https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vladni-zmocnenkyne-chce-jednat-se-stavkujicimi-vysokoskolaky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vládní zmocněnkyně chce jednat se stávkujícími vysokoškoláky

16.11.2022 12:41 | PRAHA (ČTK)
Foto | Rijdkfna / Wikimeda Commons
Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková pozvala zástupce vysokoškoláků, kteří v tomto týdnu stávkují za klima, ke společnému jednání. Ve svém vyjádření zmocněnkyně uvedla, že požadavky studentského hnutí Univerzity za klima (UZK) jsou stěžejní k hledání řešení klimatických výzev. Zástupci hnutí, které stávku iniciuje, budou dnes o nabídce jednat, sdělila ČTK členka UZK Anežka Lindaurová. Stávkující vysokoškoláci míní, že české vlády neřeší dostatečně klimatickou krizi a narůstání nerovností ve společnosti. Do protestu se zapojili studenti z vysokých škol v Praze, Brně, Olomouci, Ústí nad Labem, Hradci Králové a v Plzni.
 

"Otevřeně vás (studenty stávkující za klima) zvu ke společnému jednání, na které přizvu i kolegyně a kolegy z klíčových resortů na vládní úrovni. Společný dialog považuji za důležitý a potřebný, stejně tak jako propojení sil a kapacit nás všech, kdo můžeme a musíme spolupracovat na tolik potřebné změně," uvedla Šimáčková Laurenčíková.

Studenti budou o nabídce zmocněnkyně vlády jednat na svých plénech. "Jsme nehierarchické hnutí, takže naše kroky musí být konsenzuální. Zatím to ale vypadá tak, že toho využijeme a předneseme své požadavky," řekla Lindaurová. K rozhodnutí by studenti podle ní mohli dospět během dneška.

Studenti vládu vyzývají, aby si vytyčila řešení klimatické krize jako svou prioritu a začala urychleně snižovat emise skleníkových plynů, které způsobují globální oteplování. To vede k dlouhotrvajícímu suchu, častějším záplavám nebo i rozsáhlým požárům. Podle účastníků stávky by vláda měla mimo jiné zřídit zvláštní ministerstvo nebo určit vládního zmocněnce, jejichž agendou bude boj s klimatickou změnou a jejími důsledky. Studenti také vyzvali vládu, aby se zasadila o to, aby do roku 2033 skončily v Česku uhelné elektrárny.

Ondřej Charvát z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí (MŽP) v reakci na prohlášení sdělil, že pro vládu už je klima jednou z priorit a vláda podporuje opatření Zelené dohody pro Evropu. Charvát také mimo jiné uvedl, že MŽP usiluje o odklon od uhlí před rokem 2033.

Podle vládní zmocněnkyně je klimatickou krizi a společenské nerovnosti, na které studenti upozorňují, potřeba řešit. "V době současných alarmujících klimatických okolností se musíme jako společnost odprostit od polemiky, 'zda' a za jakou cenu chránit klima, a místo ní se soustředit na otázku, 'jak' co nejrychleji zachránit naši planetu, a tak i naši budoucnost," uvedla.

Vysokoškoláci začali stávkovat v pondělí, protest bude vrcholit ve čtvrtek průvodem metropolí. Pochod "Za klimatickou spravedlnost", kterého by se měly účastnit podle organizátorů stovky lidí, povede z náměstí Jana Palacha přes Národní ulici ke Strakově akademii. Tam budou podle organizátorů stávky požadavky protestujících předány vládě.

Na zapojených 18 fakultách stávkující studenti mimo jiné v tomto týdnu pořádají besedy, přednášky, promítání či workshopy. Jejich tématy jsou například klimatická změna, energetická chudoba, sociální nerovnosti a transformace uhelných regionů v Česku.

V Praze dnes budou stávkující studenti nocovat podle Lindaurové v prostorách Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy (UK). Podle zástupkyně UZK s tím vedení fakulty souhlasí. Minulé noci strávily desítky studentů také mimo jiné v budově Filozofické fakulty UK, v prostorách Vysoké škole uměleckoprůmyslové a na DAMU.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

16.11.2022 14:29
Snad by jim měla navrhnout, že se záchranou klimatu musí každý začít od sebe a jestli teda i oni budou akceptovat, když se jim v posluchárnách přestane topit. Pro začátek.
Pokud se to osvědčí, rozšíří se to i na koleje.
Svět je v plamenech a uvědomělý vysokoškolák si je vědom, že je třeba být ostatním příkladem.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

16.11.2022 18:35 Reaguje na Richard Vacek
Ať stávkují třeba do bezvědomí, komu by chyběli?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.11.2022 15:05
Po přečtení článku jsem zjistil, že trpím hlubokou environmentální úzkostí , návštěva vládní zmocněnkyně by mi snad pomohla.

Heslo :
Krásne je v Tatrách
pri tvojom bozku
docházda k zmenám
môjho mozgu
Odpovědět
RP

Radim Polášek

16.11.2022 15:34
Hlavně by se mělo konečně zavést školné. Je nemravné, když lidi, kteří stávkují za to, aby se nám vedlo hůř a za naše úplně zbytečné ožebračování, to dělají za peníze těch lidí, které chtěji ožebračovat. Když už místo učení chtějí takhle sabotovat naši společnost, měli by mít v těle trochu cti a dělat to za své peníze a ne za naše peníze daňových poplatníků.
Není problém po ukončení studia peníze takhle vynaložené, respektivy ty dluhy za školné, refundovat odpisy z daňových základů. Mimo jiné by se tak mohlo začít řešit i odcházení za naše peníze vyškolených odborníků za lepšími mzdami do zahraničí. Či kvalita výuky některých fakult, jejichž absolventi většinou nepracují ve studovaných oborech a tudíž peníze na jejich vzdělávání byly vynaloženy zbytečně.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

16.11.2022 16:08 Reaguje na Radim Polášek
1*
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.11.2022 16:28 Reaguje na Radim Polášek
Ale no tak ... to je zase ptákovina.

V jiných příspěvcích jsem uváděl, a nejen já, jaké jsou počty těchto aktivistů a jak nepatrný zlomek studentů tvoří.

Prostě tohle je velmi vyhraněná a početně zcela marginální skupina magorů a fakt podle ní nelze posuzovat těch více jak 300 000 studentů na našich VŠ.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

16.11.2022 15:41
Proč proboha pořád tolik korektnosti? " Oknom by som ich vyhádzal a vo vzduchu nakopal do rici"- to by se přesně mělo udělat a ne se s tím pořád s...t.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

16.11.2022 16:51
Ste se všichni posrali... rudo před očima kvůli pár pitomým děckám, si vzpomeňte jací jste byli vy zamlada... pionýři
Odpovědět
pp

pavel peregrin

16.11.2022 19:16 Reaguje na Jakub Graňák
Jenže takhle to začíná a pokud se takovým trotlům dá prostor, tak s jídlem poroste chuť. Tyhle výstřednosti je třeba zadupat v zárodku, protože z takovýchto jedinců rostou noví Timmermansové a Leydenové.
Odpovědět
JH

JH

16.11.2022 20:21 Reaguje na pavel peregrin
To asi ano, ale pořád lepší než pěstovat babiše a zemany.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

17.11.2022 10:37 Reaguje na JH
Babišové a hlavně Zemani jsou protipólem Timermansů a Leidenových.
Takže buď budete mít jedny nebo druhé. Když budete chtít něco mezi nimi, tak dostanete převlékače kabátů, kteří sice budou líbiví na pohled a budou taky umět líbivě mluvit, ale budou fungovat ve stylu "kam vítr, tam plášť.
Odpovědět
JH

JH

17.11.2022 11:08 Reaguje na Radim Polášek
A jak nám ti 2 prospěli jako protipól? Nijak. Oba jsou hlavně protipól zdravého rozumu. Nicméně pokud mají být protipólem, tak potřebujeme jedny i druhé, v tom si trochu protiřečíte.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

17.11.2022 10:12 Reaguje na pavel peregrin
1*
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

17.11.2022 10:31 Reaguje na pavel peregrin
A já se znovu ptám - co jste dělal v jejich věku vy? Vy jste nerevoltoval? Stál jste v nerozborné jednotě se sovětským svazem na věčné časy?
Odpovědět
JH

JH

17.11.2022 11:23 Reaguje na Jakub Graňák
Že se ptáte, stál.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

16.11.2022 21:50
Tak že by další vládní Greenwashing? Nebo Pinkwashing? Ještě, že zrovna vedem Evropu. To se musí i se studenty vyjednávat. Až bude leden, po dohodách ve vládě neštěkne pes.
Nerůst!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist