https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyroci-110-let-oslavuje-ustecka-zoo-filmem-o-zakladateli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výročí 110 let oslavuje ústecká zoo filmem o zakladateli

15.3.2018 06:00 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Film Lumpe - Vítejte v ptačí říši ukazuje, jakým byl novátorem na poli ochrany ptactva ve střední Evropě. Vypráví o zakladateli Heinrichu Lumpem, který miloval ptáky. Právě pro ně vytvořil ptačí oázu uprostřed průmyslového města v roce 1908. Snímek je zasazen do současné zoologické zahrady, kde se dodnes zachoval trpasličí hrádek. / Ilustrační foto
Film Lumpe - Vítejte v ptačí říši ukazuje, jakým byl novátorem na poli ochrany ptactva ve střední Evropě. Vypráví o zakladateli Heinrichu Lumpem, který miloval ptáky. Právě pro ně vytvořil ptačí oázu uprostřed průmyslového města v roce 1908. Snímek je zasazen do současné zoologické zahrady, kde se dodnes zachoval trpasličí hrádek. / Ilustrační foto
U příležitosti 110 let od založení Lumpeparku, parku, který byl předchůdcem současné zoologické zahradě v Ústí nad Labem, vznikl hraný dokument. Vypráví o zakladateli Heinrichu Lumpem, který miloval ptáky. Právě pro ně vytvořil ptačí oázu uprostřed průmyslového města v roce 1908. Premiéru měl snímek včera v Ústí nad Labem.
 

S postavou ústeckého podnikatele, obchodníka s kovovým zbožím a milovníka ptactva je spojeno mnoho zajímavostí. Film Lumpe - Vítejte v ptačí říši ukazuje, jakým byl novátorem na poli ochrany ptactva ve střední Evropě.

Snímek je zasazen do současné zoologické zahrady, kde se dodnes zachoval trpasličí hrádek. Autory snímku je historik Martin Krsek, jenž si zároveň zahrál badatele, a herec Jiří Maryško, jenž se ujal režie.

Film má podobu fiktivního dokumentu, v němž po se po stopách Lumpeho vydává do ústecké zoologické zahrady pátrat štáb německé televize.

"Veškeré informace jsou založeny na faktech, ale fikcí je třeba Institut Heinricha Lumpeho, kde odborníci pokračují v díle započatém touto výjimečnou postavou ústecké historie," řekl Krsek.

Lumpe od města koupil na místě bývalé cihelny na svahu Mariánské skály pozemky, o kterých věděl, že jsou místem častého výskytu drobného ptactva. Park se rozkládal na ploše šesti hektarů. Z německé spolkové země Durynska sem bylo dovezeno 20 vagonů horniny ze sopečného popela, která byla použita na vytvoření mnoha stovek úkrytů pro ptačí hnízda i umělých prohlubní s vodou.

V roce 1914 se Lumpe rozhodl otevřít park pro veřejnost. S budováním pokračoval i po první světové válce. Po druhé světové válce park přešel do vlastnictví Československé republiky a stal se z něj zookoutek. V 70. letech se rozrostl na třicetihektarový areál dnešní zoo, která teď patří městu. Její největší atrakcí se v nedávné době stali tučňáci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist