https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/voda-ze-vzduchu-meni-zivoty-v-indianske-rezervaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Voda ze vzduchu mění životy v indiánské rezervaci

26.10.2021 06:04 | PRAHA (Ekolist.cz)
Kriticky omezený přístup lidí k pitné vodě si obvykle spojujeme spíš s rozvojovými zeměmi. Nicméně narazit na něj můžeme i v rezervaci navažských indiánů, kde je - na rozdíl od zbytku území USA - 67x pravděpodobnější, že si tu vodu z kohoutku jen tak nenatočíte.
Kriticky omezený přístup lidí k pitné vodě si obvykle spojujeme spíš s rozvojovými zeměmi. Nicméně narazit na něj můžeme i v rezervaci navažských indiánů, kde je - na rozdíl od zbytku území USA - 67x pravděpodobnější, že si tu vodu z kohoutku jen tak nenatočíte.
Foto | / Flickr
Obyvatelům americké rezervace Navajo Nation slibuje americká vláda zajištění přístupu k tekoucí pitné vodě s přestávkami posledních sto let, aniž by se s realizací nějak významněji pokročilo. Proto se místní domorodé komunity smluvily, že si vodu zajistí raději samy, s pomocí nové technologie solárních hydropanelů.
 

Kriticky omezený přístup lidí k pitné vodě si obvykle spojujeme spíš s rozvojovými zeměmi a lokalitami, které se nachází v oblastech tlakové výše, srážkového stínu nebo zónách ovlivněných studeným mořským proudem. Nicméně narazit na ně můžeme i v rezervaci navažských indiánů, kde je - na rozdíl od zbytku území USA - 67x pravděpodobnější, že si tu vodu z kohoutku jen tak nenatočíte. Celý region domorodého území Naabeehó Bináhásdzo (Navajo Nation), stojící na pomezí Arizony, Utahu a Nového Mexika, je totiž dlouhodobě do extrému nerozvíjenou a podfinancovanou oblastí, prakticky stojící stranou vládních zájmů. Pokud zrovna nejde o těžbu uhlí, ropy, zemního plynu nebo uranu.

Vodu za uran? Snad někdy příště

Právě kvůli nim se Navahové a příslušníci dalších indiánských kmenů v průběhu posledních 150 let více či méně dobrovolně vzdali v prospěch federální vlády některých práv ke své půdě, výměnou za přislíbenou státní podporu rozvoje bydlení, infrastruktury a zdravotní péče. Na tekoucí vodu už ale nedošlo, a musí tu bez ní fungovat a přežít 30 % indiánských domácností. V kontextu stále ještě neukončené pandemie, při níž nám lékařští specialisté z celého světa kladli na srdce, jak důležité je mýt si ruce, je dost nesnadné představit si, jak základní hygienická a preventivní opatření dodržovali indiáni z Navajo.

Nezávadná a dostupná voda zůstává jednou ze základních potřeb, na kterou zatím 2 miliony lidí v srdci USA zatím nedosáhli. A protože se nezdáli být po desetiletích čekání dosažení tekoucí pitné vody o nic blíže, rozhodli se s pomocí komunitního projektu NWP (Navajo Water Project) a grantové podpory zajistit si zásobování vodou sami. S pomocí inovativního domácího vodního systému, který nepotřebuje vrty, filtry ani čističky. Technologie tzv. hydropanelů, vyráběných a dodávaných indiánům společností Source, totiž vyrábí vodu jen ze slunce a vzduchu.

Jak to funguje? Potřebujete vzduch a slunce…

Hydropanel, připomínající poněkud zbytnělý solární kolektor (s váhou 160 kg a plochou 2,7 metů čtverečních), v sobě nese víc než jeden utajený patent. V hrubém principu jde ale o to, že bez potřeby napojení na rozvodnou síť a jen s pomocí čisté energie slunečního záření se tu získává voda, vysrážená/kondenzovaná ze vzdušné vlhkosti. Solární články pohání v bloku hydropanelu zasazené větráky, které ženou vzduch proti integrované hygroskopické vrstvě. Z ní je vodní pára extrahována a pasivní cestou zkondenzována do podoby tekutiny, ukládané do rezervoáru. A zde je také obohacena o minerály, podle své aktuální skladby a chuti. Výsledkem je, dle slov výrobce „voda prémiové kvality“.

Jeden hydropanel přitom dokáže v klimatických podmínkách navažské rezervace vyprodukovat kolem 5 litrů vody denně a NWP se nyní snaží o to, aby každá rodina disponovala alespoň dvěma až čtyřmi takovými panely. „Vydobývání vody ze vzduchu (atmospheric water generation) není v principu novou technologií, ale náš přístup umožňuje překonat bariéru energetické náročnosti s pomocí obnovitelných zdrojů, a současně je schopný fungovat i v regionech s nízkou koncentrací vzdušné vlhkosti,“ komentuje Cody Friesenová, zakladatelka společnosti Source.

Místo vody balené voda tekoucí

Source v současnosti realizuje desítky instalací po celém světě: v Arizoně, Kolumbii, Keni, Dubaji, Austrálii a na Filipínách. Ty z navažské rezervace ale nyní patří k nejdiskutovanějším. Dost možná právě proto, že se proti nim teď do opozice staví tradiční vodohospodářské společnosti, které sem dosud distribuovaly vodu balenou. Díky komunitnímu projektu NWP a společnosti Source teď ale v indiánských domácnostech teče pitná voda z kohoutku a zásluha těch, kteří sem vozili balíky vody v plastu a nyní si stěžují, to určitě není.

V Source aktuálně vyrábí hydropanely tempem 1000 kusů měsíčně (s cenou materiálu okolo 200 dolarů za kus), s velkým potenciálem k růstu produkce v budoucnu. Tyto instalace by totiž mohly získávat jen s pomocí slunce vodu ze vzduchu i v regionech, kde se kvůli klimatickým změnám stane jinak nedostupnou.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist