https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vzacny-druh-bercouna-byl-znovu-objeven-v-africe-po-50-letech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vzácný bércoun, malý příbuzný slona, byl znovu objeven v Africe. Po 50 letech Video

19.8.2020 15:35 | DŽIBUTI (ČTK)
Bércounům se v angličtině říká "rejsci sloní", protože prvnímu ze zmíněných tvorů se podobají a s druhým jsou příbuzní - stejně jako s hrbáči kapskými či kapustňáky.
Bércounům se v angličtině říká "rejsci sloní", protože prvnímu ze zmíněných tvorů se podobají a s druhým jsou příbuzní - stejně jako s hrbáči kapskými či kapustňáky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Association Djibouti Nature / Duke University
Bércoun somálský je málo známý savec, který vzhledem připomíná myš s dlouhým čenichem, ovšem jeho příbuzným jsou sloni. Vědci ho měli od 70. let na seznamu "pravděpodobně vyhynulých" živočichů - nyní se ale tyto tvorečky podařilo znovu objevit vědecké výpravě v Džibutsku, malém státě ležícím v Africkém rohu, napsal zpravodajský server BBC News.
 

Bércounům se v angličtině říká "rejsci sloní", protože prvnímu ze zmíněných tvorů se podobají a s druhým jsou příbuzní - stejně jako s hrbáči kapskými či kapustňáky. Svůj výrazně dlouhý čenich připomínající chobot používají k lovu hmyzu, kterým se živí.

Na světě existuje 20 druhů bércounů, ale bércoun somálský (Elephantulus revoilii) patří mezi nejzáhadnější. Vědci ho zatím znali jen díky 39 exemplářům, které byly odchyceny v Somálsku před desítkami let a nyní jsou uloženy v muzeích.

Americký vědec Steven Heritage, který se výpravy účastnil, řekl, že byl naprosto nadšený, že se tento druh znovu podařilo objevit. "Netušili jsme, jaké druhy v Džibutsku objevíme. A byli jsme opravdu nadšení, když jsme otevřeli první past a uviděli typický znak bércouna somálského - ocas s krátkou štětičkou srsti. V tu chvíli jsme se na sebe podívali a věděli jsme, že jsme narazili na něco speciálního."

Tým nastražil více než 1000 pastí na 12 různých míst a jako návnadu použil směs burákového másla, ovesné kaše a kvasnic. Během expedice celkem viděli 12 bércounů somálských a podařilo se jim natočit první video a pořídit první fotografie živých bércounů somálských pro vědeckou dokumentaci.

Životní prostředí tohoto druhu není podle vědců bezprostředně ohroženo, protože žijí v těžko dostupné oblasti daleko od zemědělských ploch a lidské zástavby.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist