https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vzdaleny-monitoring-vcel-umoznuje-vcelarum-vedet-co-vcely-potrebuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vzdálený monitoring včel umožňuje včelařům vědět, co včely potřebují

19.2.2020 11:12 | PRAHA (Ekolist.cz)
S dramatickým úbytkem včel pomocí IT technologií se pustil do boje projekt Forsage.
S dramatickým úbytkem včel pomocí IT technologií se pustil do boje projekt Forsage.
Foto | Blanka Štiková / Ekolist.cz
S dramatickým úbytkem včel se pustil do boje projekt Forsage . Využívá vzdáleného monitoringu včelstev pomocí IT technologií, aby včelaři věděli, co přesně včely potřebují. Včelí monitoring byl oceněn v akceleračním programu Climate Challenge pořádaném 6. února v Impact Hubu na pražském Smíchově a získal marketingovou podporu v hodnotě 150 000 Kč.
 

Včely pod drobnohledem

Díky senzorům, které sbírají data a odesílají je do webové aplikace, včelař přesně ví, co jeho včely potřebují. „Umíme zobrazit aktuální dění, ale i historický vývoj v úlu za poslední den, týden, měsíc, půlrok. Jsme schopni nastavovat pravidla na základě ukazatelů. Znamená to, že když tři dny po sobě byla víc než 15kilová snůška, včelaři se v aplikaci objeví upozornění, že by bylo fajn, kdyby zajel na stanoviště a přidal nástavek, jinak se včely vyrojí a včelař o snůšku přijde,“ popisuje jeden z autorů projektu Martin Špaňhel.

Cílem start-upu Forsage je, aby technologie sloužila jako virtuální rádce. Poskytne rady i začínajícím včelařům, kteří budou vědět, co se v úle děje a co by bylo dobré udělat.

Řada informací se získává ze zvuku, například jestli včely rojí nebo jestli je v úlu matka. Pro včelaře se jedná o velmi důležitou informaci, protože kdyby tam nebyla, celé včelstvo může uhynout. Aplikace dále informuje, kolik medu včely nanosily, nebo kdy je čas na krmení či zazimování.

V prezentační show se Forsage utkala s dalšími pěti eko projekty, které si dávají jako svou ambici měnit svět: burzou druhotných surovin Cyrkl, šetrnou reklamní aagenturou Green Cat, první českou eko platformou pro mateřství a malé děti EBUU, projektem Swap Prague, který zprostředkovává výměna přebytků ze skříně i domácnosti, a organizací Kokoza zabývající se kompostováním a pěstováním ve městě.

„Skrze akcelerační program chceme projektům s největším potenciálem pomoci k rychlému a efektivnímu růstu a znásobit tak jejich pozitivní dopad na příčiny či důsledky klimatické změny,“ vysvětluje Martina Kočarová, marketingová ředitelka Impact Hubu.

Přihlášky do druhého ročníku mohou posílat projekty z České republiky i ze Slovenska do 6. 3. 2020. Impact Hub posléze vybere 20 + 20 týmů z ČR a Slovenska, které pozve na dvoudenní bootcamp. Tam se zúčastní workshopů o budování vize, mise a storytellingu. Poté představí svůj záměr porotě, která vybere 14 nejvhodnějších projektů pro akceleraci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

19.2.2020 11:56
Včely nepotřebují dohled, ale čisté a fungující prostředí, kde je i příroda a ne jen "příroda ala člověk" a kde hlavně není tolik insekticidů....
Odpovědět
Pa

PavelA

19.2.2020 12:31
Je to takové hračičkování ve včelách,ale proč ne.
Odpovědět
MZ

Marek Zeman

21.2.2020 17:21
výrobců úlových vah pro vzdálený monitoring včelstev je plno... v čem je tahle jiná, že má "pozitivní dopad na příčiny či důsledky klimatické změny"?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist