https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/von-der-leyenova-uvitala-dohodu-z-cop28-jako-dobrou-zpravu-pro-cely-svet
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Von der Leyenová uvítala dohodu z COP28 jako dobrou zprávu pro celý svět

13.12.2023 16:31 | DUBAJ (ČTK)
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvítala dnešní dohodu o odklonu od fosilních paliv na závěr klimatické konference COP28 v Dubaji a označila ji za dobrou zprávu pro celý svět. Podle ní by mohla urychlit přechod k čistší a zdravější ekonomice a mohla by udržet svět na cestě k dosažení klimatických cílů dohodnutých na COP21 v Paříži v roce 2015. Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že dohoda z Dubaje je "důležitá zastávka na cestě" k přechodu na nefosilní energie a vyzdvihl uznání role jaderné energie.
 
"Je to dobrá zpráva pro celý svět, že nyní máme mnohostrannou dohodu o urychlení snižování emisí směrem k čisté nule do roku 2050 s naléhavými kroky v této kritické dekádě," uvedla von der Leyenová v prohlášení.

"Svět se zavázal ke ztrojnásobení kapacity obnovitelných energií a zdvojnásobení tempa zlepšování energetické účinnosti do roku 2030. To dodává silné obrátky odklonu od fosilních paliv," připomněla šéfka unijní exekutivy.

Francouzský prezident Macron hodnotí dohodu z COP28 jako důležitý mezník v přechodu na nefosilní energie. "Dohoda z Dubaje je důležitá etapa. Zavazuje svět k přechodu na nefosilní energie ztrojnásobením obnovitelných zdrojů a uznáním klíčové role jaderné energie. To je premiéra a posun v dodržování pařížské dohody. Zrychleme!" vyzval francouzský prezident ve vyjádření na síti X.

Evropský komisař pro klima Wopke Hoekstra dnes v Dubaji řekl, že závěry klimatické konference jsou začátkem konce fosilní éry. Jde o den, kdy se můžeme radovat z toho, že "lidstvo konečně učinilo to, na co jsme dávno čekali".

Závěry konference uvítala například i německá vláda. Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková podle německé delegace v Dubaji uvedla, že jí spadl "obrovský kámen ze srdce". "Německá delegace a ministryně zahraničí mají velkou radost, že svět se dohodl na konci fosilní éry," uvedla delegace.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

13.12.2023 17:39
Mimořadná žena.Patří na piedestal slávy po boku s Margaret Tchatcherovou,Valentinou Těreškovovou a Jiřinou Švorcovou.
Odpovědět
VN

Vilém N

14.12.2023 12:06 Reaguje na karel krasensky
Neslibovala náhodou ta stejná milion dělostřeleckých nábojů pro Ukrajinu? Když už jsme u těch slibů a reality.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.12.2023 16:13 Reaguje na Vilém N
To je stejné jako s vlkem a poníkem. Vlkovi slibovala ochranu a když ji zakousl poníka, tak ho nechala zastřelit. Košile je bližší než kabát a proč nepochválit nesmysly, kterými se už EU roky ubírá i za jejího přispění. Sice tu nebude průmysl, ale bude tu Gryndýl a dovezeme vše od těch,
které budeme kritizovat, že pálí nadále fosil.
Odpovědět

David Šanc

14.12.2023 23:00
Přesně řečeno, pane Macháčku.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist