https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-dube-na-ceskolipsku-zmizely-nebezpecne-odpady-pomohl-kraj
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z Dubé na Českolipsku zmizely nebezpečné odpady, pomohl kraj

14.8.2018 22:22 | DUBÁ (ČTK)
Z Dubé na Českolipsku zmizely barely s nebezpečnými odpady.
Z Dubé na Českolipsku zmizely barely s nebezpečnými odpady.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Z Dubé na Českolipsku zmizely barely s nebezpečnými odpady. Odvoz a likvidaci olejů obsahujících karcinogenní polychlorované bifenyly a další nebezpečné látky zaplatil Liberecký kraj, 80 procent získal ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP). Vyčištění areálu přišlo na 2,75 milionu korun, řekl při předání vyčištěného areálu krajský radní pro životní prostředí Jiří Löffelmann (Starostové pro Liberecký kraj).
 

V Libereckém kraji nejde o první podobný projekt. Už před dvěma lety se díky podpoře kraje podařilo zlikvidovat nelegální skládku německého odpadu v Arnolticích na Liberecku. Loni byla sanována stará ekologická zátěž v Pěnčíně na Jablonecku. Teď se podařilo vyčistit sklad pesticidů, který v Dubé v roce 1990 postavil tehdejší státní statek. "Dle našeho názoru se jednalo o lokalitu s relativně největším potenciálem rizika," uvedl supervizor projektu Karel Bičovský. Důvod byl nejen obsah barelů, ale i jejich velmi špatný stav.

To potvrdil i Tomáš Janák ze společnosti SUEZ, která likvidaci odpadu zajišťovala. "Všechno to byly vysoce nebezpečné odpady, hlavně ty kapalné byly už ve velice špatných obalech, a jejich likvidace byla za pět minut dvanáct. Kdyby došlo k rozpadu obalů, tak mohlo dojít ke kontaminaci okolí," řekl Janák. Podle místostarosty Tomáše Nováka (Starostové pro Liberecký kraj) v obci o nebezpečí, které se v bývalém zemědělském areálu skrývalo, vůbec nevěděli. "Když si představíte, že 500 metrů odtud je Mariánský pramen a za námi 200 metrů teče potok, který teče do Autokempu Nedamov," popsal rizikovost lokality místostarosta.

Likvidace starých ekologických zátěží je podle Löffelmanna pro Liberecký kraj prioritou. "V aktualizovaném seznamu je jich zhruba 40, z toho do deseti je priorita číslo jedna. Jsou to věci, které ohrožují bezprostředně podzemní vody nebo mohou mít jiné důsledky," řekl. S ekologickou zátěží se léta potýká třeba Jesenný na Semilsku v prostoru železniční stanice, kde se v minulosti přečerpávaly chlorované uhlovodíky. Připravuje se analýza rizik, která by měla ukázat, kolik sanace území bude stát. V nejbližších letech se počítá i s vyčištěním areálu bývalé pily v Srní na Českolipsku. Tam se náklady na sanaci odhadují na 90 až 100 milionů korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Leona Vacková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist