https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/yahoo-sports-jak-peking-vybudoval-sjezdovky-od-nuly-na-okraji-pouste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Peking vybudoval sjezdovky od nuly na okraji pouště, píše Yahoo! Sports

7.2.2022 11:14 | PEKING (ČTK)
Když Čína získala právo pořádat letošní zimní olympijské hry, pustila se výstavby Národního centra alpského lyžování od nuly.
Když Čína získala právo pořádat letošní zimní olympijské hry, pustila se výstavby Národního centra alpského lyžování od nuly.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Mezi rozeklanými útesy na okraji pouště se klikatí sjezdovky. Po obou stranách se tyčí mohutné skalní stěny. Sníh tady padá jen zřídka, ale často se tudy prohání vítr. Ani místní obyvatelé, ani turisté tu nikdy nelyžují. Zato tu nyní lyžují olympionici. Protože když Čína získala právo pořádat letošní zimní olympijské hry, pustila se do tříletého projektu výstavby Národního centra alpského lyžování od nuly, napsal zpravodajský server Yahoo! Sports.
 

Kdysi to byly jen neobydlené, strmé horské hřebeny, řekl Li Čchang-čou, zástupce generálního ředitele společnosti Beijing Enterprises Group, která je vlastníkem a stavitelem střediska. A pro všechno kolem tento popis stále platí. Zakrslé stromy a pusté svahy lemují silnici, která se vine na horu Siao-chaj-tchuo. Všechno mimo areál má některý z odstínů hnědé.

Ale pak se objeví tenké bílé proužky, které jsou z letadel viditelné na kilometry daleko - do očí bijící důkaz toho, že se zimní olympijské hry odvážily vydat mimo své přirozené prostředí.

Peking tyto sjezdovky musel postavit, protože neměl jinou možnost. O pořádání her v roce 2022 se ucházel bez horského střediska, které by odpovídalo olympijským standardům.

A tak krátce poté, co v roce 2015 vyhrál hlasování Mezinárodního olympijského výboru, začal odstřelovat masivní kusy své nejvyšší hory poblíž Velké zdi v příměstské čtvrti Jen-čching. Navíc Peking najal desítky zahraničních odborníků, aby z rozeklaného terénu udělali sjezdovky evropského typu. Navrhla je alpská legenda Bernhard Russi a americký kovboj Tom Johnston je upravoval.

Nejdříve ale tato oblast chudá na vodu musela poskytnout sníh. Místní úřady proto začaly široko daleko shánět přírodní zdroje k jeho vytvoření. Většina mezinárodních závodů v alpském lyžování v současnosti vyžaduje zasněžování. Pekingský olympijský provoz je ale obzvláště náročný.

Čína ve spolupráci s předním dodavatelem umělého sněhu, společností TechnoAlpin, vybudovala kilometry dlouhou síť potrubí, která spojuje nádrže u města Jen-čching s další nádrží na hoře Siao-chaj-tchuo. V této menší nádrži se skladuje voda, která se používá k pokrytí olympijských sjezdovek. Čerpadla a stovky sněhových děl ji pak promění v bílý povrch, který vidíte v televizi.

Lyžařům, kteří sjezdovky z umělého sněhu budou používat, se vlastně líbí. Umělý sníh je "přilnavý" a "agresivní", řekla v pátek americká hvězda Mikaela Shiffrinová. (Tou dobou ještě netušila, že její vstup do soutěží začne chybou, po níž při obhajobě zlata z Pchjongčchangu nedokončí první kolo olympijského obřího slalomu - pozn.ČTK)

To ale nic nemění na skutečnosti, že celé prostředí vypadá a působí zvláštně - a samotný MOV varoval, že tomu tak bude. Zpráva o hodnocení nabídek už dávno vysvětlovala, že "mimo závodní dráhu, zejména v Jen-čchingu, nemůže být žádný sníh, což ovlivní vizuální vnímání zasněženého prostředí".

Organizátoři se pokusili tyto obavy vyřešit. Vysázeli kolem stromy v přísných, jednotných řadách, ve snaze dodat scenérii zalesněný dojem. Sněhová děla se snažila některé z nich obléknout do bílé.

Pekingský organizační výbor před časem zveřejnil renderové modely, na kterých olympijské sportoviště vypadalo jako kopie evropských Alp. Skutečnost je ale podstatně odlišná. Některé úseky svahů lemují malé skvrny zbytků sněhu - možná falešného, možná skutečného. Zbytek vypadá suchý a mrtvý.

Na druhé straně těchto hor leží Gobi - šestá největší poušť na světě. A ta je také důvodem, proč by nic z toho nemělo nikoho překvapit. Podnebí je tu dostatečně chladné - ale suché. Vegetace je vyprahlá. Podle předpovědí by příští víkend mohl napadnout sníh. Ale ani zdaleka ne tolik, aby to změnilo celkový obraz.

Namísto sněhu tak bude nadále nejvýraznějším prvkem vítr. Kvůli nárazovému větru musel být v neděli odložen sjezd mužů jen den poté, co byl zrušen i trénink. "Myslím, že foukat bude pořád," řekl v neděli americký lyžař Bryce Bennett. "Tak to tady prostě chodí."


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

7.2.2022 14:04
Konecne trochu informativni clanek o podminkach lyzovani v Cine! Ktery navic neni ani o ubohych Ujgurech ani o zlem Putinovi

Chtelo by to ale prilozit nejake ilustracni obrazky, fotografie atd. :)
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

7.2.2022 15:02
Ja osobne zacinam byt k tomuto "snehovemu zahradniceni" podobne smirlivy jako ke vztahu "divocina versus zahradni architektura" Zvykl jsem si, ze dobre vymysleny a esteticky pusobici zahrada/park mi muze pripadat zajimavejsi nez nejaka "divocina" a co se umeleho snehu tyce, proc k nemu byt nevrazivy. Jedinou opravdovou nevyhodu umeleho snehu vuci prirozenemu
vidim v tom, ze ho nikdy neni prebytek a neohranicene spousty. Muzu politovat zeme, jako Tibet ktere prirozeneho snehu maji z naseho hlediska zoufaly nedostatek (tedy v podminkach, kde rozumne muze Homo Sapiens fungovat, nemluvim o uzlabi himalajskych stitu) ale co je spatneho na tom, kdyz si tam - nebo treba i v te pousti Gobi, pokud maji odkud privest vodu - Cinane postavi uhledne vypadajici sjezdovky? Pred 70 lety by se taky opravdovi milovnici hor vesmes jeste stydeli pouzit neco tak uchylneho a neprirozeneho pro nezpohodlne;eho lyzare - jako je lyzarsky vlek nebo dokonce - ta hruza - lanovka. Umely snih ponici louku daleko mene, nez konska xi kravi kopyta :) No a umele zasnezovani napr. krkonosskych karu
(kdyz se treba ten rok vytvorily zrovna prilis male previsy) s cilem zachranit tamni supercennou arkto-alpinskou floru pred znicenim klimatickou zmenou - proc ne vlastne? :)
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

7.2.2022 15:12
A jeste dodatek. Ona to je i otazka filosoficka. Mam pocit, ze Cinane, ale i Japonci a dalsi Asiate maji daleko min apriornich sympatii pro "divocinu" jako jakousi hodnotu samu io sobe - nez sentimentalni Evropane. Plati to i o jejich vztahu ke stavebnim pamatkam davnych veku - ktere klidne zbouraji, kdyz tam mohou postavit neco lepsiho a moderniho
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

7.2.2022 17:42 Reaguje na Miloš Zahradník
A na to jste došel jak? Porovnejte např bonsajistický styl číňanů a japonců (odtud lze snadno porovnat rozdíl v estetickém citu pro divočinu). To samo u architektury, japonci nikdy nebourali celá města jako číňani za "kulturní revoluce". Jediná věc ve které jsou si podobní je krutost ke zvířatům
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

7.2.2022 18:08 Reaguje na Jakub Graňák
Nevim, akorat jsem cetl kdesi neco v uvedenem stylu. Kulturni revoluce je prilis extremni priklad. Mel jsem na mysli hlavne Cinu, Japonsko je asi o dost jine. Mimochodem, jak rozsahla je napr. cinska sit narodnich parku a jaky tam maji rezim?
Odpovědět
LB

Lukas B.

7.2.2022 18:26 Reaguje na Miloš Zahradník
obecně v himalájském horolezectví se počátek japonské, čínské a korejské aktivity považuje za konec veškeré etiky sportu a něčeho jako pokorného přístupu k přírodě a divočině. nakonec i v jiných sportech, odporný východoněmecký a ruský státní systém sportovních líhní (typicky řízené otěhotnění sportovkyň a potrat po závodě, světová špička v dopingu a podobné prasečiny) dovedly "východní" národy k dokonalosti. ona je to mentálně úplně jiná planeta. netvrdím že horší, prostě jiná - a takhle se prostě kriket nehraje.
Odpovědět
JO

Jarka O.

7.2.2022 19:19 Reaguje na Lukas B.
No já teda měla, vlastně asi pořád mám, známou východoněm. oštěpařku, která v nár. týmu kdysi byla, a o řízené otěhotnění nemluvila, o zobání celkem otevřeně. To se jako mělo provádět kvůli čemu, výkonu snad?
Odpovědět
LB

Lukas B.

8.2.2022 11:21 Reaguje na Jarka O.
prý v 80. letech věřilo, že to při některých vytrvalostních sportech zvyšuje výkonnost. ale trošku jedna paní povídala, jsem to slyšel někde v hospodě, nicméně od sportovců, v civile lékařů.
Odpovědět
JO

Jarka O.

9.2.2022 14:01 Reaguje na Lukas B.
Jó v hospodě, tam ne 1 paní, ale chlapi si to vybájili, lékaři v civilu sportovci tak možná semtam pomáhali a jistě by se v hospodě našli dobrovolníci pro ty údajné metody. Ale ty hrozné účinky potratu na tělo a mysl - nelidská metoda, já tomu nevěřím, to mohl vymyslet jedině nějaký Dr. Divnoláskamengele. Němci byli v chemii a nápadech vždy pokrokoví a určitě žádné staré poznatky nezahodili, kdovíco se provádí s těly sportovců všude dnes.

Mě jen napadlo, jestli se ta údajná těhotenství nedělala kvůli kamufláži testů na zakázané látky, to klidně mohlo fungovat.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

7.2.2022 19:33 Reaguje na Miloš Zahradník
To nevím, avšak nedělám si iluze a to ve světle dvou faktů:
1. osud rezervace, kde byl vybudován současný nový olympijský areál
2. populace Číny je 1,4 miliardy, jak to tam asi musí vypadat při výši populace překračující počty populací celých kontinentů?

Oslavné ódy na pokrok Číny za poslední dekády mi pak už přijdou dost obskurní. I zde se řada diskutérů rozplývá jak vytrhli miliardu lidí z bídy aniž by si uvědomili, že si tu miliardu lidí sami vyrobili svou "nas mnogo" populační politikou. Kulturní revoluce rozhodně není extrémním příkladem už jenom z toho důvodu, že i současná čínská politika z ní vychází
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist