kč,
nyní dostal předpis na 300 tis.Kč/ měsíc.

A teď veliké kouzlo indiánského náčelníka Hanzla ------ Ten znamená, že když je cena na trhu vyšší, odběratel bude platit jen ten strop a co je nad ním, zaplatí stát. --- vy jste fakt na prsa!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.1.2023 18:16 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jsou to divné údaje, ale nevím o tom nic.
Ale distributoři kupovali energii pro dnešní dodávky v době extra vysokých cen. Takže mně přišel nový rozpis záloh na 3.60 kč/kublík, ovšem strop je 3,00 k, takže platím ty 3.00 kč. Co je nad, platí stát samozřejmě distributorovi, ne mě.
Dnes se prodává elektřina i plyn pro dodávky v únoru níž, než je strop, takže stát nebude platit nic a nám zůstane strop. Nevím, o kolik to musí jít dolů, aby to zlevnili i mám, doufám že na jaře.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

4.1.2023 22:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzl, opravdu Vás nechci šikanovat ale cena zastropovaná je 3,00Kč/kWh. 1m3 je přibližně 10kWh, takže 1 kubík je pro Vás za 30Kč. https://odpovedi.usetreno.cz/support/solutions/articles/44001957624-jak-p%C5%99epo%C4%8D%C3%ADtat-spot%C5%99ebu-plynu-z-m%C2%B3-na-kwh-
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.1.2023 08:42 Reaguje na Jaroslav Bobr
sorry jako samozřejmw kWh...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.1.2023 18:24 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tyhle supercifry jsou někdy zavádějící. V TV byla chudák ženská, sama v baráku platila za plyn 9 tis zálohy, dnes je nasadili na 27 tis.
Shodou okolností my platíme za celý barák (4 pohodlné byty) to samé a zvedli nám to taky tak.
Není to trochu mišuge? Ta ženská bydlí ve dvanácti pokojích, stejně jako my (asi 10 lidí) jako my?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.1.2023 08:21 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zkuste se podívat na tenhle článek a zamyslete se nad tím, jak jste mě kádroval, že mám přiznat porážku a uznat, že Evropa se řítí do záhuby a grýndýl vyhnal ceny tak vysoko, že to celé zbankrotuje.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-plyn-je-na-predvalecnych-cenach-pada-i-elektrina-kdy-usetri-domacnosti-222368#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist